Aftenposten

Her er grafene som bør bekymre Liverpool-fansen før gigantduel­len

- ODD INGE AAS

Professor Kjetil Kåre Haugen ved Høgskolen i Molde er overbevist om at penger betyr mest i toppfotbal­len. Og på det området er Manchester United størst i klassen.

Når Liverpool og Manchester United møtes på Anfield i morgen formiddag, er det fortsatt blant fotballkam­pene som vekker mest oppmerksom­het.

Mens hjemmelage­t var best i England på 1970- og 80-tallet, er det gjestene som har dominert siden Premier League ble dannet tidlig på 1990-tallet.

Det er ikke bare resultaten­e de 25 siste årene som tilsier at United fortsatt skal vinne mer enn rivalen de neste årene.

– Det er en veldig sterk korrelasjo­n mellom inntekter og sportslige resultater, sier Harry Arne Solberg, professor ved NTNU Handelshøy­skolen.

United med stor vekst

Old Trafford-klubben har hatt en eksplosiv vekst i inntektene de siste årene. I 2015/16-sesongen omsatte de røde djevlene for 5,5 milliarder kroner, noe som var 2,2 milliarder mer enn Liverpool FC.

Anfield-klubben hadde en flat utvikling fra året før, mens Uniteds kurve skjøt rett til vaers.

En av grunnene til at Leicesters sensasjone­lle ligagull i 2016 gledet så mange, var at det brøt fullstendi­g med trenden om at det bare er de største klubbene som har mulighet til å vinne ligaen.

De seks store i engelsk fotball regnes for å vaere Manchester-klubbene United og City, London-trioen Chelsea, Tottenham og Arsenal – samt Liverpool.

Blant dem hadde Manchester United hele 24 prosent av den samlede omsetninge­n i 2015/16.

Solberg er usikker på om forskjelle­ne innad i sekstetten i tet vil fortsette å øke, men tror gapet ned til resten av Premier League vil gjøre det.

Tror på flere pokaler

Det er over fire år siden United vant ligaen, i Sir Alex Fergusons siste sesong som sjef. Etter to cuptriumfe­r i vår og en god ligastart i høst, kan ting tyde på at klubben er i ferd med å finne seg selv igjen under manager José Mourinho.

De siste årene har vaert sjeldent svake i Premier League for Old Trafford-klubben.

Portugiser­en råder nå over det som er tidenes dyreste spillersta­ll. Den enorme

 ?? FOTO: PHIL NOBLE, REUTERS. ?? Phillipe Coutinho skremte Liverpool-fansen med sin heftige Barcelona-flørt i sommer, men endte til slutt med å bli på Anfield.
FOTO: PHIL NOBLE, REUTERS. Phillipe Coutinho skremte Liverpool-fansen med sin heftige Barcelona-flørt i sommer, men endte til slutt med å bli på Anfield.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway