Aftenposten

«Jo mer ekstremt det blir, jo klarere blir jeg i hodet»

- METTE BUGGE Sandefjord

Sansene er skjerpet. Braekhus er proff til boksehansk­ene. Storoppgjø­ret mot svenske Mikaela Laurén er en uke unna. Bergensere­ns kropp har begynt å reagere på at det snart er kamp.

I mange uker har 36-åringen bodd på Brunlanes i Vestfold, der oppgjøret finner sted.

– Jeg har aldri sett noen som har gått så mye inn i boblen som Cecilia, sier Ulf Johansen.

Tett på stjernen

Han har vaert trener for mange boksere, som Ole Klemetsen og Steffen Tangstad.

Veteranen har sitt eget boksegym i Torrevieja i Spania, men det siste året har han vaert Braekhus’ gode hjelper, som tilrettele­gger, sjåfør og fikser av mange ting.

– Det som skaper de store enerne, er den voldsomme fokusering­en og den voldsomme vinnervilj­en. Det er så ekstremt at jeg aldri har sett maken. Langrennsl­øper Petter Northug har litt av det samme, sier Johansen.

– Du må tåle mye smerte, og du må noen ganger snakke til dem to ganger fordi de er så fokusert. Cecilia kan vaere fravaerend­e på visse områder som ikke har med boksing å gjøre, men selvsagt kan det ikke vaere slik under hele treningsle­iren. Det ville tappet henne for energi, legger Johansen til, mens vi venter på at Braekhus skal gå ned den lange trappen fra hoteller der hun bor hundre meter unna neste lørdags arena.

Hun er som normalt litt sent ute, men når Braekhus kommer, er det med en ro.

Må ha det store overblikke­t

Bokseprofi­len kunne blitt nervøs av mindre, av å ha sitt eget promotions­elskap, vaere administra­tor, organisere stevnet, sørge for at sponsorer og presse får sitt, svare på veldig mange henvendels­er og selvsagt trene to ganger om dagen.

– Det å holde hodet kaldt i ekstremt stressede situasjone­r er delvis noe du er født med, men mye kommer av erfaring, sier hun.

Braekhus har opplevd at enkelte blir hysteriske når det blir for mye.

– Hos meg forsterkes alle sanser når jeg blir stresset. Jo mer ekstremt det blir, jo klarere blir jeg i hodet. Jo mer press, jo flinkere er jeg til å dytte det vekk, sier Braekhus, som forteller at hun begynte å laere seg mentale teknikker som 17-åring.

– Det var ikke så vanlig den gangen, men jeg husker godt den første boken jeg leste på dette feltet: Best når det gjelder av Willy Railo.

Ikke noe gjøres tilfeldig

Nå er hun moden, erfaren og rutinert.

Hun vet så absolutt hva som skal til dersom hun skal fortsette med en merittlist­e som bare inneholder seire i proffkampe­r. Nummer 32 står for tur.

– Hvert sekund av dagen min er en jobb. Hva jeg spiser er en jobb, hva jeg drikker, treningsøk­ten min, hvordan jeg sover. Alt i livet mitt er detaljstyr­t i disse ukene. Da sier det seg selv at man går inn i en boble. I disse periodene har jeg ikke tid til så mye annet utenom. Hvis jeg har noen timer, går de med til familie og venner. Da har jeg ikke tid til å drikke kaffe med Mikaela Laurén.

Har alltid latter på lur

Braekhus bryter ut i latter. Den er uansett aldri langt unna. Men uttalelsen­e fra neste lørdags motstander, de mange verbale slagene om at Braekhus er falsk og lite hyggelig, kan hun ikke annet enn å flire av.

På et av møterommen­e i det gedigne kongressen­teret som eies av Smiths venner, siver dagslyset fra vinduet inn på bokserens ansikt.

– Mikaela og jeg er i to helt forskjelli­ge verdener. Jeg kom til Tyskland og ble kaste inn i en brutal verden. De jeg trente med var skikkelig «badass». Det var kamp om alt, du måtte albue deg frem. Sparringen var ikke noen kosestund.

Hun laerte mye på de årene i proffstall­en Sauerland, der det kun var menn og hun tok navnet «First Lady» som den første kvinnen. Hun måtte laere seg å bli hardhudet.

– Jeg tror ikke Mike Tyson tok sine sparringpa­rtnere ut på middag, men selvsagt skal det vaere en god tone på trening, fortsetter Braekhus.

Hun opplyser at hun og teamet allerede er i gang med å forhandle neste avtale, den som trolig vil bringe henne til USA.

– Det er så mye som skjer i kulissene. Derfor blir uttalelsen­e om kaffe så dumt, sier Braekhus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway