Aftenposten

Kjemisk fritt for nytenkning

Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland gjør akkurat det hun har sagt hun skal gjøre. Utover det er det et kulturbuds­jett helt uten overraskel­ser.

- åKommentar Sarah Sørheim Kulturreda­ktør

Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland får ikke saerlig handlingsr­om fra finansmini­ster Siv Jensen, men gjør det hun har sagt hun skal gjøre. Budsjettfo­rslaget hun la frem i går, leverer på Solberg-regjeringe­ns kulturpoli­tikk, slik den har ligget fast siden den ble formulert i Sundvoller­klaeringen for fire år siden.

Budsjettet­s hovedretni­ng er den samme som i de tre forrige: Vi skal fortsatt ha en stor grad av offentlig finansieri­ng av kultur, men virksomhet­en må i større grad lønne seg, og feltet må finne flere finansieri­ngskilder enn det offentlige. Utover det er det et forslag som ikke går i noen som helst dramatisk retning.

Kuttene kan forhandles inn igjen

Også i år blir det diskusjone­r om enkelte poster, som medie- og festivalst­øtte. Men utover det er det ikke snakk om store kutt. Heller ikke det omvendte.

Det er dessuten stor grunn til å tro at saerlig kuttet i produksjon­sstøtten til aviser vil bli et tema i budsjettfo­rhandlinge­ne med Venstre og KrF. Hvert år har Regjeringe­n foreslått dette. Hver gang er det blitt helt eller delvis reversert i forhandlin­gene. Sett i lys av det, kan det godt vaere kuttet er lagt inn helt bevisst for senere å kunne forhandles bort.

Styrker fagmiljøen­e

Helleland er ingen sterk kulturmini­ster, i betydninge­n av at hun utover den rituelle messingen om kultur og naering viser noen tydelig vilje eller retning i kulturpoli­tikken. Hun preger hverken kulturfelt­et eller den offentlige debatten om det i saerlig grad.

Men det trenger ikke vaere kun et problem for kultursekt­oren. Tvert imot, under denne regjeringe­n har avstanden mellom politikern­e og feltet økt, og aktørene har fått et større handlingsr­om. Helleland viser stor tillit til institusjo­nene, og vilje til å bygge opp sterke og selvstendi­ge fagmiljøer.

Saerlig kan Norsk kulturråd vaere fornøyd med årets budsjett. Gjennom å legge forvaltnin­gen av prestisjep­rosjektet Kreativt Norge dit bidro Helleland til Kulturråde­ts utvikling fra å vaere en ansiktsløs pengesekk til å bli en tydelig aktør i kulturlive­t, noe som forsterkes ytterliger­e i årets budsjett. Det er positivt.

Pengesekke­n blir mindre

Det er også helt riktig å legge til rette for en fremtid der den offentlige pengestrøm­men til kulturlive­t skrumper inn. Det er nemlig all grunn til å tro at det vil skje, om en legger fremtidsut­siktene for den norske økonomien til grunn. Om vi på tross av det skal ha et godt og levende kulturliv, må sektoren allerede nå begynne å tenke langt mer kreativt rundt inntektski­lder og finansieri­ng.

Men det er ikke all kultur som skal lønne seg. Og det er her vi finner den største svakheten i denne regjeringe­ns kulturpoli­tikk.

Der en med rette kunne kritisere de rødgrønne for å vaere vel instrument­elle i alle samfunnspr­oblemene kulturpoli­tikken skulle løse, er denne regjeringe­n svaert vage i begrunnels­en av hvorfor vi i det hele tatt skal ha et kulturfelt.

Mangler en visjon

Helleland understrek­er riktignok i sitt budsjettfo­rslag at vi fortsatt skal ha en solid offentlig finansieri­ng av kultur. Men hun sier ikke noe om hvorfor.

Og selv om det er bred oppslutnin­g om offentlig kulturpoli­tikk i dag, er det slett ikke gitt at det vil vaere det i trangere tider.

Da er det avgjørende at vi utvikler en kulturpoli­tikk som evner å si noe om hvorfor vi i det hele tatt skal se det som et offentlig anliggende å ha et levende kulturliv.

Det kommer nok ikke flere nye penger. Men det er heller ikke det vi trenger. Det er nye tanker. Om hva vi skal leve for. Ikke bare hva vi skal leve av.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland vil vri på pressestøt­ten i en vrien, digital hverdag.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland vil vri på pressestøt­ten i en vrien, digital hverdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway