Aftenposten

Omkamp om mediekutt

- HILDE BJØRHOVDE THEA STORØY ELNAN

Regjeringe­n vil kutte i pressestøt­ten, men kan få trøbbel med å få flertall for det.

Kulturbuds­jettet er ikke preget av kutt. Det aller meste av støtten til kulturform­ål videreføre­s. Men produksjon­sstøtten til nyhets- og aktualitet­smedier foreslås redusert med 25,7 millioner kroner. Dette vil saerlig gå utover aviser som Klassekamp­en, Dagsavisen, Vårt Land og Nationen.

Samtidig vil regjeringe­n sette av 7 millioner kroner til innovasjon­sstøtte. Den nye støtteordn­ingen skal vaere søknadsbas­ert og saerlig fremme journalist­isk innovasjon og digitalise­ring av lokalavise­r.

Dette gir et samlet nettokutt på 18,7 millioner.

– Hvordan kan dette forsvarer i en tid der mediehusen­e sliter med store omstilling­er?

– Vi gir 300 millioner kroner i produksjon­sstøtte til landets aviser, men de fleste får ikke glede av den. 150 millioner går til bare fem aviser. Samtidig har disse fem avisene totalnedga­ng i opplagstal­lene. En ordning etablert på 1960-tallet er ikke det vi trenger i dagens digitale mediehverd­ag. Derfor skal vi redusere produksjon­sstøtten og erstatte den med en ny ordning som sikrer nyskaping, innovasjon og baerekraft i mediene, sier kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland.

Facebook

Helleland sier at nullmomsen på elektronis­ke medier er et tiltak som virker, og at momsfritak­et innebaerer en indirekte støtte på 450 millioner kroner.

– Det er ingen signaler om å skattlegge Facebook og Google, som er tøffe konkurrent­er til norske medieaktør­er?

– Dessverre er det utfordrend­e for Norge å finne løsninger alene. Vi kan ikke ha norske saerregler, men må samarbeide med våre naboer og EU for å løse dette.

Skuffet presse

Både Fagpressen, Norsk Redaktørfo­rening, Norsk Journalist­lag og Mediebedri­ftenes Landsforen­ing er svaert skuffet over forslaget.

– Det er uforståeli­g at kulturmini­steren ikke lytter til svaert tydelige råd fra Mediemangf­oldsutvalg­et og en samlet norsk mediebrans­je, sier Randi S. Øgrey, administre­rende direktør i Mediebedri­ftenes Landsforen­ing, til Medier24.

NRK-lisensen øker med 55 kroner til kr 2923 kroner. Dette er det samme som Thor Gjermund Eriksen, kringkasti­ngssjef i NRK, ba om.

– Det er et paradoks at mens pressestøt­ten kuttes med 25,7 millioner kroner, så økes NRKs lisens. Det er vanskelig å se at dette fremmer norsk mediemangf­old, sier Øgrey.

Nei fra Venstre og KrF

Tre ganger tidligere har stortingsp­olitikere i Venstre og Kristelig Folkeparti satt ned foten mot kutt i pressestøt­ten. De er klare til å ta opp kampen for fjerde gang, opplyser Geir Jørgen Bekkevold, kulturpoli­tisk talsperson i KrF.

Terje Breivik, kulturpoli­tisk talsperson i Venstre, mener også at kutt i pressestøt­te er feil vei å gå.

– Mediebrans­jen er i en omstilling og i en situasjon som er på linje med det oljeindust­rien har gått gjennom. Den løses ikke med store kutt, sier han.

 ??  ?? Det er positivt at Regjeringe­n ønsker å Äta vParåe på norsk kulturarv ved å bneevtiltg­etpenger til å rehabilite­re Den Nationale Scene og Nationalth­eatret.
Knut Alfsen, Norsk Skuerspill­erforbund
Det er positivt at Regjeringe­n ønsker å Äta vParåe på norsk kulturarv ved å bneevtiltg­etpenger til å rehabilite­re Den Nationale Scene og Nationalth­eatret. Knut Alfsen, Norsk Skuerspill­erforbund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway