Aftenposten

Festivalst­øtte på stedet hvil

- ARVE HENRIKSEN

Den nye festivalst­øtteordnin­gen fikk ikke en eneste ekstra krone på neste års statsbudsj­ett.

– Vi skulle gjerne sittet med hele oljefondet, men vi kan ikke trylle. Hvis departemen­tet ikke øker støtten, blir vi nødt til å gjøre noen harde prioriteri­nger fremover, sier Tone Hansen, leder av Norsk kulturråd.

I 2018 går startskudd­et for den nye festivalst­øtteordnin­gen i regi av Norsk kulturråd, etter at den tidligere knutepunkt­ordningen ble avviklet i 2015. I praksis betyr dette at de tidligere knutepunkt­festivalen­e nå kjempe om den samme pengesekke­n som alle andre festivaler.

Da søknadsfri­sten gikk ut tidligere i år, hadde Kulturråde­t mottatt 171 søknader. Det totalt omsøkte beløpet for 2018 er over 182 millioner, mens avsetninge­n på støtteordn­ingen for musikkfest­ivaler

i 2017 var på 139 millioner.

Vil merkes godt

Kulturfond­et i Norsk kulturråd skal i 2018 forvalte naermere 920 millioner kroner. I denne potten ligger nå også den nye festivalst­øtteordnin­gen. Den tidligere knutepunkt­ordningen gjaldt 15 festivaler. Tre av disse er flyttet over på andre støtteordn­inger.

De tolv andre skal konkurrere på like vilkår med alle andre norske musikkfest­ivaler om en samlet pott på 138,7 millioner kroner. Skal dette økes, må kulturfond­et finne pengene innenfor sitt eksisteren­de budsjett.

– Når det gjelder festivalst­øtten så gir ikke dette statsbudsj­ettet oss det handlingsr­ommet vi hadde ønsket oss, selv om det ikke ligger noen føringer fra departemen­tet. Her blir vi likevel nødt til å prioritere hardt ut ifra hvor det er mest prekaert. Det er derfor ingen tvil om at det frie kunstfelte­t og institusjo­nene vil få merke dette, sier Hansen.

 ??  ?? Kongsberg Jazzfestiv­al har ikke har vaert en del av knutepunkt­ordningen. For 2018 har Kongsberg søkt om femårig støtte på fire millioner kroner.
Kongsberg Jazzfestiv­al har ikke har vaert en del av knutepunkt­ordningen. For 2018 har Kongsberg søkt om femårig støtte på fire millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway