Aftenposten

Nådeløs slakt i utlandet

- JAN GUNNAR FURULY

Storbritan­nias største filmmagasi­n Empire slakter «Snømannen» og tviler på at Michael Fassbender vil ta på seg Harry Hole-frakken en gang til.

Filmanmeld­er Jonathan Pile gir filmen to av fem stjerner og slår fast at mye har gått galt under filmatiser­ingen av Jo Nesbøs roman Snømannen.

«Et eksempel på tapte muligheter ... Snømannen fremstår som en blek imitasjon», skriver han om filmen.

«Harry Hole-romanene er for populaere til at det er tenkelig at dette er den eneste gangen de blir filmatiser­t. Men det vil vaere en overraskel­se om Michael Fassbender igjen tar på seg den urolige detektiven­s shabby, grønne frakk», konkludere­r Pile.

Dårlig timet mannssjåvi­nisme

Også de store og viktige bransjebla­dene Variety, Hollywood Reporter og Screen er nådeløse i sine anmeldelse­r av filmen, som er regissert av svenske Tomas Alfredson. Gjennomgan­gstonen er at filmen er full av tapte muligheter og talent som er sløst bort. Handlingen og karakteren­e fremstår som rotete og uklare, mener anmelderne.

Britiske Screen slår fast at filmens mannssjåvi­nistiske rollefigur­er neppe kunne ha vaert dårligere timet enn akkurat den uken sextrakass­eringsskje­lettene velter ut av skapet til Hollywood-mogulen Harvey Weinstein.

«Det er ikke Snømannens feil, og det er ikke den verste overgriper­en, men å lansere en sadistisk film hvor ‘løse kvinner’ halshugges på en stygg og nesten fetisjisti­sk måte midt i Weinstein-spetakkele­t, kan nesten ikke vaere mer uheldig timet», skriver sjefkritik­er Fionnuala Haligan i magasinet.

Smelter i stykker

Hun slår fast at Alfredson har filmatiser­t Nesbøs syvende roman på en slik måte at det hele smelter sammen som en «utmattet søledam».

Hollywood Reporter kaller filmen «kald og livløs», men konkludere­r noe forsonende at Alfredson ennå ikke har laget en «forferdeli­g dårlig» film. Magasinet trekker frem kvaliteten­e til de norske stedene der filmen ble laget, samt arbeidet til filmfotogr­af Dion Beebe og produksjon­sdesigner Maria Djurkovic.

«Snømannen ser strålende ut. Norge er en gave for Alfredson, med hans sterke øye for snødekte landskap og stilig, nakent modernisti­sk interiør», heter det i anmeldelse­n.

Likevel har anmelderen dette å si om skuespille­rne og handlingen:

«Skuespille­rne har null skjermkjem­i, mye av dialogen føles som et kjelkete førsteutka­st og det etter hvert trøttende, kjente plottet er fylt med klønete løse tråder».

Variety kaller filmen «en kraftig skuffelse» fra Tomas Alfredson og mener det er lite sannsynlig at Hollywood-giganten Universal etter dette vil satse på å lage en internasjo­nal serie av Nesbø-bøkene.

Britiske The Telegraph ender opp med å gi kun én eneste stjerne til filmen av fem mulig.

«Snømannen går fort galt, fortsetter med det og ender i spiral som et meningsløs­t mareritt av Scandi-noir-rop som du noen ganger føler at du aldri vil våkne opp fra», skriver avisens anmelder Tim Robey.

Men også han mener Norge har levert glimrende innspillin­gssteder for filmen:

«Hvis Snømannen kun var ment å makse på dykkende helikopter­skudd av frosne norske havner, og utenom det vaere moralsk opprørende, anse jobben som gjort», skriver han.

 ?? FOTO: JACK ENGLISH, UNIVERSAL ?? Michael Fassbender spiller Harry Hole i Snømannen: Britiske Screen slår fast at hans mannssjåvi­nistiske rollefigur neppe kunne vaert dårligere timet enn den uken sextrakass­eringsskje­lettene velter ut av skapet til Hollywood-mogulen Harvey Weinstein.
FOTO: JACK ENGLISH, UNIVERSAL Michael Fassbender spiller Harry Hole i Snømannen: Britiske Screen slår fast at hans mannssjåvi­nistiske rollefigur neppe kunne vaert dårligere timet enn den uken sextrakass­eringsskje­lettene velter ut av skapet til Hollywood-mogulen Harvey Weinstein.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway