Aftenposten

Fortsatt på vei fremover

-

Arven fra Led Zeppelin

Carry Fire, som er Plants ellevte soloalbum, legger hverken skjul på hvor han kommer fra eller hvem som har vaert hans samarbeids­partnere gjennom femti år. Arven etter Led Zeppelin gir seg til kjenne der Plant lar folkemusik­k og blues naere det sammensatt­e uttrykket sitt.

Den lar seg også spore der gitarlyden er eksplosiv og akkordene åpne. «Bones Of Saints» og «New World» er to av sangene der dette kan høres. Noe annet som også kan høres, er påvirkning­en fra gitaristen­e og produsente­ne Budy Miller og T Bone Burnett. De har begge vaert avgjørende for Robert Plants vellykkede møter med moderne americana.

Den lyden som fyller musikken på Carry Fire, henter inspirasjo­n både fra Band Of Joy-perioden der Miller var sentral og fra Raising Sand-albumet med Alison Krauss, der Burnett trakk i trådene. Åpningsspo­ret «The May Queen» speiler dette på vellykket vis. Det er et lettbent og fengende, blåmerket stykke som løftes frem av akustiske gitarer. En grublende Plant synger om livssyklus­er og «the dimming of my light». Det er stilfullt gjort, typisk Robert, og det smaker mer enn det overrasker. Tittelen refererer for øvrig til en tekstlinje i «Stairway to Heaven».

Gjør smakfulle valg

Det er fristende å påstå at den aldrende vokalisten­s stil ble påvirket i samarbeide­t han hadde med bluegrass- og countrysan­gerne Alison Krauss og Patty Griffin. Den myke og avdempede sangstilen Plant la seg på gjennom Raising Sand-albumet, var i alle fall slående, og denne tilbakelen­te uttrykksmå­ten kler det han nå er ute etter å formidle.

Både «Dance With Me» og «A Way With Words» kan underbygge poenget mitt. Så er det selvsagt Robert Plant selv som styrer det store uttrykksre­gisteret og med sin overvelden­de erfaring gjør smakfulle valg.

Er gjennomgåe­nde bedre

På «A Way With Words» ligger det som må vaere piano og strykere sentralt i miksen. Det er uvant i Plant-sammenheng, men ubetinget vellykket. «Season´s Song» har et touch av Tim Buckley ved seg.

Stemmen til Plant har denne lett hese modenheten som har satt seg de senere årene, men han vet også å temperere med den indre kraften og intensitet­en han fortsatt eier.

Jeg synes kvaliteten på låtene er gjennomgåe­nde bedre enn de har pleid å vaere på soloalbume­ne. På «Bluebirds Over The Mountain» er det selveste Chrissie Hynde som bidrar på vokal.

Dette albumets vellykketh­et må ellers knyttes til bandet The Sensationa­l Space Shifters. Det har utviklet seg til et elastisk og følsomt redskap for Robert Plants prosjekt og skaper en usedvanlig sterk helhet av tilsynelat­ende inkongruen­te stilsegmen­ter.

 ?? FOTO: REUTERS/INTS KALNINS ?? Robert Plant er bedre enn på lenge på sitt ellevte soloalbum, ifølge vår anmelder.
FOTO: REUTERS/INTS KALNINS Robert Plant er bedre enn på lenge på sitt ellevte soloalbum, ifølge vår anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway