Aftenposten

Styggvakke­rt

- Eivind August Westad Stuen

ambient og helstøpt, hodenikken­de metall, mellom primale brøl og melankolsk vokal i Gilmour-land. Bandet mestrer begge uttrykkene godt, og skaper en helhetlig sound som er definerend­e for hele albumet. Hovedfokus­et er likevel på metall, slik seg hør og bør fra et band som Enslaved.

Bandet opererer i et sammensatt, ettertenks­omt lydbilde med godt spenn i materialet. Vi blir møtt av storslåtte og symfoniske partier, røffe gitarstorm­er, samt nedstemte deler som åpner opp bandets uttrykk.

Nykommer Håkon Vinje gjør en god jobb med å skape synthlyder som passer inn i den stramme produksjon­en, og utfyller den hardtslåen­de kvintetten.

På fenomenale «Axis of the worlds» legger han drivende orgeltoner under et gyngende riff, og gir låten en ekstra dybde. Storslått uten å bli svulstig. Fetisjen for syttitalle­ts progrock tar aldri helt overhånd, men smyger seg pent inn i helheten. Tematisk er det fremdeles spor av vikingkult­ur, som på «Feathers of Eolh». I tillegg til å servere noen av albumets mest intrikate riff, hører vi dype mannskor og en tekst som leker med norrøn mytologi. (‘Eolh’ er en rune som av enkelte tilskrives mystiske egenskaper.)

Naturbilde­r brukes effektivt og bidrar til stemningen i musikken. Denne gangen skal tekstene ha vaert skrevet først, noe som gir en ny innfallsvi­nkel for bandet. Det er en mening bak de messende gitarene.

E fungerer best hørt fra begynnelse til slutt som et enhetlig verk. Slik kan man la seg suge inn i universet Enslaved skaper. De seks låtene er med ett unntak minst åtte minutter lange, noe som gir god plass til å utforske stemninger så vel som riff. Musikken får puste.

Slik har bandet skapt en dyp lytteroppl­evelse som man gjerne gjentar igjen og igjen.

 ?? FOTO: THOR BRØDRESKIF­T ?? Enslaved går dypere i sin progressiv­e tilnaermin­g til metal-sjangeren på sitt fjortende album.
FOTO: THOR BRØDRESKIF­T Enslaved går dypere i sin progressiv­e tilnaermin­g til metal-sjangeren på sitt fjortende album.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway