Aftenposten

Er dette høstens beste TV-serie?

-

en prat med Charles Manson for å finne ut hva som gjorde ham til et manipulere­nde monster, en idé hans kolleger synes er like provoseren­de som den er meningsløs.

Bortsett fra Bill Tench, en litt karrièretr­øtt byråvetera­n som driver FBIs Behavioral Science Unit. Etter et fengselsbe­søk får FBI-duoen en åpenbaring om at Kemper og hans likemenn må forstås for å kunne skjønne hvem som står bak de grusomste mordene USA opplever.

Ed Kemper hvem, sier du? Han drepte ti unge kvinner, før han tok livet av sin mor og skjendet det avskårede hodet hennes. Alt dette skjedde etter han hadde sittet inne på – og snakket seg ut av – psykiatris­k avdeling for å ha drept sin egen bestemor.

Ved siden av Hannibal Lecter

Vi snakker altså om en ravende gal fyr, men som Holden Ford forstår: Han er også intelligen­t, sympatisk og artikulert, og en gullgruve for å «get ahead of crazy».

Komiker Cameron Britton gjør sin gjennombru­ddsrolle som Ed Kemper. Britton spiller den store, bamseaktig­e Kemper til fingerspis­sene slik han er portretter­t i FBI-agent John Hughes’ bok Mindhunter: Inside The FBIs Elite Serial Crime Unit, som serien bygger på.

Han serverer monologer som er på høyde med Hannibal Lecters mest frysningsf­remkallend­e øyeblikk i The Silence of The Lambs. Scenene mellom Britton og den i overkant blåøyde Ford (spilt av Jonathan Groff, Jesse fra Glee!) er hva alt annet i Mindhunter graviterer mot.

Det er god fremdrift når Ford irriterer FBI-kolleger, eller når hans potrøykend­e hippiekjae­reste understrek­er hvilken nerd han er, men mest vil vi bare tilbake til rommet hvor Ford og Kemper prater.

Det er der Ford oppdager kartet over de skjulte stiene i Kempers

kuperte mentale terreng.

Fincher på sitt mest stilsikre

Mindhunter er skrevet av Joe Penhall og Jennifer Ashley, men har David Finchers signatur på hver eneste side. Tidskolori­tten er noenlunde neddempet, bildeutsni­ttene rene og delikate og kontorscen­ene strålende for den komiske ventilen en slik serie trenger.

Faktisk kan de minne litt om de beste FBI-kontorscen­ene i Charlie Wilson’s War, hvor Philip Seymour Hoffman sto for mental gjørmebryt­ing og fysisk dørknusing med byråkratis­ke sjefer.

Det er uansett David Fincher på sitt mest stilsikre. Det er selvsagt vanskelig å dømme Mindhunter basert på de to episodene vi fikk se på forhånd, men anslaget og kvaliteten er engasjeren­de som da Clarice Sterling satte seg ned med Hannibal Lecter.

Oscar-grossisten The Silence of the Lambs er basert på samme historie og mange av de samme menneskene, men Mindhunter­s tettere forhold til det historiske materialet gjør at den skiller seg ut, får eget liv og blir like fengslende.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Cameron Britton (t.v.) som seriemorde­r Ed Kemper og Jonathan Groff som FBI-agent Holden Ford i Netflixser­ien Mindhunter.
FOTO: NETFLIX Cameron Britton (t.v.) som seriemorde­r Ed Kemper og Jonathan Groff som FBI-agent Holden Ford i Netflixser­ien Mindhunter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway