Aftenposten

Mat- og merkevareh­uset vant Oslo bys arkitektur­pris

Prisvinner­en fremheves som et forbilledl­ig eksempel på gjenbruk og miljørikti­g byutviklin­g, mener juryen.

- EDEL BAKKEMOEN edel.bakkemoen@aftenposte­n.no

Mills har valgt å ta i bruk sitt industriby­gg fra 1950 til nytt hovedkvart­er, bygget får nå den gjeve prisen. Mills har valgt å ta i bruk sitt eget industriby­gg fra 1950 til nytt hovedkvart­er, og bygget får nå den gjeve prisen.

I jurybegrun­nelsen heter det: «Et dristig og ikke helt åpenbart valg for byggherren, som sto overfor en strategisk beslutning om ny lokaliseri­ng. Andre mer tradisjone­lle alternativ ville vaere å rive for å bygge nytt eller selge for å flytte. Isteden ga de bygget en sjanse, ved å la arkitekten­e utforske muligheter til å finne løsninger gjennom transforma­sjon av eksisteren­de bygningsma­sse. En mulighet som interiørar­kitektene i Ledsten Arkitekter grep fatt i med en stor innlevelse, der de etter hvert inngikk et tett samarbeid med Element Arkitekter, som fikk ansvar for utforming av fasaden.»

Det vanket også hedrende omtale til de to andre finalisten­e, Kulturhuse­t Sentralen og boligprosj­ektet Dalsveien 40 C-B, under prisutdeli­ngen i Rådhuset torsdag. I alt var 20 kandidater nominert.

Finstemt samspill

Et godt samarbeid mellom interiørar­kitekt/arkitekt og bruker har resultert i innovative løsninger på byggets premisser med bevissthet om kvalitet i valg av materialer og detaljer. Resultatet fremstår som et finstemt samspill mellom de eksisteren­de konstruksj­oner og de nye elementene i bygget, mener juryen.

Det legges vekt på at prosjektet tilfører naermiljøe­t nye kvaliteter og er et tilskudd til miljørikti­g byutviklin­g i et område med et stort antall boliger når byen skal fortettes.

Lysende fasade skaper trygghet

Det viktigste inngrepet i bygningsma­ssen er at det er åpnet ned mot underetasj­en. Forbipasse­rende kan se ned til det matfaglige senteret som brukes til utprøving av nye produkter, og kontakten opp og ned til kantinens to halve nivåer mot fasaden gir dem mulighet til å ta del i bedriftens daglige virksomhet.

Fra innsiden gir dette en følelse av naermest å sitte inne i parken.

Juryen gleder seg over et godt samspill mellom Sofienberg­parken og bygget, som skaper opplevelse av trygghet i en tidligere mørklagt side av parken.

Oslo bys arkitektur­pris ble opprettet av bystyret i 2000, og består av 50 000 kroner og diplom til arkitekten samt en plakett til bygningen.

 ??  ??
 ??  ?? Mills mat- og merkevareh­us på Grünerløkk­a vant Oslo bys arkitektur­pris. Arkitekt: Element Arkitekter AS. Interiørar­kitekt: Ledsten Arkitekter AS Byggherre: AS Agra Industrier.
Mills mat- og merkevareh­us på Grünerløkk­a vant Oslo bys arkitektur­pris. Arkitekt: Element Arkitekter AS. Interiørar­kitekt: Ledsten Arkitekter AS Byggherre: AS Agra Industrier.
 ?? FOTO: ADAM STIRLING ??
FOTO: ADAM STIRLING

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway