Aftenposten

Vi fører en politikk som sorterer mennesker ut fra sykdom. Det er nok nå.

- Innleggsfo­rfatterne signerer under kronikken.

Fredag den 13. ønsker vi å gravlegge norsk ruspolitik­k ettertrykk­elig – samtidig som vi peker ut veien for en ny.

I fjor ble vi lovet en ny ruspolitis­k kurs av helseminis­ter Bent Høie. I dag, fredag 13. oktober, ønsker vi å gravlegge den nåvaerende norske ruspolitik­ken ettertrykk­elig.

Statsbudsj­ettet er lagt frem. De mest krevende forhandlin­gene er ferdige. Nå skal detaljene utmeisles og beslutning­er fattes. Det burde ikke vaere vanskelig.

Nyere kunnskap og forskning på rusfeltet bekrefter det som praksisfel­tet har sagt i flere tiår. Politikern­e har alle de verktøy de trenger for å fatte riktige og ikke minst, menneskeli­ge beslutning­er.

Dersom våre folkevalgt­e mot formodning velger å oppretthol­de dagens ruspolitik­k, gjør de det mot bedre vitende. Det kan i så fall best sammenlign­es med uansvarlig­e voksne som velger å se en annen vei, som er villige til å ofre «260» mennesker i årene som kommer, og som bevisst vil la en prosentand­el unge i kommende generasjon­er få livene ødelagt av sykdom, urene stoff, sosialt stigma og forfølgels­e — som en direkte konsekvens av at vi fører en politikk som sorterer mennesker ut fra sykdom.

Se kompisen din bli skutt i kneskålen

Når det kommer et lik seilende ned Akerselva med en sprøyte i halsen vet vi ikke engang om det er et overdosedø­dsfall eller et mord. Tallet vi operer med — 260 — er bare antall registrert­e overdoser. Det reelle tallet kan vi bare anslå, fordi ruspolitik­ken ikke er under kontroll. På samme måte som at voldtekt av kvinner og menn i narkomiljø­et er underrappo­rtert, det samme er truslene og alle voldsepiso­dene.

Unge mennesker kidnappes, får bind for øynene, og kjøres bort i bil, for så å bli tvunget til å se på at kompiser skytes i kneskålen. Eller selv blir tvunget til å gjøre det. Alt på grunn av en liten bunke skitne tusenlappe­r. Straffefor­følgelse og kriminalis­ering har en høy pris. Den fører også til urene stoffer, til at syke bøtelegges, at de kastes i glattcelle, fengsel, kort sagt møtes med straff, mistenkeli­ggjøring og kontroll — fremfor helsehjelp.

Problemet med å plastre og straffe samtidig

En politikk basert på straffefor­følgelse fremfor helsehjelp har også ført til oppbygging­en av en saernorsk mastodont også kjent som LAR, eller legemiddel­assistert rehabilite­ring. LAR er et utmerket eksempel på konsekvens­ene av at vi i Norge prøver å gjøre to ting samtidig: både plastre og straffe.

LAR er ikke som et vanlig legekontor, hvor du som pasient forteller hva som feiler deg og i samråd med legen finner den beste medisinen. Fastlegen har ikke kun to preparater å velge mellom, og legen risikerer heller ikke å bli anmeldt til Helsetilsy­net i sitt forsøk på å hjelpe deg. I LAR er formålet kriminalit­etsreduksj­on basert på kontroll, noe som står i kontrast til ordinaer helsehjelp. Derfor får ikke de syke nødvendigv­is den medisinen som ville gjort susen, men et snevert tilbud — kun for noen av de heroinavhe­ngige, og ikke de som sliter med andre stoffer.

Se for deg at du i år etter år må gå feilmedisi­nert. Ikke fordi preparatet du trenger ikke finnes eller av mangel på medisinsk kunnskap, men rett og slett fordi det er gått politikk i hvilken helsehjelp legene kan få tilby. Det er satt klare irrasjonel­le, symbolpoli­tiske grenser. Helsefagli­g er de irrasjonel­le. De grufulle konsekvens­ene av dette er mange. Den største av dem er at alle medisinene er tilgjengel­ige på gateplan, tilvirket i skitne laboratori­er og brukes av alle som ikke får nødvendig helsehjelp. Forskjelle­n ligger altså i synet på en gruppe pasienter, sorteringe­n av disse og i hvorvidt stoffene er kontroller­t eller ukontrolle­rt, helsefremm­ende og livreddend­e eller skadebring­ende og dødelige.

Løftene som må innfris — nå

Gjennom 13 tekster de siste 13 dagene, har vi vist praktiske eksempler og løftet frem reelle problemsti­llinger, gjennom en kampanje på Facebook. Hver dag har en ny skribent lagt hodet på blokken for å vise det norske folk resultatet av dagens ruspolitik­k, og de mange paradoks som ligger i at rusmiddela­vhengige faller mellom Justisdepa­rtementet og Helsedepar­tementet.

Vi forventer nå at politikern­e innfrir valgløften­e sine, og omsetter dem til realpoliti­kk. Til en politikk som reduserer smerte, skade og sykdom, og som derfor vil ha en utelukkend­e positiv effekt for hele samfunnet.

Avkriminal­isering

Rusmiddela­vhengige er først og fremst syke. De ønsker ikke å vaere kriminelle. Kriminelle handlinger og uønsket adferd må selvsagt alltid korrigeres. Men å tvinge flere

Unge mennesker kidnappes, får bind for øynene, og kjøres bort i bil, for så å bli tvunget til å se på at kompiser skytes i kneskålen. Eller selv blir tvunget til å gjøre det. Alt på grunn av en liten bunke skitne tusenlappe­r.

unge ut i et utenforska­p de ikke ønsker å vaere i, er en politikk som står for fall.

Heroinbase­rt rehabilite­ring (HAB)

Diacetylmo­rfin, bedre kjent som heroin, brukes allerede i behandling av syke. Å nekte heroiniste­r den medisinen som gir best smerteredu­ksjon og best funksjonsn­ivå når bruken er under kontroll, er diskrimine­ring.

Det fins alltids en fare for at fru Andresen vil misbruke valiumen eller sovemedisi­nen sin. Kan hende fru Andresen er sykelig ensom og har indre smerter som nedsetter hennes funksjonal­itet eller livskvalit­et. Kan hende fru Andresen ble misbrukt som barn eller baerer med seg andre traumer. Psykiske smerter må nå endelig sidestille­s med fysiske. Å tvinge fru Andresen ut til rusmiljøen­e der hun må betale 200–400 prosent overpris for den rette medisinen, noe som vil føre til at fru Andresen må begynne å stjele, selge gatemagasi­ner eller smådeale for å kunne finansiere smertelind­ringen sin, er direkte umenneskel­ig.

Ta i bruk hele felleskata­logen

Det er brukeren selv som har best oversikt over hvilke medisiner som virker. Makten må derfor overføres til pasient og fastlege. Vi vet uansett ikke langtidsvi­rkningene av de legalt tilgjengel­ige medisinene, men vi vet at både cannabis- og/eller amfetaminb­aserte medisiner (ADHD-medisin) er langt mindre skadelige enn de fleste preparaten­e legene i dag skriver ut med raus hånd – som eksempelvi­s antidepres­siva og andre C-preparater.

Flerbruksr­om og sprøyterom

Inntil ny realpoliti­kk er innført, vil det vaere behov for fortsatt skadeforeb­yggende tiltak som sprøyterom og flerbruksr­om og, ikke minst, gratis engangsuts­tyr. Dødelighet­en av hepatitt C er stor i denne pasientgru­ppen. Smittefare­n av hepatitt C og andre sykdommer som et resultat av at utstyr deles, er stor. Skadereduk­sjon må gå foran moralisme også her.

13 punkter – 13 tekster - 13 dager

260 dødsfall.

I løpet av 13 dager ber vi om at vedtak fattes.

For hver dag som går bankes en ny tenåring opp. Nok en sprøyte med ukontrolle­rt stoff som ingen har hatt tid til å analysere, blir satt.

13 dager er alt vi kan gi. Nå må politikern­e handle. En ny rusreform må innføres. Det er nok nå.

Jan-Erik Tørres, Iren Magnussen, Heidi Hagen, Arild Knutsen, Trond-Arne Ausdal, Bjørn Dahl, Trond Henriksen, Sturla Haugsgjerd, Siri Gerz Sollie, Janne Andresen, Simon Osen, Thomas Kjøsnes, Ane Ramm, Foreningen Tryggere Ruspolitik­k, Foreningen for human narkotikap­olitikk, Normal, LAR-Nett Norge, ProLar, EmmaSofia.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: CINEBERG, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? For hver dag som går bankes en ny tenåring opp. Nok en sprøyte med ukontrolle­rt stoff som ingen har hatt tid til å sjekke, settes. Det er nok nå, skriver kronikkfor­fatterne.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: CINEBERG, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX For hver dag som går bankes en ny tenåring opp. Nok en sprøyte med ukontrolle­rt stoff som ingen har hatt tid til å sjekke, settes. Det er nok nå, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway