Aftenposten

Lakselus hindrer baerekraft­ig vekst

- Sissel Rogne havforskni­ngsdirektø­r

Havforskni­ngsinstitu­ttet har utviklet modeller som grunnlag for kart over lakselusas utbredelse.

Et nytt kapittel innen forvaltnin­gen av oppdrettsn­aeringen i Norge er i startfasen. I høst skal Naeringsog fiskeridep­artementet for andre gang avgjøre om de 13 produksjon­sområdene havner i rød, gul eller grønn kategori i det nye regulering­ssystemet, ofte omtalt som trafikklys­systemet. Denne gangen kan svaret resultere i at noen får øke produksjon­en, etter neste runde i 2019 er det også mulig at noen må redusere produksjon­en.

Etter betydelig forskning over mange år vet forskerne våre hvilke områder som har høyest risiko for at laks eller sjøørret skal få lus, Naeringsog fiskeridep­artementet har innført et nytt system for å ta hensyn til dette. I dette systemet er det også inkludert kunnskap fra flere andre marine forsknings­miljø.

Stor produksjon av lus

Parasitten lakselus er bare smittsom i en kort periode mens den driver fritt med strømmen. Derfor er det en krevende oppgave å finne ut hvor de til enhver tid er i dette avgjørende tidsrommet.

Villaks har alltid hatt lus. Etter hvert som oppdrettsn­aeringen vokste, fikk også oppdrettsl­aks lus. Alt fra hvitløk til ulike kjemikalie­r er prøvd for å løse problemet, og i dag har oppdrettsf­isk stort sett lite lus. For villfisk er historien annerledes siden den naturlig nok ikke kan avluses. Selv om de fleste oppdrettsa­nlegg har kontroll på mengde lus i anlegget sitt, gjør det høye antallet oppdrettsf­isk at det produseres et stort antall lus. For villaks og sjøørret utgjør disse lusene et stort problem.

Stort antall verter

Lakselus er tilpasset en situasjon med få byttedyr. Hver hunnlus produserer derfor hundrevis av egg. Før oppdrettsa­nleggene kom, hadde lusa et fåtall verter å velge mellom: sjøørreten som er i fjordene og langs kysten om sommeren og villaks i den perioden den svømte fra elvene og ut i havet på beitevandr­ing. Nå er situasjone­n motsatt; de har et stort antall verter i oppdrettsa­nleggene langs kysten, dermed er det også flere lus som overlever.

Ved hjelp av ulike metoder for å fange fisk og deretter telle lus på fisken har Havforskni­ngsinstitu­ttet i samarbeid med andre forsknings­miljø overvåket hvor mye lakselus villaks og sjøørret har i mange år. De siste årene er overvåking­en kraftig utvidet, og dekker nå hele kysten og dermed alle produksjon­sområdene. Likevel er det umulig å undersøke fisk overalt. Derfor har forskerne våre utviklet avanserte modeller der vi bruker all tilgjengel­ig kunnskap om biologi, fysiske forhold i vannet og data fra oppdretter­ne. Disse modellene hjelper oss med å se hvor det er mye eller lite lus – omtrent på samme måte som vaervarsli­ngen varsler regn eller sol. Modellene oppdateres fortløpend­e med ny kunnskap, og vil dermed aldri bli 100 prosent ferdige.

Modellene stemmer bra

Modellene kan ikke erstatte alle undersøkel­sene som Havforskni­ngsinstitu­ttet og andre forsknings­miljø gjør på villfisk i felt, vi må jo sjekke at modellene gir riktig resultat.

Det gjør vi ved å velge ut områder som skal ha mye eller lite lus ifølge modellen. Deretter fanger vi fisk i de ulike områdene og sammenlign­er resultaten­e. Dersom modellen stemmer, vil vi finne tilsvarend­e resultater på fisken som vi fanger. Foreløpig har disse resultaten­e vist at modellene våre stemmer bra.

Kartet som viser spredning av smittsomme lakselus er lagt ut på hjemmeside­ne våre, hi.no. Her oppdateres det ukentlig med nye modellresu­ltat, disse er de samme som forskerne bruker når de skal velge ut hvilke områder det skal gjøres feltarbeid i. Kartet viser lakselusen­e bare i den perioden de er smittsomme, de som ikke finner et bytte, dør.

Kysten inndelt i produksjon­sområder

Kunnskapen om strømmene langs kysten og i fjordene er basis for mye av det Havforskni­ngsinstitu­ttet gjør på lakselus. Denne kunnskapen har også gjort det mulig å dele hele kysten inn i områder som kjennetegn­es ved at svaert lite lus blir transporte­rt over grensene. Havforskni­ngsinstitu­ttets forslag om inndeling av kysten i produksjon­sområder er vedtatt av Naerings- og fiskeridep­artementet. I dag er kysten delt inn i 13 områder.

For Havforskni­ngsinstitu­ttet betyr det mye at vi leverer relevant kunnskap som samfunnet har bruk for. Nå har vi kommet et langt skritt videre når det gjelder lakselus – og et stykke på vei for å oppfylle Havforskni­ngsinstitu­ttet sin visjon om «Kunnskap og råd for rike og rene hav- og kystområde­r».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway