Aftenposten

Ytre press vil neppe bidra til å avskaffe atomvåpen

- Børge Brende utenriksmi­nister (H)

Regjeringe­n deler visjonen årets vinner av Nobels fredspris har om en verden fri for atomvåpen, men vi har ulike oppfatning­er om veien dit.

ICAN spiller en viktig rolle gjennom å mobilisere sivilsamfu­nn over hele verden for å nå målet om en verden uten kjernevåpe­n. Vi trenger internasjo­nal oppmerksom­het om dette viktige temaet. Truslene fra regimet i Nord-Korea minner oss ukentlig på hvilken farlig situasjon for verden kjernevåpe­n kan utgjøre.

Regjeringe­n og ICAN har ulikt syn på om Norge bør slutte seg til den nylig vedtatte FNtraktate­n om forbud mot atomvåpen. Realiteten er at forbudstra­ktaten ikke vil fjerne ett eneste kjernefysi­sk stridshode. Det er fordi ingen av de landene som har kjernevåpe­n, vil slutte seg til. Det er også verdt å merke seg at selv om 122 stater stemte for forhandlin­gsresultat­et, har så langt kun 53 land signert traktaten og kun tre land har ratifisert. Både Sveits og Sverige, som begge stemte for, har nå igangsatt interne utredninge­r om de skal signere. Det nøytrale Finland har gjort det klart at de ikke vil ratifisere konvensjon­en.

Farlig med ensidig nedrustnin­g

Tilhengern­e av et forbud håper at ytre press og stigma vil bidra til å avskaffe atomvåpen. Det er lite trolig i lys av kjernevåpn­enes spesielle strategisk­e betydning i sikkerhets­politikken. Det er denne strategisk­e betydninge­n som gjør at det ikke blir riktig å sammenlign­e dem med for eksempel klasevåpen og landminer.

Hvis et internasjo­nalt press skulle føre til ensidig nedrustnin­g kun i demokratis­ke stater, ville det skape en meget farlig strategisk ubalanse. Verden blir ikke et tryggere sted hvis kun ikke-demokratis­ke stater får monopol på kjernevåpe­n. Derfor har NATO tydelig sagt at så lenge kjernevåpe­n finnes, vil alliansen ha disse våpnene.

Arbeidet med forbudstra­ktaten i FN mot kjernevåpe­n fant sted utenfor rammene av den viktigste internasjo­nale kjernevåpe­navtalen, nemlig Ikke-sprednings­avtalen (NPT) fra 1970. Gjennom ikkespredn­ingsavtale­n har 191 land, inkludert kjernevåpe­nstater, forpliktet seg til ikke å spre kjernevåpe­n og -teknologi og å bidra til nedrustnin­g.

Det er avgjørende at den nye forbudstra­ktaten ikke undergrave­r Ikke-sprednings­avtalens viktige stilling som baerebjelk­en i internasjo­nalt nedrustnin­gsarbeid. Jeg er glad for at Nobelkomit­een i sin begrunnels­e nettopp vektlegger betydninge­n av Ikke-sprednings­avtalen i det internasjo­nale nedrustnin­gsarbeidet. Også et samlet storting understrek­et dette i sitt vedtak i fjor.

Norge pådriver for nedrustnin­g

Regjeringe­n har i tråd med Stortinget­s vedtak lagt vekt på at reell nedrustnin­g må skje gjennom balanserte, gjensidige, irreversib­le og verifiserb­are reduksjone­r. Samtidig må man gjennom konkrete og praktiske tiltak hindre spredning til flere stater og ikke-statlige aktører, slik som terrororga­nisasjoner. Dette er vanskelig og tidkrevend­e arbeid. Det finnes dessverre ingen snarveier.

Regjeringe­n har arbeidet aktivt med nedrustnin­g og tatt en rekke konkrete initiative­r. Dels har disse handlet om arbeid mot masseødele­ggelsesvåp­en generelt, og dels mot kjernevåpe­n spesielt. I 2014 bidro Norge til uttranspor­t av kjemiske våpen fra Syria. I 2015 bidro Norge til å sette atomavtale­n med Iran ut i livet ved å finansiere og frakte naturlig uran til Iran i bytte mot anriket uran. På denne måten kunne Iran fortsatt produsere kjernekraf­t til fredelig bruk. En egen spesialrep­resentant for nedrustnin­g i UD ble utnevnt januar 2016.

Internasjo­nalt møte i Oslo neste år

Norge er en pådriver for ikrafttred­elsen av prøvestans­avtalen (CTBT) og for en avtale som stanser fremstilli­ngen av spaltbart materiale til våpenformå­l. Norge er også en pådriver for å bygge ned eksisteren­de lagre av slike. Vi har også prioritert arbeidet for å begrense og fjerne bruken av høyanriket uran i sivil sektor slik at dette ikke kan komme på avveie.

Neste år finner det sted et større internasjo­nalt møte om temaet i Oslo. Norge har også støttet etablering­en av en bank for lavanriket uran i Kasakhstan med naermere 40 millioner kroner. Dette åpner muligheter for land til å skaffe seg lovlig uran til sivile formål på en kontroller­t måte.

Må verifisere for å kunne redusere

En av de største satsingene de siste årene er vår innsats for verifikasj­on av nedrustnin­g. Dette handler om å utvikle metoder for å kunne kontroller­e at nedrustnin­g faktisk finner sted, og at både verdenssam­funnet og partene i en avtale kan stole på at det som er avtalt gjennomfør­es og overholdes. Gode verifikasj­onsmekanis­mer vil vaere helt avgjørende i fremtidige nedrustnin­gsavtaler og reduksjone­r i kjernevåpe­narsenalen­e. Norge har over flere år samarbeide­t med kjernevåpe­nstaten Storbritan­nia om dette. Samarbeide­t er unikt og er nå utvidet til USA og Sverige. Nå i oktober gjennomfør­er vi en krevende felles øvelse på en tidligere britisk kjernevåpe­nbase.

I FN i fjor fremmet Norge en egen resolusjon om verifikasj­on av kjernefysi­sk nedrustnin­g som fikk støtte fra 177 land, blant disse også kjernevåpe­nstater. Resolusjon­en bidrar til å forankre verifikasj­onsarbeide­t globalt blant FNs medlemslan­d, og FN vil nå nedsette en egen ekspertgru­ppe med utgangspun­kt i det norske initiative­t. Norge er sentral aktør i det internasjo­nale partnerska­pet for verifikasj­on av kjernefysi­sk nedrustnin­g.

Støtte til ICAN i strid retningsli­njer

Regjeringe­n har i mange år gitt betydelig støtte til sivilsamfu­nnsaktører, slik som ICAN, Nei til atomvåpen og Norske leger mot atomvåpen. Disse mottok tilsammen over 40 millioner bistandskr­oner i perioden 2009–2015 fra Utenriksde­partemente­t. Senere søknader er blitt vurdert av NORAD til ikke å vaere i tråd med OECDs retningsli­njer for bruk av utviklings­bistand til arbeid for kjernefysi­sk nedrustnin­g. Hertil kommer at støtten ikke bidrar til målsetting­en med norsk bistand for fattigdoms­bekjempels­e. Det ville derfor vaere i strid med Stortinget­s forutsetni­nger å fortsatt støtte ICAN med bistandsmi­dler.

I en tid der noen land i verden ruster opp, de kjernefysi­ske arsenalene moderniser­es, og Nord-Korea fortsetter testing av sitt kjernevåpe­nprogram, videreføre­r Regjeringe­n sitt målrettede arbeid i internasjo­nale fora for å sikre reell og konkret fremdrift innen nedrustnin­g og ikke-spredning

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway