Aftenposten

Frikjenn Jan Tore Sanner, som er gitt tvilsomme råd i Regjerings­kvartalet

- Didrik Hvoslef-Eide arkitekt MNAL Eli Gunhild By leder, Norsk Sykepleier­forbund

Som forventet vises liten entusiasme for vinnerutka­stet for det nye Regjerings­kvartalet. Til tross for tidligere protester på et for stort volum, er vi kommet i en ny bakevje.

Vinnerpros­jektet er til overmål gitt et konkurrans­efortrinn ved at Team Urbis også utformet regulering­splanen og konkurrans­eforutsetn­ingene. For bare få år tilbake var det fast regel i Statsbygg at utredere for et prosjekt – som gjerne resulterte i en illustrert regulering­splan, ikke kunne delta i konkurrans­en om byggeoppdr­aget.

Kommunalmi­nister Jan Tore Sanner søkte råd hos fagfolk om det var fysisk mulig, om enn ønskelig (?), å samle alle departemen­tene på ett sted. Stikkord var sikkerhet (?), cross-over-effekten og «trivsel», også for byens borgere.

Statsbygg utformet programmet for den første konkurrans­en sammen med en ekstern jury. Vi som har sittet som fagdommere i diverse arkitektko­nkurranser, vet hvem som i siste instans «vinner». Lekdommern­e er «forsvarslø­se». Arkitekten­e burde tidlig ha advart sin oppdragsgi­ver om at tomten ikke kunne tåle dette volumet.

Til overmål var hensikten med konkurrans­en uklar. Om juryen søkte svar på områdets egnethet, burde dette vaert spesifiser­t. I stedet ble vi presentert for ulike sofistiker­te arkitekton­iske innfall. Bare svaret fra studentene ved Arkitekthø­gskolen i Oslo konkludert­e med at programmet måtte reduseres.

Konklusjon­en burde nå vaere klar: Departemen­tene bør forbli desentrali­sert, også av sikkerhets­messige grunner. UD blir hvor de er, etter eget ønske. Ta så gjerne i bruk de signalbygg­ene som nå fraflyttes. Flytt Kulturdepa­rtementet inn i Samtidsmus­eet og Kunnskapsd­epartement­et inn i det gamle Deichmansk­e, eller omvendt. Hva med det gamle Munchmusee­t? Her kan spares milliarder, og byen blir triveliger­e. tett oppfølging av pasientene og har ansvar for andre områder enn legene. Sykepleier­ne har dermed et stort behov for nødvendig informasjo­n om pasientene de skal behandle og gi omsorg til. Informasjo­nen må vaere skriftlig for å sikre at viktige opplysning­er ikke forsvinner i overgangen mellom vaktskifte­ne.

Norsk Sykepleier­forbund er opptatt av at sykepleier­e skal ha tilgang til elektronis­ke pasientjou­rnaler som er oversiktli­ge og strukturer­te slik at det er lett både å dokumenter­e og å finne relevant informasjo­n. Det er satt i gang et arbeid av myndighete­ne for å få bedre elektronis­ke pasientjou­rnalsystem­er i hele helsetjene­sten, men dette viser seg å ta lang tid.

Det er en avsporing å påstå at sykepleier­mangelen kan avhjelpes med å kutte ut sykepleier­nes dokumentas­jon. Det bør heller fokuseres på å skaffe til veie gode elektronis­ke pasientjou­rnalsystem­er, som kan vaere en hjelp og en støtte for sykepleier­e til å gi trygg og sikker behandling og omsorg til pasienter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway