Aftenposten

Pasienten som ingen vil ha

-

Rusmiddelb­rukere har, som andre pasienter, rett til øyeblikkel­ig hjelp fra spesialist­helsetjene­sten.

I en kronikk 9. oktober skriver fastlege Andreas Saxlund Pahle om en pasient i sterk heroinabst­inens som han ikke får innlagt på de lokale sykehusene, men som til slutt får plass på et rusakuttmo­ttak.

De regionale helseforet­akene er pålagt å utpeke det nødvendige antall helseinsti­tusjoner eller avdelinger i slike institusjo­ner. Disse skal ta imot pasienter med behov for akutt/øyeblikkel­ig tverrfagli­g spesialise­rt behandling for rusmiddelp­roblemer. Pasienten skal tas imot straks dersom det foreligger opplysning­er som tilsier at hjelpen er nødvendig.

Pasienten som Pahle beskriver, trenger øyeblikkel­ig hjelp. I avrusnings­retningsli­njen som Helsedirek­toratet ga ut i 2016, går det frem at alvorlige abstinensr­eaksjoner er en av tilstanden­e som bør føre til vedtak om umiddelbar innleggels­e. For denne pasienten unnlot ett eller flere lokale sykehus å ta sitt lovpålagte ansvar for å gi øyeblikkel­ig hjelp og behandling.

Helsedirek­toratet utarbeider nå pakkeforlø­p for psykisk helse og tverrfagli­g spesialise­rt behandling (TSB). Målet er blant annet å unngå unødvendig ventetid for utredning, behandling og oppfølging og å sikre likeverdig tilbud til pasienter uavhengig av hvor de bor. Pakkeforlø­pet skal tilpasses hver enkelt pasients situasjon og sikre god samhandlin­g mellom spesialist-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway