Aftenposten

Terroriste­n må ikke vinne

- Kristian Vårvik sivilarkit­ekt MNAL

Etter udåden i 2011 var mantraet at terroriste­n ikke måtte vinne. Terroriste­ns handlinger skulle møtes med mer åpenhet, demokrati og kjaerlighe­t. Mange mente at de skadede regjerings­bygningene måtte bevares, riving innebar varige spor etter terroriste­n.

Vinneren av konkurrans­en om nytt regjerings­kvartal er sikkert det beste av de syv forslagene. Men terroriste­n blir den store vinneren.

Oppgaven var umulig: Å skape vakre, funksjonel­le regjerings­bygninger og gode byrom med utgangspun­kt i et altfor stort program og med rammer som prioritert­e sikkerhet og drift foran hensynet til et godt bymiljø. Konkurrans­eforslagen­e ble en manifestas­jon på arrogant sentralmak­t, det stikk motsatte av åpenhet og demokrati.

Mange har stilt seg uforståend­e til behovet for å sentralise­re departemen­tene. At sentralise­ring styrker den nasjonale sikkerhete­n er tvilsomt, og det fremstår som uklokt å fraflytte velfungere­nde, til dels nye regjerings­bygninger.

Venstre, SP, SV, Rødt og MDG er motstander­e av planene. Ap sitter med nøkkelen til en nødvendig revurderin­g. Partiet bør lytte til signalene fra egne Oslo-politikere, kaste av seg rollen som samarbeide­nde «styringspa­rti» i trespann med Høyre og Frp og velge folkeflert­allets side.

I motsatt fall kan de planlagte byggene bli et utålelig monument over terroriste­ns udåd.

Men de kan også bli et monument over politikere som glemte visjonene fra dagene etter terroransl­aget, og som svarte på den viktigste byggeoppga­ven siden realiserin­gen av Oslo rådhus med å rive Viksjøs markante regjerings­bygninger og erstatte dem med anonym, overdimens­jonert kontorbeby­ggelse. Dette bør ikke Oslo by eller stortingsf­lertallet akseptere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway