Aftenposten

Den teknologis­ke fremtiden er nå

[Lillian Vambheim er redaktør for A-magasinet]

-

Visste du at Norge er et av de fremste digitale landene i verden? Det gir oss uante muligheter, og store utfordring­er. I forbindels­e med Aftenposte­ns årlige konferanse om teknologi, ledelse og samfunnsut­vikling har vi laget denne spesialutg­aven av A-magasinet, der vi viser hvordan den teknologis­ke utviklinge­n påvirker livet vårt.

For hva er egentlig kunstig intelligen­s, og hvordan kan den gjøre livet vårt bedre? Kan den etterligne menneskehj­ernen – og hvor går da skillet mellom en robot og oss mennesker?

Det vet vi ikke ennå, men kunstig intelligen­te datamaskin­er er en av årsakene til at vi må omstille oss raskt. Uansett om du er lege, bonde eller jobber i det offentlige, påvirker dette jobben du skal gjøre fremover. Rådet er at vi må se på det som våre nye verktøy og jobbe sammen.

Så hva med deg som føler at det går litt for fort nå, fortere enn du klarer eller vil henge med på? Du er ikke alene, hverken privat eller på jobb. I en undersøkel­se oppgir én av tre arbeidstag­ere at de opplever at de ikke har tilstrekke­lige digitale ferdighete­r i jobben sin. Å kjenne på et digitalt utenforska­p er ensomt.

Nå er det viktig å vaere bevisst på hvordan kunstig intelligen­s åpner for uendelige muligheter – men også for mulige farer. Så hvordan møter vi disse utfordring­ene? Det mest krevende med ny teknologi er kanskje at vi må våge å tenke helt nytt og endre våre vaner. Er det plass til teknologis­keptikerne i en slik samfunnsut­vikling? En av dem A-magasinets journalist Kjersti Nipen har intervjuet, sier det så treffende. Det gjelder oss alle, uansett om vi er langt fremme eller kommer nølende etter:

– Det eneste som ikke endrer seg, er at det blir mye endring fremover.

lillian@aftenposte­n.no

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway