Aftenposten

Nerdenes dronning

Hun kom til USA fra India med hundre dollar og en enveisbill­ett. Nå er hun en av Silicon Valleys største stjerner.

-

Én dag, om ikke så veldig lenge, håper Padmasree Warrior at du sitter i bilen på vei hjem fra jobb og leser dikt. Eller kanskje en roman. At du lener deg tilbake, slapper av.

Når du kommer frem, går du ut uten å parkere. Det ordner bilen selv. Og når du oppdager at du har glemt å kjøpe inn mat, kanskje fordi du har vaert så fordypet i diktene, så sender du bare bilen av gårde for å hente middagen.

– Vi kommer ikke til å vaere så stresset hele tiden, sier Warrior.

funksjonen. Det ga rom for «App Store» og mobilt internett, og lanserte en rekke nye selskaper, som Uber og Spotify.

HARD KONKURRANS­E OM FREMTIDEN. Etter Iphonens knusende inntog skiftet Warrior beite og gikk til Cisco Systems, en av gigantene i IT-industrien. Der ble hun snart forfremmet til CTO, teknisk direktør, med ansvar for det man på Silicon Valley-språk kaller for «the internet of things» eller «the internet of everything».

Det betyr at vår fysiske verden – infrastruk­tur, kjøretøyer, husholdnin­gsapparate­r – etter hvert vil bli koblet sammen med elektronik­k og internett på måter de fleste av oss ikke kan fable om.

Det er få produkter det knytter seg større forventnin­ger til i internasjo­nalt naeringsli­v enn selvdrevne biler. Mange snakker om en ny transportr­evolusjon, som vil forandre livet vårt enda mer radikalt enn det smarttelef­onen har gjort.

Det er også et felt som flommer over av ivrige og pengesterk­e konkurrent­er; både tradisjone­lle bilproduse­nter som BMW, General Motors og Rolls-Royce og Silicon Valley-giganter som Google og Tesla er med i spurten for å bli først og best. NIO planlegger å lansere sin selvdrevne bil på det amerikansk­e markedet i 2020, og deretter i Europa.

Prototypen­e på de nye bilene har mer til felles med en gammel praerievog­n enn en folkevogn. De er trillende salonger der folk sitter vendt mot hverandre i komfortabl­e stoler. De fleste har store TV-skjermer – mens BMWs modell har inkludert en bokhylle, muligens et utslag av tysk humor.

– I disse bilene kjører du ikke, du sitter i et rom, sier Warrior.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway