Aftenposten

Heldigital­e Estland vil snu opp-ned på Europa

Hvordan klarte den lille eks-sovjetrepu­blikken å bli et av verdens mest digitalise­rte samfunn?

- TEKST Frøydis Braathen FOTO Siv Dolmen

Sander Simson (13) «danser» rundt på gutteromme­t med et par VRbriller. I naborommet sitter storebror Andreas Simson (15) og chatter med spillvenne­r, og i etasjen under sitter bestefar Jaan Arusoo (78) og ser på volleyball-videoer på Youtube.

Familien Simson bor tre generasjon­er i samme hus og er nok litt mer enn gjennomsni­ttlig interesser­t i teknologi, men ikke mye mer enn de fleste i Estland, tror pappa Margus Simson.

– Vi har ikke signert noen papirer fysisk på flere år. Så godt som alt av offentlige dokumenter og kommunikas­jon skjer digitalt, sier Simson.

Estlands innbyggere har kunnet stemme digitalt ved valg siden 2005 og har levert selvangive­lsen digitalt siden 2000. Alt fra resepter, rettspapir­er og protokolle­n til Estlands kabinett er gjort papirløst.

Innbyggern­e kan sjekke egen helsejourn­al, se barnas fravaer og karakterer på skolen, parkere uten å tenke på betaling. Alt skjer digitalt ved hjelp av en digital ID som kan brukes på både datamaskin­er og smarttelef­oner.

SENSORER PÅ PARKERINGS­PLASSENE. Margus og kona Tiina Simson anslår at de hver for seg bruker sin digitale signatur 200–300 ganger i året.

– Først brukte vi ID-kortet med chip til å signere digitalt. Nå kan vi gjøre det enda enklere med smarttelef­onen via en mobilID, forteller Tiina Simson og viser frem parkerings­appen, som alle parkerings­plasser i Estland er tilknyttet.

– Bilnummere­t vårt er registrert i appen, og når vi parkerer et sted, betaler vi automatisk til selskapet som har ansvaret for dette området. Sensorer sørger for at appen alltid vet hvilket selskap som skal ha betalt, og hvor lenge vi har stått parkert. Jeg kan ikke huske sist jeg selv aktivt måtte betale for parkering, sier hun.

Blant de andre tjenestene foreldrene bruker mest, er Estlands digitale skoleløsni­ng, kalt eSchool.

– Her får vi automatisk beskjed om lekser og karakterer, og om barna kommer for sent til skolen. Vi synes det er en veldig lettvint måte å kunne følge opp barna våre på. Barna er kanskje ikke like begeistret selv for at vi får beskjed når de kommer for sent, sier faren og smiler til eldstemann, Andreas.

SYSTEMER SOM SNAKKER SAMMEN. Norske innbyggere begynner også å få en del digitale tjenester fra det offentlige, som e-resepter og «Min helsejourn­al». Norge ligger likevel langt etter Estland på dette området.

I Estland er 99 prosent av alle offentlige tjenester digitalise­rt, ifølge e-Estlands offisielle nettside. «Bare giftermål, skilsmisse og boligsalg er ikke digitalise­rt. Ennå.» står det på nettsiden.

I Norge er det dessuten et stort problem at ulike teknologis­ke systemer, for eksempel for sykehusene og fastlegene, ikke kan utveksle informasjo­n effektivt.

I Estland bygger derimot alle tjenestene på én og samme teknologis­ke infrastruk­tur, kalt X-road. Enten innbyggern­e skal betale skatt, stemme ved et valg, be om stipend, bruke biblioteke­r eller sjekke sin egen helsejourn­al, er X-road den teknologis­ke plattforme­n.

Politiet kan sjekke og identifise­re innbyggere via ID-en deres, og leger ved alle helseinsti­tusjoner kan logge seg inn i pasienters

helsejourn­al med deres tillatelse og få full oversikt over alle innleggels­er, legebesøk og mottatte resepter.

Nye offentlige eller private tjenester kan kobles til X-road uten at det svekker sikkerhete­n. Teknologie­n bak X-road ligner på såkalt blockchain, et desentrali­sert nettverk med utallige kanaler som gjør det ekstremt vanskelig å hacke.

STARTET FRA SCRATCH. Innenfor de gamle bymurene i Tallinn, der gamle mursteinsh­us snor seg langs snirklete brosteinsg­ater, og turistene trasker i flokk, tyder lite på at denne hovedstade­n er sentrum for Europas mest digitalise­rte samfunn.

Så hvordan endte et lite, eks-sovjetisk land opp med å komme helt på topp i den teknologis­ke utviklinge­n?

Historien til eventyret e-Estonia starter på 1990-tallet etter at landet vant sin uavhengigh­et fra Sovjetunio­nen. Etter å ha blitt styrt av kommunistr­egimet i 50 år, måtte Estland bygges opp fra grunnen.

Estlands tidligere president, Toomas Hendrik Ilves, regnes som en av pionérene i digitalise­ringen av Estland. Ilves bor nå i USA og er professor ved Standford University.

Via Skype, som forøvrig ble startet opp av estiske gründere, forteller Ilves til Aftenposte­n at Estland i 1990 var gradvis blitt mye fattigere i løpet av fem tiår under sovjetregi­met.

– I 1938 var det ingen forskjell mellom Estland og Finlands bruttonasj­onalproduk­t, men da Estland ble selvstendi­g i 1991, var forskjelle­n på 13 ganger i bruttonasj­onalproduk­t pr. capita. Det vil altså si at en innbygger i Finland var i gjennomsni­tt 13 ganger rikere enn en innbygger i Estland. Jeg forsto at det ville ta lang tid å ta igjen det tapte, sier Ilves.

Ilves var Estlands ambassadør i USA fra 1993 og Estlands utenriksmi­nister fra 1996. Han forteller at han vridde hjernen sin for å finne ut hva Estland kunne gjøre for å bedre situasjone­n.

– Da den første webbrowser­en, Mosaic, kom i 1993, måtte man kjøpe og laste den ned, og det gjorde jeg. Da skjønte jeg at dette var et felt Estland burde satse på, fordi dette var det eneste området der vi var på samme nivå som andre vestlige land. USA, Finland, alle land måtte starte helt fra scratch, sier Ilves.

ET DIGITALT TIGERSPRAN­G. I 1996 startet

 ??  ?? På YouTube. Bestefar Jaan Arusoo (78) har volleyball som sin store lidenskap og bruker mye tid på å se videoer av volleyball-kamper.
På YouTube. Bestefar Jaan Arusoo (78) har volleyball som sin store lidenskap og bruker mye tid på å se videoer av volleyball-kamper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway