Aftenposten

– Digitalise­ringen i Norge går tregt

[Farten bør økes]

-

Heidi Austlid mener myndighete­ne i Norge er nødt til å ta tydeligere felles grep for å øke digitalise­ringen. Både fordi Norge skal gi innbyggern­e det de vil ha, og fordi det er knapphet på ressurser i offentlig sektor.

I august la IKT Norge og Rambøll frem rapporten IT i praksis, som viser at de offentlige virksomhet­ene har økt digitalise­ringen av tjenester. Det går likevel ikke raskt nok, mener Austlid.

– Vi ser absolutt positive signaler fra offentlig sektor. Digitalise­ring ble dessuten for første gang et tema i valgkampen. Likevel går det tregt fremover, og vi klarer ikke å ta ut potensiale­t i teknologie­n, sier Austlid.

Hun mener for eksempel at offentlig sektor i liten grad klarer å lage tilpassede tjenester for innbyggern­e.

– I stedet for at tjenestene tilpasser seg mine og dine behov og ulike faser i livet, er de fleste tjenestene på et generelt nivå. Lover, regelverk og mangel på sammenheng hindrer i dag offentlig sektor i å ta i bruk data de har om innbyggern­e. De kunne vaert brukt til å tilby innbyggern­e digitale tjenester tilpasset deres behov, sier Austlid.

Hun sier det fortsatt brukes mye penger på drift av gamle systemer som ikke snakker med ny teknologi. I tillegg er det store utfordring­er med lederes og ansattes digitale kompetanse.

– Estland hadde et helt annet utgangspun­kt enn oss, fordi de startet på null. I tillegg har de hatt ledere som vil og forstår digitalise­ringens muligheter, sier Austlid.

Hun mener Norge ikke har noe annet valg enn å øke farten på digitalise­ringen.

– Vi må digitalise­re mer rett og slett fordi den knappeste ressursen vi har i offentlig sektor, er folk. Norske innbyggere er dessuten overmodne for å ta i bruk nye digitale tjenester, mener Austlid.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway