Aftenposten

Favoritter fra fremtiden

[Og fortsatt vil fremtidsfi­lmer by på politimenn og terroriste­r]

- – Asbjørn Slettemark

remtidsvis­joner på film er ikke bare en egen sjanger; det utgjør en egen stilart å bomme og levere feil spådommer. Blade Runners 2019-univers inneholdt Pan Am og Atari Inc, selskap som gikk konkurs og forsvant noen år etter at filmen hadde première i 1983. Men få science fiction-filmer har forutsett det viktigste av alt: internett.

Det er uansett bankers at spenning blir en del av fremtiden også. I Minority Report forsøker samfunnet å stoppe all krim gjennom å dømme borgere for kriminelle handlinger før de blir begått. Når sjefetterf­orsker Tom Cruise selv blir registrert som kommende drapsmann, blir systemet for alvor utfordret, og 2054-samfunnet må revurdere denne nye metoden. Filmen har rukket å bli 15 år gammel, men fremstår enda mer tankevekke­nde og spennende i 2017.

Det samme gjelder for Gattaca, Andrew Nicolls kult-thriller om et fremtidssa­mfunn hvor genetisk utvalg avgjør om man får en god jobb eller ikke. Ethan Hawke leverer karrièrebe­ste som Vincent Anton Freeman, den genetisk underlegne arbeideren som gir seg ut for

Få vaere mestersvøm­mer og perfekt menneske, Jerome Eugene Morrow. Hvorfor? For å oppfylle drømmen om å få lov til å bli astronaut.

Best er likevel Children of Men fra 2006, som nettstedet Vulture mente «muligens er den mest relevante filmen i 2016».

Alfonso Cuarón regisserer, Clive Owen spiller hovedrolle­n og året er 2027. Etter 18 år med global, uforklarli­g barnløshet, minner verden mest om en gråvaersda­g i Mad Max. Flyktninge­ne strømmer til Storbritan­nia, som underlig nok er blant stedene som fungerer så noenlunde. Midt i strømmen er den desillusjo­nerte aktivisten Theo Faron og den hemmelig gravide Kee, som prøver å finne et trygt sted for den unike babyen. På veien møter de terroriste­r, flyktninga­ktivister og flybombene myndighete­r. Children of Men er spennende, bekmørk og helt oppe med The Handmaid’s Tale når prisen for mest skremmende og aktuelle fremtidsfi­lmer skal deles ut.

Alle tre filmene er tilgjengel­ige på Netflix.

 ??  ?? Tom Cruise spiller sjefetterf­orsker som selv blir registrert som kommende drapsmann.
Tom Cruise spiller sjefetterf­orsker som selv blir registrert som kommende drapsmann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway