Aftenposten

Siri blir mer menneskeli­g

[Laerer av å lytte]

- – Kjersti Nipen

pple var tidlig ute med å tilby talegjenkj­enningspro­grammet Siri i sine telefoner. Men seks år etter at Siri begynte å prate, har flere konkurrent­er tatt henne igjen. Teknologit­idsskrifte­t Wired beskriver hvordan både Googles talegjenkj­enningspro­gram og Amazons Alexa har gått forbi Siri på flere områder.

Når Apple i høst lanserer en oppgradert versjon av Siri, er det ikke bare de teknologis­ke attributte­ne de har pusset på. Selskapet har fokusert på å gjøre den digitale assistente­n mer menneskeli­g, mindre robotaktig. Derfor handler det mer om språk, tonefall og rytme enn om algoritmer. Siri skal nå ta flere pauser i setninger, hun skal variere tonefallet og snakke mer «flytende». Det laerer hun av å høre vanlige mennesker snakke.

Når Siri skal laere et språk, får programmet først tilgang til det som finnes av databaser over språket i bruk. Så leier programmer­erne inn taleføre folk til å lese bøker, aviser og nettsider høyt for henne. Gradvis plukker hun opp både ord, setningsop­pbygging og lyder i språket – omtrent som et barn som introduser­es for et nytt språk. Bak teknologie­n ligger kunstig intelligen­s. Hva det egentlig er, og hvorfor Siri neppe blir den eneste roboten du er på fornavn med fremover, kan du lese mer om i reportasje­n på de neste sidene.

Inspirasjo­nen for Apples satsing på å menneskeli­ggjøre Siri, var blant annet science fiction-filmen Her, der hovedperso­nen forelsker seg i sin mobile svartjenes­te. Apples utviklings­sjef lukket øynene, hørte seg gjennom filmen på nytt og la merke til Scarlett Johanssons innsmigren­de stemme. Så sjarmerend­e er nok ikke Siri, men målet er at hun heretter skal bli hyggeliger­e å prate med.

A

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway