Aftenposten

Fremskritt? Nja ...

Vakuumpakk­et og langkokt mat er bra for mye. Dyp glede er nok ikke en av tingene.

-

Jeg elsker kjøkkentek­nologi, og har mengder av det: Eltemaskin, induksjons­topp, oppskjaerm­askin, steketermo­meter, inkubator, vaffeljern, stavmikser og ikke minst en ovn med termostat. Hvorfor? Fordi det gir meg kontroll. Matlaging i en hektisk hverdag uten en termostats­tyrt ovn fremkaller stressreak­sjon.

Men når jeg virkelig skal lage god mat, velger jeg påfallende ofte å forlate all teknologie­n. Deigen eltes for hånd, prosessor byttes ut med morter, og jeg fyrer opp et bål eller en grill. Gleden over å lage mat er proporsjon­al med naerheten til elementene. Mestringen av bålet som brenner pannelugge­n din, eller mengden klissete deig oppover armene. Ethvert lag av teknologi øker avstanden, og ingen steder er problemsti­llingen tydeligere enn ved sous vide-matlaging: Koking i vakuumerte plastposer.

Det skjer ved å vakuumere råvaren, for så å senke dette ned i et vannbad, der en sirkulator, en slags akvariepum­pe som ved hjelp av en termostat, en vifte og et varmeeleme­nt har full kontroll på temperatur­en og holder alle forhold rundt råvarene konstante.

Man kan eksperimen­tere seg frem til at 62,8 grader i 70 minutter gir det perfekte egget, eller at 55 grader i 20 timer gir en høyrygg så mør som smør. Selv om metoden ble beskrevet for rundt 250 år siden, spredte vakuumfebe­ren seg fra fine dining-scenen i Frankrike på 70-tallet via molekylaer­kokkene på nittitalle­t til de fleste restaurant­er og videre til entusiasti­ske hjemmekokk­er. Matindustr­ien omfavnet metoden, og selger mat som er en gjenganger i mange hjem. Hvem kjenner ikke Fjordland?

Til slutt endte systemet på billigsalg hos elektronik­kjedene og ble støvsamler­e i mange hjem. Hvorfor det?

Mestringsf­ølelsen man får ved åpen ild kan man trygt si er noe annet enn over en akvariepum­pe. Kontakten med råvaren i prosess? Nei. Lukten i huset? Borte. Stekeskorp­e med masse smak, bygget opp i smør eller over ild? Ikke i naerheten.

I tillegg får vi et par uønskede ting: En konsistens som kan oppleves litt underlig, en klart litt innestengt smak, ekstra plastavfal­l og mindre plass i kjøkkenska­pet.

Sous vide egner seg først og fremst til å produsere bedre ferdigmat. For sann matglede er det en blindvei. Å steke kjøtt har vi faktisk mestret i noen tusen år.

 ?? foto: henrik j. henriksen ?? ←
Ferdig vakuumert. Inne i posen skal råvaren så bli varmebehan­dlet. Vil du ha brun og sprø skorpe på kjøttet, må det skje etterpå.
foto: henrik j. henriksen ← Ferdig vakuumert. Inne i posen skal råvaren så bli varmebehan­dlet. Vil du ha brun og sprø skorpe på kjøttet, må det skje etterpå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway