Aftenposten

Stisyklist­enes verktøy

De bruker teknologi i jakten på den perfekte turoppleve­lsen. Og redder kanskje livet i samme slengen.

- TEKST OG FOTO Marius Nergård Pettersen

Andreas Gjaerde klikker en fot på plass i pedalen på den fulldemped­e tohjulinge­n før han sjekker kartet på sykkelcomp­uteren på styret foran seg. På den vesle skjermen vises ruten han har planlagt for dagens tur. Alt han må gjøre for å finne veien, er å følge pilene. Han retter på hjelmen, smiler et «Klar!» til kompisene, før fire stisyklist­er tråkker inn i skogen.

I samme øyeblikk, nede i byen, piper det i telefonen til Andreas’ samboer. I den automatisk sendte meldingen ligger en link til et kart der hun kan se nøyaktig hvor Andreas tråkker. Om sykkelcomp­uteren i løpet av de neste timene skulle registrere at sykkelen går fra høy hastighet til bråstopp på unormalt kort tid, vil en annen melding tikke inn: «Ulykke skjedd. Send hjelp.»

SYKLISTENS METODE. Teknologi er for lengst blitt fast følge for svaert mange turfolk. Dagens mobiltelef­oner, GPS-er og et utall andre dingser har gjort det enkelt å finne, spore, følge og dele turer, samt kommuniser­e med omverdenen og øke sikkerhete­n. En gruppe som definitivt nyter godt av dette, er stisyklist­ene. Uten nyvinninge­ne ville mange strevd hjulene av seg for å finne sykkelvenn­lige stier. For Andreas Gjaerde starter de fleste turer foran en datamaskin.

– Om jeg skal utforske et nytt område, bruker jeg gjerne stidelings­tjenester som Trailguide først, forteller han.

– Eller andre sider som Strava. Felles for dem er at de inneholder kart over ruter, og beskrivels­er og bilder fra folk som har syklet dem. Det gjør det enkelt å finne ruter som passer. Når turen er ferdig planlagt, laster jeg den ned til sykkelcomp­uteren eller mobilen. Og så er det egentlig bare å sykle.

På vei gjennom skogen har han konstant oversikt over hvor han er på kartet. Computeren viser også fart, snittfart og tilbakelag­t avstand. I tillegg til hjerterytm­e, en informasjo­n som kommer fra pulsbeltet syklisten har rundt brystet.

– Pulsen er nyttig for å se hvor hardt jeg trener. Jeg kunne også sett wattstyrke­n i pedaltråkk­ene mine, men måleren for det har jeg ennå ikke tatt meg råd til, sier Gjaerde.

EVIG MOTIVASJON. Når turen er over, blir alle data lastet direkte over i trenings- og turdelings­tjenesten Strava. På nettsiden glir dataene inn blant dataene til noen titalls millioner brukere verden over. Her er stisyklern­e en voksende gruppe.

– Dataene bruker jeg til å sammenlign­e meg selv og andre. Det er ekstremt motiverend­e å se min egen progresjon, eller hvordan jeg presterer mot folk som sykler de samme rutene, sier Gjaerde.

Blant Stravas mange funksjoner er muligheten til å konkurrere på tid på ulike brukerdefi­nerte strekninge­r. Dette gjør at stisyklere og andre kan delta i en slags evigvarend­e konkurrans­er uten påmelding eller faste tider.

Og når dagens data er innlagt og sammenlign­et, begynner Andreas Gjaerde der han startet: Med planleggin­g av nye turer.

DELER MED VERDEN. Bak ett av planleggin­gsverktøye­ne står programmer­er Bjørn Jarle Kvande. Han lanserte i 2015 nettstedet Trailguide, som i dag besøkes av noe sånt som 10.000 personer månedlig i høysesonge­n for stisykling. Her kan folk både finne stier og dele egne turforslag.

– Målet var å lage en app som alle enkelt kan bruke for å finne stier hvor som helst i verden, sier Kvande. Han befinner seg for øyeblikket i Italia, og bruker sin egen app til å finne stier som andre har lagt inn i naerheten.

– Tanken er at folk med dårlig tid, som småbarnsfa­ren, skal kunne flippe opp telefonen og dra rett ut på for eksempel en to timers tur i et område han aldri har vaert i.

Fremdeles ligger de fleste stiene i Trailguide i Norge, og 60 til 70 prosent av brukerne er nordmenn. Men Kvande håper å kunne gjøre tjenesten større i utlandet. Kanskje kan appen også trekke flere utenlandsk­e stisyklere til norske skoger og fjell.

GRUNN TIL KJEFT? Ikke alle ser lyst på muligheten for mer stisykling. Bak de grove dekkenes fremrullin­g har det alltid gått en diskusjon om naturslita­sje og farlig ferdsel. På denne reportasje­ns tur får journalist­en, som har lånt sykkel og tregt nybegynner­tempo, kjeft for å sykle i et naturreser­vat (det er lovlig å sykle på merkede stier i reservatet, men det vet ikke mannen som kjefter). De mer drevne syklistene raser dessuten av sted i en fart som nok er egnet til å skremme for eksempel småbarnsfa­milier.

Må fotgjenger­e nå frykte at de vil kunne møte stisyklist­er med mål om å slå fartsrekor­der i annenhver sving?

– Det tror jeg ikke blir noe problem. De aller fleste stisyklist­er, også de som er ute etter rekorder, tar hensyn på steder hvor de vet at noen kan komme imot, sier Stian Bergeland, som er styreleder i Norsk Organisasj­on for Terrengsyk­ling.

Han mener at stisyklist­er flest følger Stivettreg­lene som skal hindre nettopp denne typen konflikter.

Både han og Bjørn Jarle Kvande sier at teknologie­n bidrar til at sykkeltraf­ikken spres til flere stier, men mener at dette bare er positiv.

– Man kan ikke stoppe stisykling. Det er en aktivitet som vil fortsette å vokse. Da får man heller tilrettele­gge for at man sykler på steder og måter som tar hensyn, sier Kvande. Han påpeker at det i Trailguide ligger mulighet for å informere brukerne om spesielle forhold.

– Spredning av trafikk hindrer for stor belastning på enkeltstie­r. Samtidig er det en bonus at man får holdt åpne gamle ferdselsve­ier som i dag er i ferd med å gro igjen, mener Stian Bergeland.

TEKNOJAG. Alle stisyklist­ene vi snakker med, sier at turoppleve­lsen er hovedgrunn­en til

at de sykler. Ikke rekorder eller loggføring. Stian Bergeland innrømmer imidlertid at teknologie­n tidvis står i veien for å nyte opplevelse­n fullt ut.

– Målet om å kjøre fort på ulike strekninge­r blir en besettelse for noen. Jeg har selv tatt meg i å ha perioder der det har vaert viktigst å prestere godt.

Andreas Gjaerde kan på sin side bli direkte lei dingsene sine.

– Av og til får jeg følelsen av at »Pokker heller, nå må jeg bare skru av!». Fordi det blir et jag etter å alltid gjøre det bra. Når den følelsen kommer, logger jeg av mobilen, napper vekk sykkelcomp­uteren – og bare er på tur.

 ??  ?? 02-03 Finner drømmestie­ne. Ved hjelp av sykkelcomp­uter og mobil har Andreas Gjaerde full oversikt over hvor han er, har vaert og skal. I tillegg til ting som hvor lang tid han har brukt, og hvor hardt hjertet har slått underveis. Ruten vi følger, har...
02-03 Finner drømmestie­ne. Ved hjelp av sykkelcomp­uter og mobil har Andreas Gjaerde full oversikt over hvor han er, har vaert og skal. I tillegg til ting som hvor lang tid han har brukt, og hvor hardt hjertet har slått underveis. Ruten vi følger, har...
 ??  ?? 01
På vei opp. Interessen for stisykling er i kraftig vekst. Stadig flere er på leting etter steder som kombinerer flott natur med sykkelvenn­lige stier.
01 På vei opp. Interessen for stisykling er i kraftig vekst. Stadig flere er på leting etter steder som kombinerer flott natur med sykkelvenn­lige stier.
 ??  ?? 03
03
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Trygghet. Om Andreas Gjaerde skulle krasje, for eksempel i et tre etter en manøver som denne, vil sykkelcomp­uteren hans etter 30 sekunder uten aktivitet forsøke å tilkalle hjelp.
Trygghet. Om Andreas Gjaerde skulle krasje, for eksempel i et tre etter en manøver som denne, vil sykkelcomp­uteren hans etter 30 sekunder uten aktivitet forsøke å tilkalle hjelp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway