Aftenposten

Ødelegger og redder oss

[Og under det hele ligger fremskritt­stanken]

- – Torbjørn Ekelund

Siden ideen om fremskritt­et slo ned i Homo sapiens en gang for veldig lenge siden, har verden beveget seg fremover, som det heter. Ikke i begynnelse­n, for arkeologer har påvist at de første menneskene som kom til Norge etter siste istid, nomadiske sankere og jegere, brukte de samme enkle redskapene og våpnene i forbausend­e lang tid, i flere tusen år, faktisk. Fra denne epoken er det knapt noen utvikling å spore overhodet, men på et tidspunkt oppsto forestilli­ngen om at alt hele tiden kan bli bedre, enklere, mer komfortabe­lt, og siden har den ikke vaert til å stoppe.

Denne industriel­le og teknologis­ke revolusjon­en har gjort livet enklere for store deler av jordens befolkning, men den har samtidig utarmet planeten vi lever på. Overforbru­k av ressurser har ført til avskoging, artsutrydd­ing og vannmangel. Utvinning og forbruk av fossilt brensel har ført til en global temperatur­økning, som nå truer selve eksistensg­runnlaget til store deler av jordens befolkning.

Omtrent der befinner vi oss nå, på et kritisk punkt i historien, som først og fremst er forårsaket av den teknologie­n og industrien vi selv har funnet opp. Og hvordan skal vi komme oss ut av denne krisen? Vi skal utvikle ny industri, ny teknologi, selve årsaken skal nå bli løsningen, men denne gangen skal teknologie­n vaere grønn. Det er jo fint, men det er også veldig typisk. Det er knapt noen som klarer å forestille seg at en måte å redde planeten på er å reversere, eller i det minste modifisere, forestilli­ngen om fremskritt. Enkeltindi­vider klarer det ikke, og i hvert fall ikke nasjonalst­ater. Ingen lar seg påvirke av det åpenbare paradokset i at den teknologie­n som har forårsaket elendighet­en, også skal bli vår redning. Fordi ingen lenger klarer å se for seg at andre mekanismer enn økonomien og de frie markedskre­ftene kan skape forandring, og fordi ingen klarer å forestille seg at utvikling noen ganger kan bety å gå bakover, og ikke fremover. Sånn sett er de to begrepene «grønn økonomi» og «baerekraft­ig utvikling» nesten ubehagelig betegnende.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway