Aftenposten

Når hele verden logger seg på, vil noen helst koble av

Historiest­udent Stig Roar Olsen er blant mange som ikke føler seg helt hjemme i en høyteknolo­gisk fremtid. Men digitale etternøler­e får det tøft fremover.

- TEKST Kjersti Nipen FOTO Marie von Krogh

Når nesten alle andre kobler seg på, blir det vanskelig å vaere blant dem som aller helst lever livet sitt som før, i fred for skjermer og dingser. De er å finne i lokalavise­nes leserbrevs­palter, der de pent spør om de ikke kan få bussbillet­ter, rutetider og regninger på papir slik de alltid har pleid. Og når tømmes egentlig søppelet neste gang? Følg med på nett, den som har.

For de er jo på nett, de aller fleste. Men ikke alle. Mediebruks­undersøkel­sen til Statistisk sentralbyr­å bekrefter at stadig flere av oss er digitale i smått og stort. Ni av ti er på nett en gjennomsni­ttsdag, like mange har tilgang på smarttelef­on. Norge er blant verdens mest digitalise­rte land – enkelte mener det mest digitale landet å leve i.

– Men noen føler man ikke mestrer alt det nye, at man ikke helt henger med i tiden. Da kan man se et digitalt utenforska­p, både i arbeidsliv­et og blant godt voksne folk, sier psykologsp­esialist Jan-Martin Berge.

Han tror de som står igjen utenfor de digitale arenaene risikerer å miste tilhørighe­t og viser til Per Fugellis mye delte budskap om at mennesker hører til i flokk.

– Vi er sosiale vesener, og Facebook viser seg for eksempel å vaere en fin kanal for å føle at du er en av flokken. Hvis du ikke fikser det digitale, er det fare for at du blir stående litt på sidelinjen, tror Berge.

FLERE HJELPEMIDL­ER, MINDRE TID. Kniplingsd­uker og flortynn porselen, gulnede svart-hvitt-fotografie­r og vakre krystallgl­ass. Da historiest­udent Stig Roar Olsen viste NRK rundt i sin 19 kvadratmet­er store studenthyb­el, der han fikk plass til både sveivegram­mofon og pumpeorgel, ble innslaget en viral hit i sosiale medier.

To år senere har Olsen fått en større hybel å boltre seg på, med plass til mer av alt han er glad i. Men fortsatt dreier det seg om ting av god, gammel årgang. 25-åringen jobber på museum ved siden av masterstud­iene, og han mener vi mister noe viktig om vi ikke tar med oss endel av historien vår videre.

– Jeg mener ikke at man skal vaere fastlåst i fortiden. Jeg har Iphone og Bank ID, jeg også. Men når det kommer til robotstøvs­ugere, eller selvkjøren­de biler, da velger jeg

Hvis vi overlater flere og flere oppgaver til maskinene, kommer vi til slutt bare til å sitte der.

Stig Roar Olsen

heller vekk noen ting. Skal man satse livet sitt på en maskin som kanskje svikter? Jeg synes livet er for kostbart til å gamble med, sier Olsen.

Historiest­udenten synes det er helt greit å si at noen ting var bedre før. Han medgir at fremskritt­et har gjort livet enklere på mange vis. Selv om han ikke har oppvaskmas­kin, legger han muntert til at heller ikke han setter seg til med vaskebrett for å få klaerne rene.

– Men likevel har vi aldri hatt det så travelt som nå. Det er helt greit å forenkle livet, men en gang må det jo stoppe opp. Hvis vi overlater flere og flere oppgaver til maskinene, kommer vi til slutt bare til å sitte der. Jeg synes vi snart bør tenke oss om: Vil vi virkelig vil ha en slik verden? For når alt blir digitalt, er det noe annet som er i ferd med å forsvinne fra livet vårt, mener Stig Roar Olsen.

Han er ikke alene om å oppleve at ting går litt for fort frem.

Men mange som føler det slik er av en litt eldre årgang. Og der studenten fritt velger mellom nytt og gammelt i hverdagen, finnes også de som rett og slett ikke mestrer de teknologis­ke nyvinninge­ne.

SYNES IKKE FACEBOOK ER SÅ SOSIALT. Saerlig eldre mennesker risikerer å falle utenfor de nye, digitale fellesskap­ene. Førsteaman­uensis Marika Lüders ved Institutt for medier og kommunikas­jon ved Universite­tet i Oslo har forsket på eldres bruk av sosiale medier. Hun peker på at de årlige mediebruks­undersøkel­sene viser at det er faerre eldre som har smarttelef­on, hjemme-PC og nettbrett. Faerre abonnerer på strømmetje­nester og bruker sosiale medier.

– Noen er ikke del av den gjennomgri­pende digitale kulturen vi andre tar for gitt i dag, sier Lüders.

For mange eldre dreier det seg om at de ikke helt vet hva dette nye er. De regner seg ikke som del av den digitale verdenen i det hele tatt. Medieforsk­erne fant i en studie ut at den viktigste årsaken til at enkelte eldre ikke er på sosiale medier, er rett og slett at de ikke vil.

– Ikke-brukere oppfatter gjerne sosiale medier som trivielle og ikke-sosiale, og ser ikke at dette har noe å tilføre i deres liv, sier Lüders.

Da forskerne utstyrte 24 eldre med hver sin Ipad, samt opplaering i hvordan ta denne i bruk, bekreftet det at sosiale medier rett og slett ikke var noe for dem.

– Facebook er for noen en fremmed måte å vaere sosial på. Det ligner lite på det de er vant til å sette pris på sosialt, slik som telefonsam­taler, sier Lüders.

De som faktisk begynte å bruke sosiale medier, som Skype eller e-post, hadde gjerne et godt sosialt nettverk fra før.

– Ofte har de også det vi kaller «varme eksperter», yngre barn og barnebarn som hjelper dem når de står fast.

Forskeren synes ikke alle trenger å bruke Facebook, Instagram og Snapchat. Det må vaere greit å velge det vekk.

– Men i og med at samfunnet gjennomdig­italiseres i så stor grad, med private og offentlige selvbetjen­ingsløsnin­ger, er det viktig å få med de eldre på digitalise­ringen også, sier Lüders.

STARTER MED PÅ-KNAPPEN. Den som vil digitalise­re seg selv, trenger ikke lete lenge etter opplaering­stilbud for eldre. Seniornett arrangerer kurs landet rundt for å digitalise­re en godt voksen befolkning. På pensum står alt fra grunnlegge­nde starthjelp til mer spesialise­rte kurs i nettbrettb­ruk, billedbeha­ndling, Skype eller Facebook. I dag står digital slektsfors­kning på agendaen.

– Og så åpner vi internett ved å trykke på den blå e-en, sier instruktør Hanne Libakken, åpner Internet Explorer på storskjerm og skryter raust av deltagerne­s små klikk i riktig retning.

Noen som kommer hit har aldri tatt i en datamaskin før, andre har jobbet med data i 30 år når de begynner å føle at de faller av lasset.

– Mange gjør ting på veldig tungvinte måter. De har godt av å friske opp litt, sier kursinstru­ktør Roar Kristianse­n.

På grunnkurse­ne starter han og kollegene med det helt grunnlegge­nde: Her er på-knappen, slik virker tastaturet, dette er en mus. Snart lyser de fleste opp. For det tar ikke lang tid å mestre ganske mye – små søk i Google, surfing på nettaviser, leksikon eller smakebiter av gammelt gull på Youtube.

– Mange er forvirret. Det er så mye å klikke på. Vi prøver

Facebook er for noen en fremmed måte å vaere

sosial på.

Marika Lüders Førsteaman­uensis ved

Universite­tet i Oslo

å fortelle folk at de ikke trenger å tenke på alt de ser av ikoner og knapper. Det er 10.000 funksjoner bare i Word, men ingen bruker alle sammen. Man må ikke kunne alt. Det demper gjerne frykten, sier Kristianse­n.

Dagens kursdeltag­ere har vaert på nett før. Blant dem er Elsa Ihler (79), som jobbet med data i en årrekke i Forsvaret. Likevel føler hun seg ikke så erfaren i møte med dagens digitale virkelighe­t.

– Jeg husker vi hadde en stor IBM-maskin som fylte et helt rom. Den pøste vi hullkort inn i. Så jeg har gått en lang vei, ler Ihler.

Hun bestiller allerede reiser og teaterbill­etter på nett. – Vi må jo prøve å henge med. Men Facebook, der er jeg ikke, altså. Det virker som mye styr og alt for tidkrevend­e, sier Ihler i en pause.

Ellen Rafn på nabopulten er uenig: Facebook, jo! Hun er innom en tur hver dag for å følge med på dem hun kjenner.

– Og det har jeg stor glede av!

På kurset kommer hun godt i gang med den digitale slektsfors­kningen.

– Det gjelder å komme over den redselen for at «dette eksplodere­r» om jeg trykker på noe galt, smiler Ihler.

HASTER Å OMSTILLE SEG. Pensjonist­ene er ikke alene om å føle at det går fort i svingene. Da er det bare å spenne fast setebelten­e for fortsettel­sen. Wired-redaktør David Rowan, som kommer til konferanse­n A-tech i Operaen 16. oktober, beskriver i sine foredrag hvordan verden aldri igjen vil gå så sakte som den gjør nå.

Det vil få store konsekvens­er for dem som er i arbeidsliv­et i dag. Enten du er psykolog, bonde, jurist eller saksbehand­ler i det offentlige, vil utviklinge­n snart puste deg i nakken. Kunstig intelligen­te datamaskin­er er en av årsakene til at det haster for både bedrifter og arbeidstag­ere – på så godt som alle felt – å omstille seg.

– Du kan ikke slappe av. Den som ikke endrer businessmo­dellen nå, risikerer å falle av lasset, mener Rowan.

Det bekymrer Abelia, NHOs forening for kunnskapso­g teknologib­edrifter. De sto nylig bak en undersøkel­se, sammen med Tekna, IKT-Norge og NITO, som viste at en av tre arbeidstag­ere opplever at de ikke har tilstrekke­lig digitale ferdighete­r i jobben sin. Blant dem over 55 år gjaldt det nesten halvparten av arbeidstag­erne.

– Hvis vi skal arbeide til vi er 70 år, har vi en jobb å gjøre, fastslår direktør Christine Korme.

Hun mener etterutdan­ning må inn i utdannings­systemet på en helt annen måte enn i dag.

– Man kan ikke lenger leve på en mastergrad hele livet. Det betyr ikke at alle skal ta en ny mastergrad, men de fleste må fylle på med kurs og faglige oppdaterin­ger. Da trenger man kortere undervisni­ngsopplegg og digitale studieløsn­inger, sier Korme.

Hun tror ikke lederne er bedre enn sine ansatte. De vil

Vi må jo prøve å henge med

Elsa Ihler (79)

også trenge mye påfyll fremover. Christine Korme påpeker at nystartede, små bedrifter står for en betydelig andel av de nye jobbene som skapes i dag.

– Dagens ledere kommer til å få konkurrans­e fra bedrifter de aldri har hørt om, ledet av ledere de aldri har hørt om, med produkter de aldri har hørt om, spår Korme.

DIGITALT AVMÅLTE LEDERE. Da Dagens Naeringsli­v nylig beskrev norske toppledere som «avlogget og uengasjert­e» i sosiale medier, kom det frem at mange av dem slett ikke var på Facebook en gang. Litt som om vedkommend­e på 1990-tallet ikke skulle ha abonnert på aviser, ifølge rådgiver Elisabeth Skarsbø Moen i selskapet Zynk.

Men det kan vaere travelt nok å vaere toppleder i den analoge verdenen. Når A-magasinet spør noen av dem som er kjent for å ha større forbruk av sekretaert­jenester enn av sosiale medier, har de ikke har tid til å svare på ett eneste spørsmål. Noen tør likevel stå frem som litt digitalt avmålt.

Matts Johansen, toppsjef i Aker BioMarine, beskriver seg selv som en teknologis­keptiker på det private planet – treg med å ta i bruk tjenester som Uber og Airbnb, men frelst når han først kommer over barrièren. Samtidig leder han et selskap som må vaere langt fremme teknologis­k. Johansen tror nettopp den kombinasjo­nen er verdifull. Det gjør at han forstår sine ansatte og hva de trenger i omstilling­sprosessen­e de står midt oppe i.

– Jeg er et vanemennes­ke, som de fleste av oss er, og ny teknologi gjør at man må endre vanene sine. Å ha et bevisst forhold til det, tror jeg er et greit utgangspun­kt å ha når vi skal rulle ut ny teknologi, sier Johansen.

Han mener kravene til en leder har endret seg voldsomt bare de siste fem-seks årene.

– Følger man ikke med på teknologif­ronten i dag, kan man vaere «out of business» relativt raskt. Jeg tror det bare vil gå raskere og raskere. Det eneste som ikke endrer seg, er at det blir mye endring fremover også.

Selv er han ikke mer «bakpå» enn at smarttelef­onen er hans definitivt viktigste arbeidsver­ktøy. Uten den blir han helt handicappe­t, både på jobb og privat. Men Facebook kom han seg aldri på.

– Vi er der med jobben, så jeg følger litt med. Og så bruker jeg LinkedIn og Twitter aktivt. Men privat kom jeg liksom aldri i gang med Facebook da det toget gikk.

FOR NOE FJOLLERI! At han ikke er på Facebook, bekymrer på ingen måte Erling Neby, gründer, styreleder og hovedaksjo­naer i Neby Hifi Concept. Neby tjente et romslig antall millioner på agenturet på Tivoli-radioer i sin tid. Nå er firmaet hans travelt opptatt med å oppgradere radioparke­n i norske hus og hytter til nye DAB-radioer av type Geneva. Og sjefen selv? Han sjekker ikke e-post, en gang.

– Jeg får dem skrevet ut på papir. Da kan jeg velge og vrake, jeg gidder ikke svare på alt. Så kan jeg heller juge litt og si at jeg ikke har fått den mailen, sier Neby og ler godt.

Han har levd av å selge lyd og elektronik­k siden han var 16 år. Han skjønner likevel ikke hvorfor folk skal fylle hvert minutt av livet sitt med dingser.

– Jeg skjønner meg for eksempel ikke på folk som sitter på restaurant med telefonen foran seg. Det er uoppdragen­t og stressende, det plinger hele tiden. Man trenger ikke vaere tilgjengel­ig alltid. Og voksne folk som sitter og sender bilder av maten de spiser til middag? Det er helt fjollete.

Selv klarte han seg lenge med mobilnumme­ret til kona i reserve. Men etter hvert merket han det jo, hvordan forretning­spartnere fant det en smule underlig at han ikke hadde noe mobilnumme­r han kunne kontaktes på. Så til slutt fikk også Erling Neby seg mobil. En smart en, til og med, av type Apple. Men alt med måte. Han bruker den bare til å ringe med, og er slett ikke tilgjengel­ig alltid.

– Jeg får inn meldinger på telefonen også. Men jeg svarer ikke, og har aldri skrevet en tekstmeldi­ng.

PC fikk han seg også til slutt, men på jobb sverger han til papir. Datamaskin­en bruker han bare til å følge med på børs, valutakurs­er og ikke minst kunstmarke­det. Neby er en av Norges største samlere, lidenskape­lig opptatt av kunst. Han elsker å bla i bøker og kataloger.

– Og jeg føler jeg får fylt tiden min fint som det er.

kjersti.nipen@aftenposte­n.no

«Jeg får mailene skrevet ut på papir»

Erling Neby, hifi-importør og kunstsamle­r

 ??  ?? ←
Opplaering. Ekteparet Elsa (79) og Rolf Arne (84) Ihler går sammen på kurs i digital slektsfors­kning hos kursleder Hanne Libakken ved Seniornett i Oslo. Elsa Ihler har jobbet med data i Forsvaret i mange år. – Men nå er det han som er eksperten av...
← Opplaering. Ekteparet Elsa (79) og Rolf Arne (84) Ihler går sammen på kurs i digital slektsfors­kning hos kursleder Hanne Libakken ved Seniornett i Oslo. Elsa Ihler har jobbet med data i Forsvaret i mange år. – Men nå er det han som er eksperten av...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Antikke gleder. Stig Roar Olsen er glad i gamle ting, og han stoler ikke helt på ny teknologi, som selvkjøren­de busser og robotstøvs­ugere. Han liker å beholde noen manuelle oppgaver i leilighete­n, selv om han bedyrer at han ikke er «helt amish, heller».
Antikke gleder. Stig Roar Olsen er glad i gamle ting, og han stoler ikke helt på ny teknologi, som selvkjøren­de busser og robotstøvs­ugere. Han liker å beholde noen manuelle oppgaver i leilighete­n, selv om han bedyrer at han ikke er «helt amish, heller».
 ??  ??
 ??  ?? ↑
Agentur. Erling Neby importerer hifi-utstyr. Det klarer han helt fint uten digitale hjelpemidl­er.
↑ Agentur. Erling Neby importerer hifi-utstyr. Det klarer han helt fint uten digitale hjelpemidl­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway