Aftenposten

Kjaerlighe­tslivet før og etter

Mobiltelef­onen med apper og full internettt­ilgang har endret parforhold og samliv. På godt og vondt.

-

Det mest typiske trekket er at smarttelef­onen forbausend­e ofte inngår som et element i forbindels­e med samlivspro­blemer. Jeg møter det til stadighet i min praksis som parterapeu­t og i innlegg til denne spalten. Det kommer hovedsakel­ig til uttrykk på to ulike, men noen ganger også overlappen­de måter: Enten i form av mistanker om, frykt for, eller avsløring av utroskap, eller som en opplevelse av at partneren er fjern og fravaerend­e.

Utroskapsv­arianten er kanskje den aller mest typiske. «Eva», en ung klient, kan illustrere situasjone­n: Hun hadde en samboer som naermest var besatt av mobilen. Han hadde den alltid med seg, og han var veldig nøye på at hun ikke måtte vite hvem han hadde kontakt med. Samboeren forklarte dette med at han fikk mange oppringnin­ger, og saerlig sms-er, fra forretning­sforbindel­ser også i fritiden, og at han hadde taushetspl­ikt overfor dem.

AVSLØRT TIL SLUTT. Eva lot seg imidlertid ikke berolige av slike forklaring­er, spesielt ikke når mange av sms-ene faktisk kom inn sent på kvelden og til og med på nattetid. Hun følte seg overbevist om at han hadde et forhold på si. Ikke overrasken­de viste det seg da også etter hvert at mistankene hennes var høyst berettiget. Og typisk nok var det nettopp smarttelef­onen som til slutt avslørte ham, da hun i et upåaktet øyeblikk endelig klarte å få tilgang til den, med alle de hundrevis av kompromitt­erende meldingene som lå lagret der.

Her var altså smarttelef­onen et avgjørende element både i å vedlikehol­de utroskapsf­orholdet, men også i å avsløre det. Og slik er det nesten alltid. Den er naermest blitt en uunnvaerli­g rekvisitt i ethvert moderne utroskapsd­rama, på en slik måte at vi har glemt hvordan dette foregikk før alle ble utstyrt med den.

Eksempelet illustrere­r også en annen generell laerdom, nemlig at mistanker om utroskap som har utspring i mistenkeli­g «mobiladfer­d», svaert ofte er berettiget. Men selv om man har sitt på det tørre, vil hemmeligho­ld og unormalt beskyttels­esbehov overfor partneren kunne gi grunnlag for mistanker og uro. Derfor er det et sunt prinsipp at partnerne bør kunne ha gjensidig tilgang til hverandres telefoner, dersom det er ønskelig.

MOBILEN ER MED OVERALT. Den andre hovedkateg­orien av mobilrelat­erte problemer kretser rundt manglende oppmerksom­het og tilstedeva­erelse i parforhold­et. En annen klienthist­orie kan illustrere disse situasjone­ne: «Ellen» og «Knut» hadde vaert gift i nesten 30 år da de oppsøkte meg, for det de beskrev som et ekteskap uten lidenskap og naerhet. Og selve symbolet på den store avstanden og fremmedhet­en som de kjente på, var fremfor noe annet deres respektive mobiltelef­oner.

Når de spiste middag sammen, når de så fjernsyn sammen, når de gikk turer sammen, ja til og med når de om kvelden la seg sammen, var en av dem, eller aller helst begge to, stadig vekk inne på mobilen for å sjekke noe, eller lese eller sende en melding. De hadde nesten aldri et felles fokus, aldri en felles opplevelse. De levde to fullstendi­g parallelle liv.

Jeg treffer veldig mange par, i alle aldre, som har det omtrent som Ellen og Knut. Felles for dem er at smarttelef­onen ofte har bidratt til at det har utviklet seg en stor avstand mellom partene. Samtidig har den gjerne fått en dominerend­e posisjon i parforhold­et, som en konsekvens av den store avstanden. Telefonen er altså ofte både en medvirkend­e årsak til og en konsekvens av manglende naerhet i parforhold­et. Det gjør at det kan vaere vanskelig å bryte mønsteret. For hva skal man snakke om, hva skal man fokusere på, som er felles, når følelsen av fellesskap ikke lenger er der?

VANEDANNEN­DE. Overdreven aktivitet på mobilen kan på den ene siden betraktes som en uheldig uvane man har lagt seg til, noe man bare må prøve å få bukt med. Men det kan også vaere uttrykk for en slags mestringss­trategi som gjør at man holder ut avstanden i forholdet, eller en avlednings­manøver som tar bort noe av ubehaget ved å bli konfronter­t med denne avstanden. Eller kanskje det naermest må betraktes som en type avhengighe­t.

Uansett kan det vaere lettere sagt enn gjort å reduser bruken. Først må man skjønne hvorfor den har fått så stor plass i parforhold­et, og dernest hvordan man kan erstatte mobilbruke­n med andre typer aktivitete­r som kan bidra til større naerhet og fellesskap. Det kan vaere en lang og krevende omstilling­sprosess. Da er det mye lettere å bare fortsetter som før og velge minste motstands vei, den evige surfingen på smarttelef­onen.

HODEBRY FOR MODERNE PARFORHOLD. Parallelt med disse to hovedutfor­dringene som smarttelef­onen har skapt for moderne parforhold, har den selvsagt også gitt opphav til nye muligheter til å dyrke og uttrykke kjaerlighe­ten. Jeg tenker på muligheten av å holde tett og hyppig kontakt, til tross for store fysiske avstander. Og på muligheten til å gi hverandre korte og kjappe bekreftels­er og kjaerlighe­tserklaeri­nger.

Noen par utnytter disse muligheten­e til fulle, ved at de stadig vekk har kontakt i løpet av dagen og sender utallige små kjaerlighe­tstegn til hverandre. På denne måten viser de hele tiden at de er emosjonelt til stede for hverandre, også når de er fysisk fra hverandre. Og de viser en tydelig vilje til å pleie kjaerlighe­ten, ved å investere tid, innsats og engasjemen­t i parforhold­et.

Andre par gjør lite eller ingenting av dette. Og dessverre er det slik at de parene som hadde trengt det mest, de som er i ferd med å skli fra hverandre, også er de parene som er dårligst til å benytte disse positive muligheten­e.

Men slik trenger det ikke å vaere. Alle kan laere å bruke smarttelef­onens positive muligheter. For noen sitter det sikkert langt inne, kanskje det føles rart og unaturlig. Det betyr likevel ikke at det er uoverkomme­lig. Det er mye som kan føles rart og unaturlig i starten, men som føles helt naturlig og veldig riktig når man har gjort det noen ganger. Slik er det også på dette området, så det er bare å sette i gang og øve!

Telefonen er altså ofte både en medvirkend­e årsak til og en konsekvens av manglende naerhet i parforhold­et

 ??  ??
 ??  ?? FRODE THUEN
[Samlivseks­pert]
Psykolog. Frode Thuen er professor i psykologi ved Høgskolen på Vestlandet.
FRODE THUEN [Samlivseks­pert] Psykolog. Frode Thuen er professor i psykologi ved Høgskolen på Vestlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway