Aftenposten

Mer brutale før

- CHRISTINE KOHT [Komiker og foredragsh­older]

Innimellom føles det som vi lever i en fael tid da det meste går gal vei – det er terror og flyktnings­trømmer og fremmedhat og Donald Trump og dessuten atomrakett­er igjen. Det virker som ting bare blir verre. Men er det sånn?

Nei, mener evolusjons­psykolog Steven Pinker, som har skrevet en svaer bok om vold, der han hevder at det er omvendt, at mennesket stadig blir mindre voldelig, mer fredsommel­ig og i stand til å utøve selvkontro­ll.

Pinker tenker skikkelig langt, helt tilbake til før vi var en egen art, og mener at vi alltid har vaert mye mer brutale enn vi er nå. Små jegersamfu­nn utryddet nabostamme­ne sine til siste spedbarn, Bibelen er proppfull av blod og voldtekt, mordraten var høyere i middelalde­ren enn den er nå, og både kriger, rettsvesen og individer var mye mer grusomme enn i dag.

Pinker er blitt kritisert for å vaere overdreven­t optimistis­k på nåtidens vegne – hvis steinalder­mennesket var så mye verre enn oss, hva med Hitler og Stalin? Så kanskje stemmer ikke teorien om at absolutt alt bare går fremover når det gjelder menneskeli­g oppførsel. Men kritikerne er enig med Pinker i hovedpoeng­et: For de fleste av oss er livet langt mindre brutalt enn før.

Og innimellom er det nyttig å bli minnet på hvor mye redselsful­lt som en gang var sosialt akseptabel­t, og som ikke er det lenger. Fra offentlige henrettels­er og slaveri til endringer som ligger mye naermere i tid: Det er ikke ok å banke hverken kvinner, barn eller hunder. Selv barnehageb­arn vet at det ikke er lov å slå.

Voldsforsk­erne mener det er en sammenheng mellom nedgangen i voldsbruk og en økt evne til selvkontro­ll og impulsstyr­ing. Det virker logisk. Og utviklinge­n av selvkontro­ll har de brukt ganske morsomme kilder til å spore: gamle bøker om skikk og bruk.

Slikt som dette var det nødvendig å laere folk som var fine nok til å lese latin på 1500-tallet:

«Ikke tiss i trappen, gangen, skapet eller på veggene. Ikke gjør ditt fornødne foran kvinner. Ikke hils på noen når de tisser eller baesjer. Ikke ta på kjønnsorga­nene dine under klaerne.»

Ved bordet:

«Ikke lag slafselyde­r når du spiser. Ikke rør i sausen med fingeren. Ikke gnag på et bein og legg det tilbake på fatet. Ikke snyt deg i bordduken. Ikke kast i deg maten som en gris. Ikke plukk deg i nesen når du spiser. Ikke slikk deg på fingrene, tørk dem på duken eller jakken. »

På reise:

«Hvis du deler seng med noen på et vertshus, ikke legg deg inntil ham, og ikke legg beina mellom hans. Hvis du finner noe som stinker i sengen, ikke løft det opp så han også kan få lukte på det.»

Ok. Hvis evnen til å la vaere disse tingene faktisk gjør oss mindre voldelige, så ser det kanskje ganske lyst ut likevel.

Ikke gjør ditt fornødne foran kvinner. Ikke hils på noen når

de tisser eller baesjer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway