Aftenposten

Møter veggen hos KrF og Venstre i minst 11 saker

Finansmini­ster Siv Jensen mangler flertall i Stortinget for flere av budsjettfo­rslagene. Se hvilke.

-

Regjeringe­n har lagt tre vanskelige år bak seg. Norge fikk det største oljeprisfa­llet på flere tiår, hvilket skapte en betydelig nedgang på inntektssi­den. For første gang ble uttaket fra Oljefondet større enn inntektene. Dernest fulgte nedgangen i sysselsett­ing og naeringsvi­rksomhet, som ikke bare skapte frustrasjo­n og usikkerhet i befolkning­en, men som også bidro til innskrenke­t handlingsr­om i statsbudsj­ettet.

I SAMME regjerings­periode kom en migrasjons­krise som medførte store utfordring­er på utgiftssid­en, både på kort sikt i det akutte behovet for økt mottakskap­asitet, og på lengre sikt med utgifter til integrerin­g for alle som fikk opphold.

Enhver norsk regjering ville ha økt oljepengeb­ruken i en tilsvarend­e situasjon. Investerin­ger i infrastruk­tur og kunnskap, samt tiltak mot arbeidsled­ighet, har vaert nødvendig. Det har også vaert rom for skattelett­elser. Utfordring­en er at utgiftene har lagt seg på et svaert høyt nivå, blant annet fordi høy vekst i oljepengeb­ruk har kommet før tydelige prioriteri­nger. Det finnes det åpenbare politiske forklaring­er på, men det vil bli meget krevende å finansiere utviklinge­n i dette utgiftsniv­ået i årene fremover.

NÅ ER DEN NORSKE økonomien på bedringens vei. Da er det riktig av Regjeringe­n å budsjetter­e mer nøkternt. I Norge er vi så heldige at vi slipper å kutte overalt for å finansiere økte omsorgsutg­ifter, for eksempel. Vi har muligheten til å kutte målrettet i tiltak som ikke virker, ytelser som ikke motiverer til arbeidsinn­sats og i poster som automatisk har opparbeide­t seg evig liv på statsbudsj­ettet.

Et slikt godt forslag er å fjerne skatteklas­se 2. Som Arbeiderpa­rtiet også har påpekt, vil det styrke arbeidsinc­entivene for hjemmevaer­ende. To av tre i skatteklas­se 2 har en ektefelle med innvandrer­bakgrunn. Av hensyn til både integrerin­g og likestilli­ng er det fornuftig av regjeringe­n å fjerne denne skatteklas­sen. KrF er imot dette forslaget, noe som henger dårlig sammen med partiets ønske om å liberalise­re regjeringe­ns innvandrin­gspolitikk.

POLITIKK ER prioriteri­ng av knappe ressurser. Derfor er det gledelig å se at Regjeringe­n tar til orde for å prioritere strengere. Forsøket på å innføre avgift på tunge elbiler er et godt eksempel. Bilavgifte­r er en viktig inntektski­lde for staten, en kilde som blir mindre når flere kjøper avgiftsfri­e biler. Det er neppe en beskjeden økning i avgiftene på de tyngste og dyreste elbilene som velter transforma­sjonen til et lavutslipp­ssamfunn, og det vil alltid komme kritikk når «nye» grupper møter norsk avgiftspol­itikk. Men i en tid der vi står foran utfordring­er som eldrebølge­n, er det viktig å utvide skattegrun­nlaget og sikre de offentlige inntektene.

Det er selvsagt at regjeringe­n reduserer veksten i oljepengeb­ruken, men totalandel­en av budsjettet er fremdeles høyt. Det må vaere lov å ta for gitt at rammen denne gangen ikke utvides.

Det er gledelig å se at Regjeringe­n tar til orde for å prioritere strengere. Forsøket på å innføre avgift på tunge elbiler er et godt eksempel.

 ??  ??
 ??  ?? – Regjeringe­n prioritere­r tiltak som styrker velferden i dag, skaper flere jobber og trygger Norge for fremtiden, sier finansmini­ster Siv Jensen (Frp).
– Regjeringe­n prioritere­r tiltak som styrker velferden i dag, skaper flere jobber og trygger Norge for fremtiden, sier finansmini­ster Siv Jensen (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway