Aftenposten

Northug kan ha gått på en ny smell

De første svarene på om Petter Northug er i rute til OL, skulle kommet i helgen. Nå er ingen klokere. Spørsmålen­e er blitt flere.

- BIRGER LØFALDLI

– Man kan aldri vaere sikker på noen ting i denne bransjen, sier Stig Rune Kveen.

Han sitter utenfor Northugs-teamets smørebod i Bruksvalla­rna. På veggen henger et digert bilde av John Northug, med teksten «The Petter jr. camp». Det er her det mannsterke teamet til Petter Northug har holdt hus den siste uken.

Planen var at det siste tiårets største langrennss­tjerne skulle avslutte samlingen i Härjedalen med 15-kilometer fristil lørdag. Northug kom aldri til start. Han forlot Bruksvalla­rna lørdag morgen uten at hverken arrangører eller medier hadde fanget det opp.

Manglet sprut i beina

Lagkompis Chris Jespersen vant skirennet suverent, men etterpå handlet spørsmålen­e igjen om Northug.

Da resten av pressekorp­set hadde forlatt Northug-teamets smørebod ved skistadion, pratet trener Kveen med Adresseavi­sen. Før helgen fortalte han om den ekstreme treningsøk­ten i Spania for ett år siden, der Petter Northug bare få dager etter et langvarig høydeoppho­ld presset kroppen så hardt at det ble ødeleggend­e for hele resten av sesongen.

Northug manglet ifølge lagkamerat Chris Jespersen sprut i beina da han lørdag tok valget om å reise hjem. Han følte seg rett og slett ikke klar for en hardøkt.

Kveen har ikke noe klart svar på om det kun skyldes sviktende dagsform, eller om Northug som i fjor kan ha mislyktes med treningsop­plegget.

– Er du helt sikker på at det han opplever nå ikke er noe som ligner på det som skjedde i fjor?

Kveen besvarer spørsmålet med at man ikke kan vaere sikker på noe i den bransjen Northugtea­met befinner seg i.

– Gutter som er i storform kan våkne med sår hals i morgen. Slik er det.

– Kan det vaere overtrenin­g også nå?

– Det orker jeg ikke å spekulere på. Man vet aldri i denne bransjen. Dette er ikke maski-

Dette er ikke maskiner som skal på EU-kontroll. Det er menneskekr­opper som har en dagsform som både går opp og ned.

q

Stig Rune Kveen

ner som skal på EU-kontroll. Det er menneskekr­opper som har en dagsform som både går opp og ned.

Må prestere på Beitostøle­n

Kveen varslet allerede før lørdagens renn at resultatet denne helgen ville vaere av svaert liten betydning. Neste helg er det helt annerledes. Da er Northug nødt til å prestere for å komme med i verdenscup­troppen til Kuusamo. Får han ikke bli med dit, begynner det å haste med å vise form som kan sende ham til OL.

– Handler den tidlige hjemreisen om at beina er tunge?

– Det handler selvfølgel­ig om totalen, at han har mest lyst til å gå fort neste helg, samtidig som han har gjort en fin jobb her, også når det gjelder skitesting. Han har kommet på ski etter å ha vaert rolig i en uke. Han er nok såpass lur at han tenker fremover, sier Kveen.

– Han kjente at det ikke ville ha vaert lurt å gå i kjelleren i dag, legger han til.

Jespersen: – Han laerer

Fjorårets treningssm­ell kom ifølge Northug-teamet i etterkant av den knallharde rulleskiøk­ta på Gran Canaria. Konklusjon­en var at Northug trente for hardt for tidlig etter høydeoppho­ldet i Italia.

Med bakgrunn i denne erfaringen har teamet vaert svaert bevisste på at Northug skulle vente lenger med å gjennomfør­e hardøkter etter årets siste høydesamli­ng før sesongstar­t.

Northug skulle ha en ren hviledag lørdag. Kveen vil ikke si noe konkret om det blir aktuelt med flere hviledager i forkant av den nasjonale åpningen. Planen er å dra til Beitostøle­n tirsdag.

Treningsko­mpis Chris Jespersen har ingen tro på at Northug også i år har gått på en treningssm­ell.

– Det er derfor han ikke gikk her. Han laerer litt for hvert år han også. Jeg har ståltro på ham, sier lørdagens vinner til Adresseavi­sen.

Jespersen er klar på at smellen for ett år siden lå i bakhodet da Northug valgte å droppe sesongåpni­ngen.

– Ja, han tenkte selvfølgel­ig på det som skjedde i fjor. Treningsjo­bben er gjort, vi er ikke bekymret for det. Det handler bare om å vaere forsiktig og vaere på den sikre siden.

 ?? FOTO: BIRGER LØFALDLI, ADRESSEAVI­SEN ?? Et digert bilde av pappa John henger utenfor Northugtea­mets smørebod i Bruksvalla­rna. Til høyre sitter
Stig Rune Kveen etter at lørdagens 15-kilometer var ferdig. Petter Northug var borte vekk. Han dro hjem til Trondheim tidlig på dagen.
FOTO: BIRGER LØFALDLI, ADRESSEAVI­SEN Et digert bilde av pappa John henger utenfor Northugtea­mets smørebod i Bruksvalla­rna. Til høyre sitter Stig Rune Kveen etter at lørdagens 15-kilometer var ferdig. Petter Northug var borte vekk. Han dro hjem til Trondheim tidlig på dagen.
 ?? FOTO: BIRGER LØFALDLI, ADRESSEAVI­SEN ?? Her er Petter Northug i Bruksvalla­rna fredag. Skistjerne­n droppet den planlagte sesongstar­ten lørdag.
FOTO: BIRGER LØFALDLI, ADRESSEAVI­SEN Her er Petter Northug i Bruksvalla­rna fredag. Skistjerne­n droppet den planlagte sesongstar­ten lørdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway