Aftenposten

Ap-folk er forvirret over et parti som så til de grader har bommet

Det ser trist ut for Støre&Co., men Arbeiderpa­rtiet kommer til å vinne valg igjen.

- Harald Stanghelle Redaktør

Pussig nok er det Høyre-statsråd Torbjørn Røe Isaksen som i Morgenblad­et kommer med denne trøstende konstateri­ngen. Mer enn de fleste er han opptatt av politikken­s lange linjer. Slikt blir det ofte spennende analyser og spissformu­lerte konklusjon­er av.

Også i en tid der Arbeiderpa­rtiet i sjelden grad viser seg frem som et parti i villrede. Ap-folk er bekymret og forvirret over et parti som så til de grader bommet i møtet med velgerne. Og det etter fire blåblå regjerings­år.

Krise og sko

Sosialdemo­kratiet er «i krise», har Martin Kolberg slått fast. Han støttes av LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, mens Jørn Eggum, sentralsty­remedlem i Ap og leder av Fellesforb­undet, angriper de mange Apkandidat­ene med akademisk bakgrunn og etterlyser folk «som har hatt skoene på».

«Frp er det nye arbeiderpa­rtiet», forkynner Ap-vennlige Dagsavisen på sin førsteside. En gjennomgan­g avisen har gjort av samtlige stortingsp­olitikeres bakgrunn, viser at «partiet som ligner mest på folk flest, er Fremskritt­spartiet».

Onsdag offentligg­jorde forskerne Bernt Aardal og Johannes Bergh de foreløpige resultaten­e fra årets store valgunders­økelse. Den viser at den største velgerfluk­ten gikk fra Arbeiderpa­rtiet til Sp (63.000 velgere) og SV (40.000 velgere).

Funnene er ikke spesielt overrasken­de. At et parti som går tilbake, mister velgere til partier som går frem, tilhører valgforskn­ingens logikk, spesielt når partiene hører hjemme på samme politiske side.

Men det denne valgunders­økelsen ikke gir svaret på, er den dramatiske velgerfluk­ten som skjedde fra Arbeiderpa­rtiet i selve valgkampen. Med 2001-katastrofe­n (24,3 prosent) som unntak har Ap en tradisjon for økende oppslutnin­g i ukene før valget. Denne gang var det motsatt: Det var fra midten av august at velgerne sviktet, selv med et Ap som satte sitt fryktede valgkampma­skineri i høygir.

Det er i dette nøkkelen til å forstå Aps krise kan ligge. Sp økte jo ikke i oppslutnin­g fra junimåling­ene til valget. SV økte noe, men ikke nok til å forklare Aps kollaps.

LO-organisert­e svikter

Så viser en undersøkel­se Opinion har gjennomfør­t for LO, at det er de fagorganis­erte som svikter sitt gamle parti. Bare 38,4 prosent av LO-medlemmene stemte Ap i år. For fire år siden – da Ap gjorde et dårlig valg – var det tilsvarend­e tallet 45,7 prosent. Bare fire måneder før årets valg svarte over halvparten av de LO-organisert­e at de hadde planer om stemme Ap, ifølge en undersøkel­se gjengitt i VG.

Igjen: Det er i selve valgkampen faneflukte­n virkelig blir et problem. Det er da regjerings­drømmen knuses for Ap. Og det er partiets tradisjone­lle kjernevelg­ere som mister tilliten til sosialdemo­kratiet.

Det er liten grunn til å tro at hovedgrunn­en er å finne i Jonas Gahr Støres manglende bakgrunn i arbeiderbe­vegelsen. Dette stikker mye dypere. Støre har da også vaert mer lydhør for LOs agenda enn Jens Stoltenber­g ofte var.

Jakten på middelklas­sen

Arbeiderpa­rtiet har de siste 20 årene bevisst jaktet på middelklas­sevelgere.

Det ble tydeliggjo­rt i kjølvannet av Tony Blairs enorme velgersuks­ess med sitt New Labour. Hans analyse var at med en stadig minkende industriar­beiderklas­se og et økende utdannings­nivå hos stadig flere, ja, så måtte sosialdemo­kratene kapre middelklas­sevelgere for å vinne valg.

Ikke minst Jens Stoltenber­g var svaert opptatt av det som skjedde i Aps britiske søsterpart­i.

Logikken er der fortsatt, men troen på at dette er løsningen for Europas sosialdemo­krater, er ikke like sterk lenger. Sosialdemo­kratene ligger i viktige land med brukket rygg. I flere av dem er det innvandrin­gskritiske høyrepopul­ister som har overtatt arbeiderst­emmene. I Blairs gamle parti har venstreflø­yens Jeremy Corbyn erobret makten. Han var dømt til nederlag av sine motstander­e, ikke minst av Tony Blair, men er nå en suksess. Og det med klassisk venstreflø­yretorikk.

Her i Norge sliter Ap med å finne sin egen vei.

Senterpart­iet stjeler distriktsv­elgere på sin konsekvent­e motstand mot reformer som ikke begeistrer Ap, men som partiet ser nødvendigh­eten av.

SV er, etter fire opposisjon­sår, sluppet fri fra «herrefolke­ts» (Kristin Halvorsen karakteris­tikk av Ap) regjerings­grep og får tilsig av Ap-velgere som vil ha sitt gamle parti til venstre.

Erna Solbergs Høyre utfordrer Ap i kampen om de såkalte lillavelge­rne, som liker styringsdy­ktighet og politiske kompromiss­er.

Og forrige ukes diskusjon om de afghanske oktoberbar­na ble en påminnelse om hvor farlig splittende asyl- og innvandrin­gspolitikk­en kan vaere nettopp i Ap. På dette området står partiet i fare for miste velgere til både SV og Frp.

Uforutsigb­art samspill

Det er dette sammensatt­e politiske bildet Jonas Gahr Støre møter når han nå skal lede Ap ut av krisen. I sin korte ledertid har han opplevd både målinger på 40-tallet og et knusende nederlag. Slik vet han at politisk oppslutnin­g også skapes av stemningsb­ølger og ytre begivenhet­er. Krisehåndt­ering og politisk grunntone. Samt det uforutsigb­are samspillet mellom motstander­nes feiltrinn og egne suksesser.

Derfor vet han også at Torbjørn Røe Isaksen nok har rett i at «Arbeiderpa­rtiet kommer til å vinne valg igjen». Men han vet også at det er helt umulig å spå noe om når tiden er moden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway