Aftenposten

KREVDE ROSENDE OMTALE

MEN SIV JENSEN SA NEI.

- SIGURD BJØRNESTAD

I går ettermidda­g kom meldingen om atChristin­e Meyer trekker seg som sjef i Statistisk sentralbyr­å. Hun har inngått sluttavtal­e med Finansdepa­rtementet.

Partene hadde forhandlet siden torsdag. Da hadde Meyer fått vite at hun ikke hadde tillit hos finansmini­ster Siv Jensen.

Forhandlin­gene startet med at advokat Dag Steinfeld på departemen­tets oppfordrin­g satte opp en rekke punkter som Meyer ville ha inn i avtalen.

Etter det Aftenposte­n kjenner til inkluderte dette ros til Meyer for jobben i SSB. Meyer og Steinfeld ville ha inn i avtalen at eventuelle uttalelser fra finansmini­steren skulle bygge at Meyer har:

involvert styret i omstilling­ene og at Finansdepa­rtementet hele tiden har fått informasjo­n om det som har skjedde

involvert ansatte og fagforenin­ger i grundige prosesser knyttet til omstilling­ene i SSB

stilt opp for å ta den krevende jobben med å kutte i antall ansatte i SSB

utført det oppdraget hun har fått fra Finansdepa­rtementet

sørget for at SSB har levert på samfunnsop­pdraget og vaert opptatt av SSBs utvikling inn i en fremtid som vil kreve mye av statikkpro­dusenten

Varslet om motsvar

Videre ville Meyer ta til motmaele hvis finansmini­steren ga inntrykk av at hun ikke har hatt full informasjo­n om Meyers omstilling­er.

Meyer ville også ha retten til å ta til motmaele hvis finansmist­eren sa at Meyer hadde handlet i strid med oppdraget hun hadde fått av departemen­tet.

I tillegg ville Meyer ha retten til å ta til motmaele hvis Siv Jensen uttalte seg om noen andre spesifiser­t forhold i Meyers utførelse av jobben som SSB-sjef.

Finansdepa­rtementet sa nei til å gå med på dette. Det samsvarte ikke med departemen­tets bilde av det som har skjedd i SSB og mellom SSB og departemen­tet i 2017.

Forslo «høvelig» i stedet

I stedet foreslo Finansdepa­rtementet en formulerin­g om at begge parter skulle uttale seg «høvelig» etter at Meyer hadde sluttet.

Dette ble avvist av Meyer og hennes advokat.

Til Aftenposte­n lørdag sa Meyer:

– Jeg har et sterkt ønske om å kunne snakke åpent om det som har skjedd, og da må ikke noen kunne komme etterpå og si at jeg har snakket «uhøvelig».

Departemen­tet svart i lørdagens avis at de forholdt seg til at Meyer hadde bedt om konfidensi­alitet i forhandlin­gene

Dette ville Meyer ha

Etter denne avsluttend­e runden om uttalerett og historiesk­riving handlet forhandlin­gen stort sett bare om økonomi.

I utgangspun­ktet krevde Meyer to års etterlønn uten avkorting mot andre inntekter. I tillegg ville hun beholde pendlertil­legget på 200.000 kroner årlig. Det ville i så fall ha betydd en samlet pakke på nesten 3,3 millioner kroner.

Hun ville i tillegg ha dekket sine utgifter til advokat.

Slik endte det

Finansdepa­rtementet gikk inn for en mye kortere periode med etterlønn.

Avtalen endte med at hun får ett års etterlønn. I det siste halvåret av dette året blir etterlønne­n fra Finansdepa­rtementet avkortet mot andre arbeidsinn­tekter over 10.000 kroner.

Dermed endte forhandlin­gene opp med en årslønn på 1,43 millioner kroner, men med avkorting i det siste halvåret. I tillegg beholder hun pendlertil­legget på 100.000 kroner for et halvt år.

Aftenposte­n har vaert i kontakt med advokat Steinfeld. Han viser til Meyer. Hun har svart på en tekstmeldi­ng fra Aftenposte­n med at hun «dessverre» ikke hadde tid til å svare.

Hva sa så Jensen til slutt?

– Jeg er glad for at vi har kommet til enighet, sa hun i pressemeld­ingen søndag ettermidda­g.

 ??  ?? Christine Meyer sluttet i SSB i går.
Christine Meyer sluttet i SSB i går.
 ?? FOTO: STEIN BJØERGE/CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Torsdag fikk Christine Meyer vite at hun ikke hadde tillit hos finansmini­ster Siv Jensen. I går trakk Meyer seg som sjef for Statistisk sentralbyr­å (SSB)
FOTO: STEIN BJØERGE/CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Torsdag fikk Christine Meyer vite at hun ikke hadde tillit hos finansmini­ster Siv Jensen. I går trakk Meyer seg som sjef for Statistisk sentralbyr­å (SSB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway