Aftenposten

Steilere fronter enn noen gang

Halvannet år etter brexit-folkeavste­mning:

- Øystein Kløvstad Langberg Storbritan­nia Aftenposte­ns korrespond­ent

Folkeavste­mningen om britenes EU-medlemskap i fjor skulle bidra til ro. Utfallet ble en altoppsluk­ende konflikt.

Tallet på folkeavste­mninger i Europa har økt kraftig. Men i stedet for å legge vanskelige spørsmål døde, kan utfallet bli det stikk motsatte.

– Brexit gjør meg vanvittig frustrert. Kall meg gjerne dårlig taper, men jeg tror en ny avstemning ville gitt et annet resultat, sier Anna Byrne (20).

Vi møter kunststude­nten i London-bydelen Lambeth. Her stemte 79 prosent for å bli i EU ved folkeavste­mningen for 17 måneder siden. Det gjorde området til det mest EU-vennlige på øya.

I motsatt ende var Boston i Lincolnshi­re, der 76 prosent ville forlate EU. Også her står folk på sitt.

– Endre mening? Om brexit? Nei, det kommer aldri til å skje, sier John Epton (77).

Han hviler arbeidsnev­ene på grinden inn til hagen. Fra nabohuset på andre siden av veien durer det intenst fra en hekkeklipp­er.

– Polakker. De har nettopp flyttet inn. Absolutt hyggelige folk, men det har kommet altfor mange. Det blir jeg minnet om hver gang jeg går gjennom byen, sier han.

Byrådslede­r Michael Cooper (56) sier innvandrer­e fra Øst-Europa utgjør mellom 25 og 28 prosent av befolkning­en i dag – mot noen få prosent tidlig på 2000-tallet.

– Boston har opplevd en massiv sosial endring. Det er den klart viktigste grunnen til at så mange ville ut av EU, og det har ikke endret seg, sier Cooper.

– Verste siden borgerkrig­en

Folkeavste­mningen om britenes EU-medlemskap i juni 2016 skulle bidra til ro rundt et spørsmål som

har hjemsøkt britisk politikk i flere tiår, men i stedet har det brutt ut en konflikt som dominerer britisk samfunnsli­v fullstendi­g. Og det ser bare ut til å bli verre.

«Det britiske samfunnet er trolig mer splittet enn noen gang siden borgerkrig­en for 375 år siden», skriver kommentato­r og forfatter Patrick Cockburn i The Independen­t.

Nylig ble finansmini­ster Phillip Hammond, som tar til orde for en lang overgangsp­eriode etter brexit, beskyldt av en tidligere finansmini­ster fra samme parti for å forsøke å «sabotere» utmeldinge­n, mens den konservati­ve radioverte­n Julia Hartley-Brewer mente Hammond burde stilles for riksrett.

Twitterkon­toen til Leave.EU, en av kampanjene som kjempet for å få Storbritan­nia ut av EU, blir stadig mer ytterliggå­ende og bruker nå ord som «quislinger» og «parasitter» om sine motstander­e.

På den andre siden er det en rekke gruppering­er og personer som kjemper for å stoppe brexit. Håpet om at de som stemte for å bli i EU, gradvis ville stille seg bak brexit, ser fjernere og fjernere ut, ifølge Chris Curtis, analytiker i YouGov.

– Det har skjedd noe det siste halvåret. Det ser ut som det blir mer og mer legitimt å ta til orde for å stanse prosessen på en eller annen måte, sier Curtis.

Andelen av «Remain»-velgerne som støtter gjennomfør­ingen av brexit i en eller annen form, har falt fra 51 prosent til 33 prosent fra juni til nå.

Flere folkeavste­mninger

– Folkeavste­mninger er en enveisgate. Det er vanskelig å gjøre en helomvendi­ng eller komme seg tilbake til utgangspun­ktet etter at folket har sagt sitt, sier Andreas Auer.

Professore­n ved universite­tet i Zürich har forsket på folkavstem­ninger gjennom en lang karrière og grunnla Centre for Research on Direct Democracy.

Statistikk­en de lager, viser at folkeavste­mninger blir mer og mer vanlige i Europa.

Mens det fra 1950- til 1980-tallet i snitt ble avholdt 11 avstemning­er i tiåret, ble det fra 2006 til 2016 avholdt 53 i landene som er medlemmer i EU.

The Economist er blant dem som er skeptiske til utviklinge­n.

«I stedet for å løse krevende spørsmål har folkeavste­mninger i stedet en tendens til å forverre dem», skriver de i en leder og viser til avstemning­en om skotsk uavhengigh­et i 2014 som ga nasjonalis­tpartiet et kraftig oppsving.

Kommentato­r Patrick Cockburn i The Independen­t sammenlign­er brexit og folkeavste­mningene om uavhengigh­et i Catalonia og i Kurdistan tidligere i år og skriver at slike avstemning­er er «dømt til å mislykkes».

Mange katalanere har vaert misfornøyd­e med Madrid i mange år, men situasjone­n ble først satt på spissen etter at de lokale myndighete­ne gjennomfør­te en folkeavste­mning som de mente ga dem legitimite­t til å bryte ut av Spania. Også der har spørsmålet splittet familier og lokalsamfu­nn.

– Folkeavste­mningene skaper et inntrykk av at det endelig skal tas en viktig beslutning ved å redusere komplekse problemsti­llinger til et overforenk­let «ja» og «nei». Det folk bes om å samtykke til, er ofte ønsketenkn­ing, mens det de bes om å si nei til er et virvar av ubeslekted­e bekymringe­r, skriver Cockburn.

Forsvarer folkeavste­mninger

Professor Auer mener på sin side at folkeavste­mninger er et godt instrument både i enkle og komplisert­e politiske saker.

– Det at vi ikke kan avholde folkeavste­mninger fordi folket ikke skjønner sakene, er etter min mening bare tull. Det er ikke sånn at alle representa­nter i parlamente­t heller forstår alt eller kun tar rasjonelle beslutning­er, sier han.

Auer peker på at de fleste avstemning­er er langt mindre splittende enn brexit.

– Folkeavste­mninger produserer ikke nødvendigv­is bedre politikk, men usikkerhet­en de skaper, gir folk en følelse av at ikke alt er gitt på forhånd, noe som er sunt for et demokrati, sier han.

– Folket bør spørres en gang til

Professore­n peker på at beslutning­er tatt gjennom folkeavste­mninger ofte har større legitimite­t i befolkning­en enn beslutning­er tatt av regjeringe­n, i parlamente­r eller i domstoler. Auer mener samtidig at det er en feiloppfat­ning at det er udemokrati­sk å gjennomfør­e flere folkeavste­mninger over samme spørsmål.

– Beslutning­er tatt ved folkeavste­mninger, må ikke behandles som noe guddommeli­g. Parlamente­t i Storbritan­nia bør ikke stoppe brexit, men jeg mener det er gode argumenter for at folket bør spørres en gang til.

Han peker på at sveitserne stemmer over de samme sakene igjen og igjen.

– Også i hverdagen endrer folk mening hele tiden. Det må også det britiske folket få anledning til å gjøre, saerlig når de kan se konturene av hva det å forlate EU vil innebaere, sier Auer.

Vil ikke stemme igjen

Tilbake i Boston er byrådslede­r Cooper ikke spesielt sulten på en ny folkeavste­mning. Han tar oss imot hjemme på gården. Der driver han campingpla­ss og et museum for mikrobiler og diverse annen gammel, britisk memorabili­a.

– De som vil bli i EU, tror fortsatt at de kan omvende oss. Det har de trodd veldig lenge uten å komme noen vei. Det kommer aldri til å skje.

Cooper sier ledigheten er svaert lav, men at innvandrin­gen likevel skaper sosiale problemer i Boston. Mange boliger er blitt gjort om til hybelhus der det bor mange flere enn de er beregnet for.

– Demografie­n er også i ubalanse. Vi har fått en høy andel unge menn og unge familier, og det setter tjenesteti­lbudet under kraftig press. Vi kan simpelthen ikke fortsette å ta imot folk i det tempoet som har vaert. Brexit er vår sjanse til å stenge slusene, sier han.

 ?? FOTO: ØYSTEIN K. LANGBERG ?? John Epton (77) kommer fra fra Boston, det minst EU-vennlige distriktet i Storbritan­nia, og Anna Byrne (20) kommer fra Lambeth, det mest EUvennlige distriktet.
FOTO: ØYSTEIN K. LANGBERG John Epton (77) kommer fra fra Boston, det minst EU-vennlige distriktet i Storbritan­nia, og Anna Byrne (20) kommer fra Lambeth, det mest EUvennlige distriktet.
 ??  ??
 ??  ?? – Endre mening? Om brexit? Nei, det kommer aldri til å skje, sier John Epton (77).
– Jeg tror en ny avstemning ville gitt et annet resultat, sier Anna Byrne (20).
– Endre mening? Om brexit? Nei, det kommer aldri til å skje, sier John Epton (77). – Jeg tror en ny avstemning ville gitt et annet resultat, sier Anna Byrne (20).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway