Aftenposten

Flere fikk sparken i TV 2 etter seksuell trakasseri­ng

- OLGA STOKKE ANDERS VEBERG

«Vi vet hvem du er, du som stakk hendene ned i buksa på en kvinnelig kollega».

Det er en av hendelsene Aleksander Schau omtaler på Twitter lørdag. Der tar Schau, som har arbeidet både i TV2 og NRK, et kraftig oppgjør med seksuell trakasseri­ng i medie- og kulturbran­sjen. Det gjør han i en Twitter-tråd med 24 punkter, der han beskriver en rekke grove hendelser, uten å nevne navn.

Sarah Willand, organisasj­onsog kommunikas­jonsdirekt­ør i TV2, kjenner til flere av tilfellene som Aleksander Schau har vist til i sin Twitter-tråd.

Overfor NRK bekrefter Willand at fem tilfeller som Schau nevner, «har foregått her i TV2.»

– Alle har endt med oppsigelse eller avslutning av kontrakt, unntatt én hendelse som har endt med en kraftig advarsel, sier hun.

TV2.no skriver at de var i kontakt med Schau lørdag, men at han ikke ønsket å la seg intervjue. I en SMS til TV2 har han skrevet at «flestepart­en av historiene har kommet fra TV2».

– I en av sakene tok det for lang tid, men det endte også med at arbeidsfor­holdet opphørte, sier Sarah Willand til TV2.

De eldste sakene skal vaere ti år gamle, ifølge NRK.

– Sterkt moralsk kompass

– Jeg støtter Aleksander veldig. Det er veldig viktig at han har tatt opp dette, sier Desta Marie Beeder til Aftenposte­n.

Beeder som er personlig venn av Aleksander Schau, har tidligere arbeidet i TV2.

På Instagram har hun omtalt Schau som «min venn og helt».

– Jeg har ikke opplevd seksuell trakasseri­ng selv, men jeg støtter Aleksander­s oppgjør. Ikke bare fordi han en er en god venn, men fordi det han gjør er så viktig.

– Hvorfor tror du akkurat han har tatt dette oppgjøret?

– Jeg kjenner Aleksander som en person med et sterkt moralsk kompass. Han er en spesiell person på en god måte, sier Beeder.

Willand presiserer at TV2 nå vil til bunns i sakene.

– Det siste vi vil er å feie dette under teppet, sier hun.

– Vi er enig med Schau i at det han beskriver er totalt uakseptabe­lt. Han skal ha ros for å ta et oppgjør på vegne av alle dem som har opplevd seksuell trakasseri­ng, sier hun.

Hun presiserer at TV2 skal forholde seg til lover og regler i arbeidsliv­et.

Før Aleksander Schau avsluttet Twitter-tråden sin med å takke for seg, skrev han dette:

«Mitt håp er at de kvinnene, mennene, jentene og guttene som har blitt utsatt for disse folka, samler seg og går i flokk. At dere tar opp kampen. Det blir slitsomt, men dere kommer til å vinne. Dere er ikke «urokråker» eller «hysteriske». Dere er ofre for avskyelig oppførsel.»

Aftenposte­n har ikke lykkes med å komme i kontakt med TV2s Sarah Willand.

 ?? FOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? Aleksander Schau går hardt ut mot en rekke tilfeller av seksuell trakasseri­ng, ikke minst i TV2. Schau har arbeidet i både TV2 og NRK.
FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Aleksander Schau går hardt ut mot en rekke tilfeller av seksuell trakasseri­ng, ikke minst i TV2. Schau har arbeidet i både TV2 og NRK.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway