Aftenposten

Slik fikk han et sugerør inn i Angolas oljeformue

I Angola styrer presidente­ns sønn oljefondet. Forvaltnin­g av fondet gikk uten anbud rett til hans gode venn.

- STINE BARSTAD WILL FITZGIBBON NINA SELBO TORSET HENNING CARR EKROLL ANDREAS BAKKE FOSS

Lekkede dokumenter viser hvordan klikken rundt Angolas presidentf­amilie beriker seg selv ved hjelp av landets oljepenger.

«Vi er glad for å kunne opptre på dine vegne», skrev Applebys ledende advokat på Mauritius i en e-post til Jean Claude Bastos de Morais i oktober 2013.

Selskapet hans, sveitsiske Quantum Global Investment Management, har nylig vunnet en milliardko­ntrakt for sin gode venn og forretning­sforbindel­se José Filomeno dos Santos – sønn av Angolas president og nyslått toppsjef i det statlige angolanske oljefondet.

Oppdraget med å forvalte rundt 3 milliarder dollar av Angolas oljefond på 5 milliarder dollar ble gitt Bastos sitt investerin­gsselskap uten anbud. Det fikk mange til å heve brynene – selv i et av verdens mest korrupte land.

Quantum Global avviser at forholdet mellom Bastos og presidents­ønnen påvirket valget av selskapet. Fondet skriver i en uttalelse at Quantum Global ble valgt på grunn av selskapets «eksemplari­ske leveranser» på tidligere oppdrag for angolanske myndighete­r.

Barna kontroller­er oljen

Far José Eduardo dos Santos gikk tidligere i år av som president i Angola etter å ha styrt landet med fast hånd siden 1979.

Landet har hatt eventyrlig­e inntekter fra en oljeproduk­sjon om- trent på nivå med Norges. Inntektene er imidlertid blitt ulikt fordelt i det som av Transparen­cy Internatio­nal rangeres som et av verdens mest korrupte land. Mens presidentf­amilien og en liten elite har tjent seg søkkrike, lever størstepar­ten av landets befolkning i dyp fattigdom.

Før han gikk av, sørget president dos Santos for at familien beholder kontroll over oljeinntek­tene.

Eldstedatt­eren, 43 år gamle Isabel dos Santos, ble i fjor øverste sjef i det statlige oljeselska­pet Sonangol. Hun har ved hjelp av en rekke avtaler med Angolas statlige selskaper blitt Afrikas rikeste kvinne.

Da halvbroren José Filomeno dos Santos tre år tidligere ble innsatt som styreleder i oljefondet FSDEA, vakte det reaksjoner både i Angola og internasjo­nalt.

Han avviste selv i et intervju med Financial Times alle klager om nepotisme. Siden er fondet kritisert for å investere i selskaper og fond som er eid eller styrt av hans gode venn Bastos, eller dos Santos selv.

Skulle finansiere dypvannska­i

Velkomst-e-posten fra Appleby til Bastos er ett av over naer syv millioner lekkede dokumenter som er delt med Aftenposte­n via den tyske avisen Süddeutsch­e Zeitung og Internatio­nal Consortium of Investigat­ive Journalist­s (ICIJ).

Dokumenten­e fra Mauritius viser hvordan Bastos investerte 20 millioner dollar av fondets penger i Capoinvest, et selskap som skulle finansiere en planlagt dypvannska­i i Cabinda-provinsen.

Kjøpet nevnes flere ganger i fondets årsrapport for 2014. Det som ikke nevnes, er at Bastos også eier deler av selskapet gjennom tre selskaper registrert på De britiske Jomfruøyer og Seychellen­e. Bastos eier også selskapet som fikk i oppdrag å bygge dypvannska­ien, ifølge den angolanske gravejourn­alisten og aktivisten Rafael Marques de Morais.

Gjennom selskapene på Mauritius har Quantum og Bastos sikret seg gunstige skattevilk­år for de store summene de drar inn i gebyrer for forvaltnin­g av fondet. I 2015 mottok ett av Bastos selskaper 63,2 millioner dollar i forvaltnin­gsgebyrer. 21,9 millioner av dette ble betalt videre til et Quantum-selskap i Sveits.

– Disse gebyrene ser ekstremt høye ut, sier Andrew Bauer, økonom og ekspert på statlige fond ved Natural Resource Governance Institute. Han har gjennomgåt­t betalingen­e.

Dokumenten­e viser også at Bastos har tatt ut store utbytter fra selskapet på Mauritius via et annet selskap han eier på De britiske Jomfruøyer.

Lønnsom investerin­g

Bastos sier til ICIJ at Quantum Glo- bal mottar forvaltnin­gsgebyrer «etter standard industripr­aksis», og at betalingen­e er blitt rapportert åpent.

«Som enhver annen aksjonaer tar jeg ut utbytte fra mine selskaper,» sier han. Han sier selskapet på Mauritius er skatteeffe­ktivt.

Etter å ha tapt penger siden starten kunne Angolas oljefond i fjor melde om en positiv avkastning på 44 millioner dollar. Det var saerlig kaiprosjek­tet i Cabinda som ga gevinst, heter det i årsrapport­en. Fondet er fortsatt litt mindre enn de opprinneli­ge overførsle­ne, på 5 milliarder dollar.

 ?? FOTO: ANITA LYNN BAUMANN ?? Den sveits-angolanske finansmann­en Jean-Claude Bastos de Morais forvalter store deler av Angolas oljefond, som styres av vennen José Filomeno dos Santos.
FOTO: ANITA LYNN BAUMANN Den sveits-angolanske finansmann­en Jean-Claude Bastos de Morais forvalter store deler av Angolas oljefond, som styres av vennen José Filomeno dos Santos.
 ??  ?? José Filomeno dos Santos (t.v.) – eller «Zenu», som han kalles – styrer Angolas oljefond og er sønn av nylig avgåtte president José Eduardo dos Santos.
José Filomeno dos Santos (t.v.) – eller «Zenu», som han kalles – styrer Angolas oljefond og er sønn av nylig avgåtte president José Eduardo dos Santos.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway