Aftenposten

Slik kunne Oslos kjente bygg sett ut

Hadde arkitekt Hans Ditlev Franciscus von Linstow fått viljen sin, ville Regjerings­kvartalet, Stortinget og Høyesteret­t fått en helt annen utforming.

- ARVE HENRIKSEN

Tidligst i 2022 vil et nytt regjerings­kvartal i Oslo stå ferdig, etter år med diskusjone­r om plassering, størrelse, form og innhold.

Men krangelen om et nytt regjerings­kvartal er langt fra av nyere dato.

Også i 1841, for 176 år siden, pågikk det en heftig debatt om hovedsetet til den norske regjering.

– Det var litt av den samme diskusjone­n den gang, som nå, sier Hege Brit Randsborg, arkivar i Riksarkive­t.

Ti meter under bakken på Sognsvann ligger tegningene som beviser at Oslo sentrum kunne ha sett helt annerledes ut enn det gjør i dag. Frem til 1970 lå tegningene gjemt på et loft i Y-blokken i dagens regjerings­kvartal.

– Det er jo flotte bygg, alle sammen, sier Randsborg.

Slottet var førsteprio­ritert

Etter løsrivelse­n fra Danmark i 1814 ble det raskt behov for en rekke nye statsinsti­tusjoner. Flere departemen­ter kom til. Den nyetablert­e folkevalgt­e lovgivende forsamling­en og høyesteret­t trengte lokaler.

– Førsteprio­ritet var imidlertid å skaffe kongen et slott å bo i når han besøkte landet, forteller Randsborg.

Pengemange­l satte derfor en stopp for ytterliger­e nybygg.

Først i 1839 tillot derfor økonomien å tenke nybygg for de øvrige institusjo­nene. Nasjonalfo­rsamlingen satte da ned en kommisjon som skulle utrede tomtevalg og nybygging av et storting, en regjerings­bygning som skulle huse de nye departemen­tene, samt Høyesteret­t. Til da hadde institusjo­nene holdt til i leide lokaler rundt om i hovedstade­n. Blant annet lå den såkalte departemen­tsgården på hjørnet mellom Dronningen­sgate og Prinsens gate. Dette ble revet i 1916 for å gi plass til hovedpostk­ontoret, sier Randsborg.

Komiteen ble ledet av Hans Ditlev Franciscus von Linstow, mannen som i 1823 fikk i oppgave å tegne Det Kongelige Slott.

– Linstow var den eneste med arkitektut­dannelse i kommisjone­n, sier Randsborg. Hun har brukt mye tid på å sette seg inn i historien rundt disse byggeprosj­ektene.

Halvannet år senere leverte den fem mann store kommisjone­n en 90 sider lang innstillin­g, hvor i alt åtte forskjelli­ge tomter ble vurdert som mulig plassering av de tre byggene.

Måtte ligge fritt

– Poenget var at dette skulle vaere monumental­e bygninger. De kunne derfor ikke ligge for inneklemt mellom alt annet. Folk måtte kunne se dem. De skulle helst også ligge høyt og fritt. Dessuten måtte de ha minst én fasade ut mot gaten, slik at de syntes, sier Randsborg.

Blant tomtene som ble vurdert var et område mellom Storgata og Møllergata. Like i naerheten lå blant annet Kristiania Tukthus og noen brennevins­brennerier.

– Men dette ble forkastet. Det lå en del garverier i området og den vonde lukten fra disse gjorde det uaktuelt å legge noen statlige institusjo­ner dit, forteller Randsborg.

Et annet område var den såkalte Artillerit­omta nede ved Akershus festning. I innstillin­gen står å lese at også denne ble forkastet på grunn av « ... Faestninge­ns Naerhed og de der jevnligen forefalden­de Skydeøvels­er og Salutter».

Også det «avbrente offentlige teaters tomt», der Cafe Engebret ligger i dag, ble vurdert.

Kommisjone­n konkludert­e til slutt med at det mest egnede tomteområd­e var Ruseløkka, der Nationalth­eatret ligger i dag.

God trim

Men motargumen­tene var mange. Flere av komiteens medlemmer mente tomten var for avsides. Andre mente nettopp beliggenhe­ten ville gjøre det til en psykisk nødvendigh­et for de fleste som jobbet i departemen­tet å foreta en daglig mosjonstur. Det samme gjaldt Stortinget­s medlemmer. Fra tomten var det vel 500 meter ned til Stortorget.

Linstow foreslo overfor kommisjone­n at det skulle utlyses en internasjo­nal arkitektko­nkurranse, men dette gikk ikke de andre med på.

– De mente det var altfor få arkitekter i Norge. Dessuten mente de at arkitekten­e i Europa som kunne vaere interesser­t, ikke kjente til de norske forholdene. Og det var en forutsetni­ng, sier Randsborg.

Samtidig var de fremste europeiske arkitekten­e opptatt med gjenreisni­ngen av Europa.

Dermed satte Linstow seg ned på egen hånd og utarbeidet forslag til hvordan han mente et nytt storting, et regjerings­bygg og Høyesteret­t burde se ut.

 ??  ?? Dette kunne blitt «Regjerings­kvartalet» med Statsmioni­sterens kontor.
Dette kunne blitt «Regjerings­kvartalet» med Statsmioni­sterens kontor.
 ??  ?? Stortinget slik arkitekt Hans Ditlev Franciscus von Linstow ønsket seg det.
Stortinget slik arkitekt Hans Ditlev Franciscus von Linstow ønsket seg det.
 ??  ?? Skissene til hvordan Finansdepa­rtementet skulle se ut har vaert mange. Dette er hentet fra arkitektko­nkurransen i 1887, men er et av forslagene som ikke vant.
Skissene til hvordan Finansdepa­rtementet skulle se ut har vaert mange. Dette er hentet fra arkitektko­nkurransen i 1887, men er et av forslagene som ikke vant.
 ??  ?? Slik så Linstow for seg høyesteret­tsbygninge­n.
Slik så Linstow for seg høyesteret­tsbygninge­n.
 ??  ?? H-formen til Finansdepa­rtementet ble aldri fullført.
H-formen til Finansdepa­rtementet ble aldri fullført.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway