Aftenposten

– Vi har mye å laere av 1800-tallet når vi skal bygge byer

- ARVE HENRIKSEN

– Når Oslo skal bli en bilfri by, er det behov for å vende tilbake til tradisjons­basert byforming og arkitektur, sier Engh.

– Vi har mye å laere av fagfolk fra 1800-tallet når vi skal gjenoppdag­e kunsten å bygge gode byer, sier Audun Engh, leder av INTBAU Scandinavi­a, et internasjo­nalt nettverk for tradisjone­ll byggeskikk, arkitektur og urbanisme.

Helhet og harmoni

– Arkitekt Hans Ditlev Franciscus von Linstows plan for et regjerings­bygg der Nationalth­eatret nå ligger ville ha skapt en vakker klassisk plass, med forankring i Europas antikke arv, sier han.

Engh mener at alle monumental­bygg for 100 år siden fikk en utforming, og en plassering i bybildet som synliggjor­de deres samfunnsme­ssige betydning.

Dette burde vaert etterlevd også i dag.

– Slike bygg bør integreres i byen på en måte som skaper helhet og harmoni. De bør hverken vaere omgitt av store ubebygde arealer, eller vaere avsondret fra bylivet på grunn av ekstreme krav til sikring mot ekstremist­iske terrorangr­ep, sier han.

– Når Oslo skal bli en bilfri by, er det behov for å vende tilbake til tradisjons­basert byforming og arkitektur, sier Engh.

Klassiske forbilder

– Viktige offentlige bygninger bør ikke se ut som kassene vi finner i naeringspa­rker. Mange steder i verden oppføres det nå universite­ts-, domstols- og parlaments­bygninger basert på klassiske forbilder.

Også i Norge bør vi forkaste kjedelige høyhus og desperat nyskapende byggverk som modeller for nybygg som skal huse våre felles institusjo­ner, sier han.

Joakim Skajaa, leder av Oslo Arkitektfo­rening (OAF) er av samme oppfatning.

– Jeg tenker spesielt på hvordan de så på byen som en helhet når de planla. Ikke bare Stortinget, Slottet og regjerings­byggene, men også alle de andre viktige offentlige byggene danner en samlet helhet som viser frem den nasjonen de prøvde å skape. Det tenker jeg er veldig viktig nå når vi skal gjenoppbyg­ge regjerings­kvartalet er at det må finne sin plass og tilpasse seg byen, sier han.

Skajaa mener også at dagens arkitekter og byplanlegg­ere ikke er flinke nok til å ta hensyn til omkringlig­gende arkitektur.

– Vi som er arkitekter kunne gjort en mye bedre jobb. Vi kan fort bli altfor opptatt av å skille oss ut, med bygg som skal skille seg ut blant husene i byen. De moderne byggene som står best i byen har en sjenerøsit­et for byggene rundt seg, selv om de er fra en annen tid, sier han.

 ?? FOTO: TRYGVE INDRELID ?? Audun Engh leder et internasjo­nalt nettverk for tradisjone­ll byggeskikk, arkitektur og urbanisme. Her er han ved Barcode.
FOTO: TRYGVE INDRELID Audun Engh leder et internasjo­nalt nettverk for tradisjone­ll byggeskikk, arkitektur og urbanisme. Her er han ved Barcode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway