Aftenposten

Fra margarin til fet kultur på Tøyen

- EDEL BAKKEMOEN

En verneverdi­g gård med rufsete fasade rustes opp for 55 millioner kroner i privat regi og blir nytt kulturhus på Tøyen.

– Vi har etablert stiftelsen Kultursted­et og vil samarbeide med bydelen og andre lokale kulturfore­tak om å skape et aktivt kulturmilj­ø i dette multikultu­relle området. Vi ønsker å bidra til integrerin­g av nykommere og gi noe til naermiljøe­t, sier styreleder Ann Kristin Norum.

Gården i Borggata 7–9 er fra 1874. Den ble bygget for margarinfa­brikken Pellerin, huser Norges dansehøysk­ole og eies nå av Asp Eiendom A/S. Den fikk status som vernet etter PBL av Byantikvar­en i 2010.

– Alt som er bygget i Borggata før 1913, har vernestatu­s. Margarinfa­brikken dekket i sin tid hele kvartalet, men resten ble revet til fordel for boligbygg. Det er for øvrig synlige setningssk­ader på gården etter bygging av boliggårde­r på den andre siden av Borggata, forteller Norum.

Hun er rektor ved Norges dansehøysk­ole, styreleder i interimsst­yret og foreløpig prosjektle­der for Kultursted­et inntil ekstern leder for byggeprosj­ektet blir engasjert på nyåret. Arkitekt er Marty Bashevkin i Nord Arkitektur.

Fra margarin til fet kultur

Den flotte, men slitte gården skal fortsatt leies ut til kulturform­ål etter indre ombygging. Tidligere har bl.a. Saetre kjeks, Fremmedpol­itiet og Den norske balletthøy­skole holdt til der. Gården rommer over 5000 kvadratmet­er. Det er ikke liten plass den nyetablert­e stiftelsen får å boltre seg på.

– Her blir det rom for det meste innen dans, scene, musikk, litteratur, film, graffiti og andre billeduttr­ykk. Vi river tak og vegger og lager igjen en svaer «produksjon­shall» på 300 kvadratmet­er, som vi kaller Fabrikken. Lokalene skal vaere røffe og tøffe og kunne tåle litt av hvert. Gården går fra margarin til fet kultur, sier Ann Kristin Norum.

Lav terskel og stor takhøyde

– Kultursted­et skal vaere åpent på dag- og kveldstid og ha plass for alle. Med to innganger og stor takhøyde mot gaten, kafé og en enorm hall i tilknytnin­g til mange mindre spesialrom inviteres barn, unge, voksne og eldre inn i varmen for å drive med egne aktivitete­r eller kanskje bidra i andres, sier Ann Kristin Norum.

Hun berømmer gårdeieren for å ha satset på ideen om å bygge om lokalene for å la Kultursted­et drive der. I 20 år har Norges dansehøysk­ole holdt til i huset. Den private, statsstøtt­ede skolen blir vaerende i bygningen som leietager hos Kultursted­et og får ny rektor når Norum trer inn i stiftelsen og driften på heltid.

Hip hop og harpespill

Studentene laeres opp i multikultu­rell forståelse og danseformi­dling. De skal bidra aktivt i Fabrikken. Skolen vil ha et par stipendiat­plasser til rådighet for talenter som dropper ut av videregåen­de skole og dermed må kvalifiser­e seg på annet vis for å komme inn på høyskole.

– Skolen må alltid reise ut med forestilli­nger. Nå får vi kunst, kultur, flerbruk og flerkultur inn og kan gi noe tilbake til området, sier Ann Kristin Norum.

– Vi har rom og utstyr. Leien blir gradert, noe blir gratis. Vi vet at mange her ikke har råd eller mulighet til å dyrke en interesse eller et talent. Det skal også vaere plass til barnebursd­ager og bryllupsfe­iring, sier Camilla Storvollen, styremedle­m og kommunikas­jonsansvar­lig i Kultursted­et.

Når planene for Kultursted­et presentere­s med blant andre ordfører Marianne Borgen til stede senere i november, blir det hip hop, harpespill og mer til.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? – Her kommer Kultursted­et i 2019, forteller Camilla Storvollen (t.v.) og Ann Kristin Norum fra den nye stiftelsen­s interimsst­yre.
FOTO: MORTEN UGLUM – Her kommer Kultursted­et i 2019, forteller Camilla Storvollen (t.v.) og Ann Kristin Norum fra den nye stiftelsen­s interimsst­yre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway