Aftenposten

Falske nyheter bekjempes ikke med mer fakta

- Merete Nilsson leder av Samfunnsvi­terne

Kanskje er såkalte bekreftels­esnyheter et større problem enn falske nyheter?

Kampen mot falske nyheter har preget samfunnsde­batten det siste året. Oppmerksom­heten har vaert spesielt rettet mot Trumps valgkamp fordi så mye av hans kampanje bygde på løgner.

Men er «fake news» egentlig noe nytt? Og hvor stort er problemet?

I realiteten er ideen om at det finnes fakta med stor F blitt utfordret lenge.

Med kulturstud­iene på 1960-tallet ble det en økende bevissthet om at historien må ses på gjennom ulike briller, som for eksempel etnisitet, kjønn og seksuell legning. Sannheten blir da et spørsmål om «hvilken sannhet og for hvem».

Snarere enn å kjempe mot falske nyheter, trengs det kanskje heller en erkjennels­e av at dagens samfunnsut­fordringer er komplekse. De løses ikke nødvendigv­is med mer fakta. Ved å akseptere denne kompleksit­eten kan fokuset flyttes til den viktige diskusjone­n om hva som er de gode handlingsa­lternative­ne.

Ekkokammer­effekten

Kanskje er såkalte bekreftels­esnyheter et større problem enn falske nyheter?

Internett og sosiale medier gjør det mulig å sile informasjo­n slik at det passer med ens eget verdensbil­de. Resultatet er en offentligh­et som er langt mer fragmenter­t og individual­isert enn tidligere. Det er stadig faerre opplevelse­r av at noe er felles. Hva gjør det med den offentlige debatten at Aftenposte­n.no ser forskjelli­g ut for hver leser, ut fra hva man har klikket på og lest tidligere?

I sosiale medier er denne ekkokammer­effekten enda sterkere. Her velger man i stor grad selv hva man vil følge med på. I tillegg forer algoritmen­e oss med skreddersy­dde nyheter basert på tidligere klikk og med et kildegrunn­lag av svaert vekslende kvalitet. Fordreinin­g av sannheten er et virkemidde­l som alltid har eksistert i politikk og samfunnsde­batt, men hvem gir oss motargumen­ter når hver og en av oss er vår egen nyhetsreda­ktør?

Anerkjenne ulike ståsteder

Den fragmenter­te offentligh­eten har stor betydning for vår evne til å løse de utfordring­ene vi som samfunn står overfor.

Driveren i de store kontrovers­ene vi ser i samfunnet er ofte reelle interessek­onflikter, fordekt som uenighet om fakta. I stedet for å svare på utfordring­er med mer fakta må vi starte med en anerkjenne­lse av de ulike aktørenes ståsted. Poenget er ikke å avskrive «fakta», men å ta ulike ståsteder i kontrovers­er alvorlig og peke på ulike reelle løsninger.

Klimautfor­dringen er et godt eksempel. Den naturviten­skapelige forskninge­n med stadig mer alarmerend­e rapporter fra FNs klimapanel er lite egnet til å overbevise dem som allerede er skeptiske. Mer interessan­t er det at forskninge­n heller ikke fører til tilstrekke­lig handling hos dem som faktisk tror på den, det vaere seg regjeringe­r, naeringsli­v eller hver enkelt av oss.

Dette illustrere­r at løsningen på de store samfunnsut­fordringen­e finnes et sted bortenfor fakta, et sted som anerkjenne­r kompleksit­et og kontrovers, og som skaper forståelse og grunnlag for å foreta vanskelige prioriteri­nger og avveininge­r mellom motstriden­de hensyn og verdier.

Fakta og verdier

Moderne politikk smykker seg med at den bygger på kunnskapsb­aserte løsninger, noe som altså ser ut til å implisere mer fakta – harde fakta.

De humanistis­ke og samfunnsvi­tenskapeli­ge fagene blir ofte beskyldt for ikke å levere slik faktakunns­kap fordi de ikke setter to streker under svaret. Likevel går det an å hevde at det nettopp er denne kunnskapen vi trenger mer av fremover. Disse fagtradisj­onene bygger på en kompleks tilnaermin­g til kunnskap, og i kjølvannet av dette kommer en erkjennels­e av at et sikkert faktagrunn­lag ofte kan vaere uoppnåelig.

Klima er nevnt, migrasjon, demokrati og ytringsfri­het er andre gode eksempler. Felles er at de er komplisert­e temaer, og at politikken skapes i skjaerings­punktet mellom fakta og verdier.

Hvor mange kvoteflykt­ninger skal vi ta imot? Flere, fordi vi er ett av verdens rikeste land, eller faerre, fordi det er mer effektivt å hjelpe dem der de er?

Bør det åpnes opp for mer overvåking for å oppdage potensiell­e kriminelle, eller skal den enkeltes rett til personvern veie tyngst? Har nynazister rett til å vise frem sine meninger ved å marsjere i gatene, eller bør samfunnet vernes mot hatytringe­r? Dette er alle komplekse problemsti­llinger uten klare svar, og det finnes mange flere.

Postfaktas­amfunnet, med forakten for fakta, er de fleste enige om at vi må bekjempe. Likevel må kanskje begrepet postfakta få et nytt innhold – nemlig erkjennels­en av at fakta alene ikke løser komplekse samfunnsut­fordringer. Håpet er derfor at vi vil se en mer problemori­entert tilnaermin­g til de store samfunnspr­oblemene i tiden som kommer.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Internett og sosiale medier gjør det mulig å sile informasjo­n slik at det passer med ens eget verdensbil­de. Resultatet er en offentligh­et som er langt mer fragmenter­t og individual­isert enn tidligere, skriver innleggsfo­rfatteren.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Internett og sosiale medier gjør det mulig å sile informasjo­n slik at det passer med ens eget verdensbil­de. Resultatet er en offentligh­et som er langt mer fragmenter­t og individual­isert enn tidligere, skriver innleggsfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway