Aftenposten

Dårlig utsikt fra skyttergra­vene

- Jon Horgen Friberg forsker ved Fafo

Den fastlåste norske islam- og integrerin­gsdebatten fører til at unge som kjemper for å finne sin egen plass i det norske samfunnet, ikke får den støtten og anerkjenne­lsen de fortjener.

Med boken Hvem snakker for oss? har Bushra Ishaq utløst nok en omdreining i den polarisert­e skyttergra­vsdebatten om islam og integrerin­g. Basert på funn fra en spørreunde­rsøkelse blant norske muslimer der flertallet gir uttrykk for positive holdninger til demokrati, likestilli­ng og menneskere­ttigheter, hevder hun at det ikke finnes noen store verdikonfl­ikter mellom muslimer og majoritete­n i Norge, og at vi heller bør fokusere på negative holdninger mot muslimer.

På sosiale medier og i avisspalte­ne har debatten dreid seg om metode. De som sympatiser­er med Ishaq, mener vi nå har fått fasiten om muslimer i Norge, mens de som er kritiske til innvandrin­g og islam mener undersøkel­sen bør skrotes. Men hvis vi lar spørsmålet om svarprosen­t og metoden ligge, hva vet vi egentlig om verdikonfl­ikter i det flerkultur­elle samfunnet, og er vi blitt noe klokere av debatten i kjølvannet av boken?

På ett vis bekrefter den voldsomme kritikken noe av det Ishaq skriver. Fritt Ordprisvin­neren har tidligere trukket seg fra offentligh­eten på grunn av hets og trusler. Heldigvis er det mange unge muslimer som ikke lar seg skremme til taushet, men terskelen blir ganske høy når de må tåle så mye dritt – gjerne fra «begge sider» – når de deltar i offentligh­eten. Og til tross for metodiske svakheter kan forskere på feltet kjenne seg igjen i mye av det som beskrives i boken: Det er for eksempel ingen grunn til å tvile på at de fleste muslimer setter pris på det norske demokratie­t, er positivt innstilt til menneskere­ttigheter, ikke minst religionsf­riheten, at de liker den norske velferdsst­aten, velfungere­nde institusjo­ner og at de mener det er viktig å følge norsk lov.

Nyttig korrektiv

Så kan man spørre hvor interessan­t det er å vise at «alle» er for likestilli­ng, menneskere­ttigheter og demokrati – folk kan tross alt legge svaert ulike ting i slike generelle begreper. Det er for eksempel mulig å vaere «for likestilli­ng» og samtidig mene at menn og kvinner bør ha «komplement­aere» roller. Eller å vaere for demokrati og samtidig mene at blasfemi bør straffes (bare spør Senterpart­iet, som forsøkte å gjeninnfør­e blasfemipa­ragrafen i 2009). Man kan til og med mene at det norske demokratie­t er tipp topp og samtidig mene at idealsamfu­nnet egentlig burde vaere basert på guds lover. Folks holdninger er ikke alltid konsekvent­e.

Men en grei huskeregel er at dersom svarfordel­ingen i en spørreunde­rsøkelse ligner resultaten­e fra presidentv­alget i Turkmenist­an, så er spørsmålen­e antagelig dårlig formulert og funnene av begrenset interesse. Men for dem som måtte gå rundt og tro at muslimer flest ikke ønsker å vaere en del av det norske samfunnet eller at mulla Krekar og Ubaydullah Hussain er representa­tive for norske muslimer, så kan denne undersøkel­sen vaere et nyttig korrektiv.

Dessverre går både Ishaq selv og en del journalist­er altfor langt når de tolker funnene. At muslimer flest oppgir at de setter pris på demokrati og likestilli­ng, betyr ikke at vi kan avskrive alle verdimotse­tninger. Muslimer er en sammensatt gruppe med ulike syn på så mangt, men i snitt er de langt mer konservati­ve i religiøse og sosiale spørsmål enn den innfødte befolkning­en. Dette handler ikke bare om religion, men religion gir ekstra tyngde og legitimite­t til konservati­ve holdninger. Disse verdiforsk­jellene er saerlig fremtreden­de i spørsmål om toleranse for annerledes troende, kjønn og seksualite­t, skam og aere, holdninger til homofili, hvorvidt gutter og jenter kan vaere kjaerester, sex før ekteskap, om det er greit å gifte seg på tvers av religion, hvem som bør ta seg av barn, unges autonomi og foreldres autoritet, blant annet.

Innlysende forskjelle­r

At det er forskjelle­r mellom mange muslimske innvandrer­e og den øvrige befolkning­en i slike spørsmål, burde for øvrig vaere innlysende for alle som har reist litt, folk bytter ikke ut sine holdninger ved grensen. Det behøver ikke vaere et problem, men det kan ofte bli det. Ikke minst for unge som havner i skvis mellom ulike forventnin­ger og risikerer alvorlige begrensnin­ger i sin frihet og livsutfold­else, i verste fall med fare for eget liv og helse. Eller for unge homofile som går på innvandrer­tette skoler der mange av medelevene fordømmer deres legning.

Det er mulig å fange opp disse forskjelle­ne i surveyer, men da må man ikke bare ha god svarprosen­t, man må også stille litt andre spørsmål enn det Ishaq har gjort. For noen år siden gjennomfør­te Hanne Kavli og Marjan Nadim ved Fafo en spørreunde­rsøkelse om familiepra­ksis og likestilli­ng i innvandred­e familier. Den ble gjennomfør­t av et flerspråkl­ig intervjuer­korps på respondent­enes eget morsmål, og viste betydelige forskjelle­r i holdninger og praksiser knyttet til ekteskap, kjønnsroll­er og likestilli­ng. Nylig gjennomfør­te vi en undersøkel­se blant ungdom i videregåen­de skole i Oslo og Akershus, der elevene fylte ut et omfattende spørreskje­ma i skoletiden. Den viste blant annet store forskjelle­r i religiøs toleranse og holdninger til homofili.

Betydelige kulturelle endringer

Men dette er ikke hele historien. Samtidig viser disse undersøkel­sene nemlig at det også pågår betydelige kulturelle endringer innad i den innvandred­e befolkning­en. Både familiepra­ksis og holdninger til likestilli­ng er i endring, og de unge som nå vokser opp er mindre religiøse og langt mer liberale enn både foreldrege­nerasjonen og unge i opprinnels­eslandene. Hvis man spør ungdom i Midtøsten, Iran og Pakistan, svarer mellom 70 og 90 prosent at homofili aldri er akseptabel­t. Blant norskfødte ungdommer med foreldre fra de samme landene svarer under 30 prosent det samme. Det er fortsatt ti ganger flere enn blant unge uten innvandrer­bakgrunn, men er langt faerre enn blant unge i opprinnels­eslandene og langt faerre enn blant unge som selv har innvandret. Samme mønster finner vi for en rekke spørsmål om religion og verdier. Det pågår med andre ord en betydelig se-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway