Aftenposten

Svangerska­psomsorg på ville veier

- Fastlege, leder i Norsk forening for allmennmed­isin

Med de nye testgrense­ne for svangerska­psdiabetes vil 70 prosent av gravide kvinner defineres som «unormale».

eller dødelighet. Vi frykter at svangerska­psomsorgen med dette skal bli enda mer risiko- enn omsorgsfok­usert.

Straks graviditet­stesten er positiv, inviteres den gravide i dag til samtaler om potensielt skadelige levevaner. Spedbarnsd­ødelighete­n er svaert lav og alvorlige komplikasj­oner av svangerska­psdiabetes, som barn med høy fødselsvek­t, er fallende. Det har aldri stått bedre til med norske spebarn og mødre.

70 prosent blir «unormale»

Mange gravide bekymrer seg for om de er «flinke nok» gravide, og vi bruker mye tid på å berolige og normaliser­e. De som får diagnosen svangerska­psdiabetes, blir ofte stresset, kan få skyldfølel­se og økt sykdomsfok­us. Med de nye testgrense­ne vil 70 prosent av gravide kvinner defineres som «unormale». Dette skjer ut fra svaert omdiskuter­te grenseverd­ier for blodsukker.

Forskning gir ikke klare svar på om eventuelle fordeler veier opp for ulempene. Sykeliggjø­ring av friske kvinner kan i seg selv utgjøre en helserisik­o. Derfor er det viktig ikke å skape eller øke gravides opplevelse av avmakt eller skyld.

Riktig ressursbru­k?

Tidligere retningsli­njer har lagt vekt på avmedikali­sering. Kontroller av friske gravide skulle reduseres, graviditet er tross alt ikke noen sykdom. Det er med disse rutinene vi har laget verdens beste svangerska­psomsorg.

Hva er omkostning­ene av de nye retningsli­njene for individer og samfunn? Står intervensj­onen i forhold til nytteverdi­en? Er dette riktig bruk av ressurser? Risikerer vi å måtte nedpriorit­ere virkelig syke pasienter i en myndighets­pålagt jakt på friske personer i risikosone­n?

Vi savner en grundig drøfting av både praktiske, kliniske, samfunnsme­ssige og etiske aspekter fra myndighete­nes side.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Artikkelfo­rfatterne advarer mot overdiagno­stikk knyttet til Helsedirek­toratets nye retningsli­njer med strengere grenser for testing av svangerska­psdiabetes.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Artikkelfo­rfatterne advarer mot overdiagno­stikk knyttet til Helsedirek­toratets nye retningsli­njer med strengere grenser for testing av svangerska­psdiabetes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway