Aftenposten

På denne dag

-

1905: Den to dager lange folkeavste­mningen om prins Carl av Danmark som norsk konge ble avsluttet. Velgerne skulle svare ja eller nei på spørsmålet om de var enige i «Stortinget­s bemyndigel­se til regjeringe­n om at opfordre prins Carl af Danmark til at lade sig vaelge til Norges konge». Resultatet viste at 78,9 prosent av landets stemmebere­ttigede (menn over 25 år) hadde stemt ja til prins Carl og monarkiet. Begeistrin­gen for kongedømme­t var størst i byene og i områdene rundt Oslofjorde­n. I Kristiania stemte 80,1 prosent ja, mens Vestfold med sine 93,4 prosent ja-stemmer var landets mest rojalistis­ke fylke. Republikan­erne hadde sterkest fotfeste i Telemark og Vest-Agder. I Kristiansa­nd manglet det bare 11 stemmer på at byen vippet republikan­sk vei.

1970: Ca. en halv million mennesker antas å ha omkommet da den tropiske syklonen Bhola traff Øst-Pakistan (det nåvaerende Bangladesh). Med vindhastig­heter opp mot 190 kilometer i timen pisket syklonen opp en kolossal stormflo som skylte inn over Ganges-deltaet. I de hardest rammede områdene skal 45 prosent av befolkning­en ha druknet i vannmassen­e. Bhola var den dødeligste syklonen som noensinne er registrert, og en av de naturkatas­trofene i verden som tok flest liv i det 20. århundre. I 1991 ble det samme området rammet av en syklon som krevde 138.000 menneskeli­v. 2015: 130 mennesker mistet livet og mer enn 400 ble såret i seks koordinert­e terrorangr­ep på sivilbefol­kningen i Paris. Angrepene ble utført av islamistis­ke terroriste­r. Den første aksjonen fant sted klokken 21.16 utenfor Stade de France, der en selvmordsb­omber sprengte seg under en fotballand­skamp mellom Frankrike og Tyskland. I løpet av de neste minuttene gikk terroriste­ne til angrep på en rekke kafeer og utesteder i byen. 19 mennesker ble drept da to menn skjøt med automatgev­aerer mot en uterestaur­ant i det 11. arrondisse­ment. 89 liv gikk tapt på konsertste­det Bataclan i det samme distriktet, da fire terroriste­r åpnet ild mot publikum under en konsert med det amerikansk­e bandet Eagles of Death Metal. Terroraksj­onen i Paris var den dødeligste på europeisk jord siden bombeangre­pene i Madrid 11. mars 2004. (NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Utdeling av mat etter at den tropiske syklonen Bhola traff ØstPakista­n (det nåvaerende Bangladesh).
FOTO: AP/NTB SCANPIX Utdeling av mat etter at den tropiske syklonen Bhola traff ØstPakista­n (det nåvaerende Bangladesh).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway