Aftenposten

Nye flyselskap­er inn i kampen om norske flypassasj­erer

- KNUT-ERIK MIKALSEN kem@aftenposte­n.no

På Gardermoen dukker det opp tre nye aktører til våren.

Britiske EasyJet, som nettopp har fått en svenske som ny konsernsje­f, har så langt holdt seg langt unna Norge - bortsett fra et kortvarig forsøk med en rute mellom London og Bergen. Selskapet trakk seg ut etter få måneder.

Nå gjør Europas nest største lavprissel­skap et nytt forsøk og har fått tildelt trafikkret­tigheter for en daglig rute mellom Berlin og Oslo. Denne blir i så fall i direkte konkurrans­e med SAS og Norwegian, som begge flyr direkte til den tyske hovedstade­n.

Selskapets PR-sjef for Europa, Matteo Taddei, bekrefter overfor Aftenposte­n at Oslo Lufthavn er på selskapets trafikkpla­n.

– Vi har ennå ikke tatt endelig stilling til om ruten skal starte til våren. Vi har det prinsipp at vi ikke går ut og bekrefter en ny rute før vi kommer med en formell og offentlig lansering. Det har ikke skjedd ennå med Oslo-ruten, sier Taddei. Han legger til at selskapet årlig åpner rundt 100 nye ruter.

Samarbeide­r med Norwegian

Han vil ikke si noe om selskapet har ytterliger­e planer på Gardermoen. I motsetning til dets tøffeste konkurrent, Ryanair, flyr EasyJet på de sentrale hovedflypl­assene i Europa.

EasyJet har nettopp inngått et samarbeid med Norwegian som gjør at Norwegians langdistan­seruter kan selges gjennom EasyJets nettside. Dette gjør det mulig for EasyJets kunder å bestille viderefor bindelser til Norwegians langdistan­senettverk i én og samme transaksjo­n.

Direkte fra Kiev til Oslo

Ukraine Internatio­nal Airways (UIA) har fått godkjent sin rutesøknad med fire ukentlige avganger mellom Kiev og Oslo fra sommerseso­ngen starter i slutten av mars. Selskapet starter ruten til våren.

– Vi kan bekrefte dette, sier pressemeda­rbeider Vitalii Kotovych i UIA.

UIA vil bli alene på ruten ettersom Norwegian har trukket seg ut. Eksakte flytider vil komme når selskapet har bestemt seg for hvilke fly som skal brukes på ruten.

UIA er det flaggbaere­nde selskapet i Ukraina og har økt sin satsing på Skandinavi­a det siste året.

I tillegg til sitt europeiske nettverk, har UIA også ruter til Asia, Afrika og Nord-Amerika.

Hard satsing på Polen

Fra våren blir det trangere i luftrommet mellom Polen og Norge. I dag operer både Norwegian, irske Ryanair og ungarske WizzAir et tett trafikkpro­gram mellom landene.

Nå melder både SAS og dets alliansepa­rtner LOT at de starter ruter mellom Gardermoen og Warszawa. LOT ga opp en tilsvarend­e rute for noen år siden på grunn av manglende lønnsomhet.

Nå er LOT tilbake for fullt og satser på to daglige avganger i hver retning. SAS på sin side har en litt mindre ambisiøs satsing og har lagt opp til tre ukentlige rundturer.

SAS har varslet nye ruter fra Oslo til Tessalonik­i, Praha og Genève, samt økt frekvens til Athen.

I tillegg åpnes en ny direkterut­e mellom Oslo og Aarhus, som en del av selskapets storsatsin­g på Aarhus Airport.

 ??  ?? LOT har tidligere fløyet mellom Oslo og Warszawa, men ga opp for noen år siden. Nå kommer selskapet tilbake.
LOT har tidligere fløyet mellom Oslo og Warszawa, men ga opp for noen år siden. Nå kommer selskapet tilbake.
 ??  ?? Britiske EasyJet fører daglig en knallhard kamp mot rivalen Ryanair.
Britiske EasyJet fører daglig en knallhard kamp mot rivalen Ryanair.
 ??  ?? Ukraine Internatio­nal Airlines åpner rute mellom Kiev og Oslo, fire ganger i uken.
Ukraine Internatio­nal Airlines åpner rute mellom Kiev og Oslo, fire ganger i uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway