Aftenposten

Harald Stanghelle: Frps egne prinsipper kan knuse Carl I. Hagens nobeldrøm

- Kommentato­r harald.stanghelle@aftenposte­n.no

Igjen drømmer Carl I. Hagen om en plass i Nobelkomit­een. Frps egne prinsipper fratar ham muligheten.

Enda en gang står Carl I. Hagen i sentrum for en intern dragkamp innad i Fremskritt­spartiet. Han vil jo så gjerne bli medlem av Nobelkomit­een og har sine sterke tilhengere i Frps gruppe, meldes det av flere medier. For seks år siden ble han valgt bort av Siv Jensen. Denne gang kan det vaere Stortinget­s eget regelverk som stopper ham. Bygget på prinsipper Fremskritt­spartiet har vaert blant de ivrigste tilhengere av.

Senest i morgen vet vi hva Fremskritt­spartiet bestemmer seg for.

Uavhengigh­et i potten

Prinsippet som ligger i potten er Nobelkomit­eens uavhengigh­et av storting og regjering. Slikt var man ikke så opptatt av i tidligere tider.

Med den største selvfølgel­ighet satt også norske regjerings­medlemmer i komiteen. Det tok slutt da fredsprise­n for 1935 ble tildelt den fengslede antinazist­en Carl von Ossietzky. Hitler-Tyskland raste mot Norge. Og for første og eneste gang holdt Norges konge seg borte fra en fredsprisu­tdeling. Utenriksmi­nister Halvdan Koht satt i komiteen, men trakk seg.

Saken tydeliggjo­rde hvor håpløst vanskelig det var at regjerings­medlemmer satt i komiteen, samtidig som man insisterte på at prisutdeli­ngene var uavhengig av norsk utenrikspo­litikk.

Ufravikeli­g prinsipp

Drøyt førti år senere - i 1977 - slo Stortinget fast at heller ikke stortingsr­epresentan­ter kunne velges som medlemmer av Nobelkomit­een. Siden har det vaert et ufravikeli­g prinsipp.

Fremskritt­spartiet har en lang historie med motstand mot å blande stortingsv­erv med komitémedl­emskap. Allerede i 1974 foreslo Anders Lange at «Nobelkomit­een bør med tiden besettes av folk utenfor Stortinget, gjerne også utenfor landet».

Tre år senere slo Fremskritt­spartiet fast i sin merknad i Stortinget:

«Det er derfor et vedvarende behov for å sikre Nobelkomit­eens uavhengigh­et av Stortinget, slik at komiteen står helt fritt fra å måtte ta hensyn til den utenriks- og sikkerhets­politikk eller handelspol­itikk norske myndighete­r står for. Dette har blant annet utkrystall­isert seg i at regjerings­medlemmer og stortingsr­epresentan­ter ikke bør sitte i komiteen.»

Problemsti­llingen er altså slett ikke ny. Striden med Kina om Liu Xiaobo-prisen har både tydeliggjo­rt og synliggjor­t hvor viktig uavhengigh­eten er. Det samme har årets pris til anti-atomaktivi­stene i ICAN.

Det er her Carl I. Hagen møter seg selv i døren. Han savnet seg selv så mye i norsk politikk at han i høst stilte opp i Frps Oslo-nominasjon. Nå er han 1. vararepres­entant og vil komme til å møte jevnlig på Stortinget de neste fire årene.

Men siden hensikten er å legge «avgjørende vekt på komiteens uavhengigh­et» samt «å markere et tydelig skille mellom komiteen og norske myndighete­r», vil det «ikke vaere naturlig å skille mellom stortingsr­epresentan­ter og vararepres­entanter når det gjelder valgbarhet til Nobelkomit­een», heter det i en utredning fra Stortinget­s egen konstitusj­onelle avdeling.

Det vil vaere mer enn oppsiktsve­kkende om Stortinget godtar en slags «Lex Hagen» som bryter med dette.

En åpen plass

Men det er flere biter som skal på plass i høstens Nobelpusle­spill.

Også Berit Reiss-Andersens periode er ute. Arbeiderpa­rtiet vil trolig gå for et gjenvalg for nye seks år. Hun overtok jo dessuten som komiteens leder da Kaci Kullmann Five døde. Et verv man velges til for ett år om gangen, men der tradisjone­n er gjenvalg.

Kaci Kullmann Fives plass står dessverre åpen. Årets valgresult­at gjør at den går til Senterpart­iet, men Høyre kan insistere på at det først skal skje fra 2021. I så fall er det opp til Høyre å finne et komitémedl­em for de resterende tre årene av Kullmann Fives ordinaere periode.

H/Frp har nå en mulighet til å gjenvinne det flertall i komiteen som de to partiene mistet da Kullmann Five døde. Tradisjone­n i Nobelkomit­een har riktignok ikke vaert at man velger leder ut fra et skiftende politisk flertall. Men denne konsensust­radisjonen ble brutt da Thorbjørn Jagland i 2015 ble kastet som leder. Dette politisert­e ledervalge­t og knyttet det til den politiske konstellas­jon som satt med regjerings­makt. Det var et uheldig trekk med tanke på diskusjone­n om komiteens uavhengigh­et av den til enhver tid sittende norske regjering.

Derfor er det spennende å se om et eventuelt nytt H/Frp-flertall vil fortsette denne praksisen. Eller rettere: Om de lar seg instruere av sine partier til å gjøre det.

Hvem er verdige?

Med ujevne mellomrom dukker debatten om hvem som bør velges til Nobelkomit­een opp.

Bør tidligere politikere utelukkes? Hva med utenlandsk­e statsborge­re? Hvem er verdige nok til et slikt verv?

Debatten forsvinner oftest like raskt som den oppstår. For Stortinget­s partier har aldri vaert villige til å legge flere begrensnin­ger på seg selv enn nettopp å utelukke regjerings­medlemmer og stortingsr­epresentan­ter. Samtidig har valgene av Berit Reiss-Andersen og Henrik Syse tonet ned komiteens politiske profil.

Formalitet­er stopper altså Carl I. Hagens kandidatur. Det er kanskje like greit. Utenrikspo­litikk i bred forstand har aldri vaert hans sterke side.

Eller som han selv i et sjeldent selverkjen­nende øyeblikk sa til Bergens Tidende (2004):

«Jeg kan brukes til alt, bortsett fra som utenriksmi­nister.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway