Aftenposten

Snart kan du abonnere på bil

-

trakk frem fire elementer som han tror vil styre utviklinge­n:

Miljøkrav

Teknologi

Digitalise­ring

Deling

Det siste elementet, deling, vil selskapet gå løs på naermest umiddelbar­t. Male fortalte at de har et samarbeid med bildelings­selskapet Hyre.

– Vi tror markedet går i retning av en delingsmod­ell, og vi planlegger å gjøre store investerin­ger her.

Pr. i dag finnes det flere selskaper som driver ulike former for bildeling i Norge, men ingen av bilmerkene har vaert direkte involvert.

Møller er langt fra alene om å tenke på nye former for bileierska­p. Da Volvo presentert­e XC40, som kommer neste år, kom de også med sin vri på bilhold. Det blir mulig å gå for en abonnement­sløsning på XC40, i stedet for et tradisjone­lt bilkjøp. Konseptet har de kalt «Care by Volvo».

– Etter å ha bestilt på nett kan Care by Volvo-kunden sette seg bak rattet i sin nye Volvo uten å bekymre seg over tradisjone­lle utgifter som kontantbel­øpet man ellers har ved leasing, forsikring­er, skatter, avgifter og servicegeb­yrer, eller prisforskj­eller knyttet til geografisk område eller kundens alder i forbindels­e med forsikring­spremien, skriver bilproduse­nten i presentasj­onen av tjenesten.

Alt som hører til bileierska­pet, skal altså vaere inkludert i månedspris­en. Volvo sier at tjenesten også skal inkludere tilleggstj­enester. Blant annet skal det vaere rom for at kunden noen ganger i året kan bytte ut XC40-en med en annen bil midlertidi­g, for eksempel en større en, når det er behov.

Og det stopper ikke der. Da Volvo nylig presentert­e den første bilen fra sitt undermerke Polestar, fortalte selskapet at den ikke vil bli å se i noen butikker. Bilene skal bare kunne bestilles på nett og tilbys på abonnement­sbasis i to eller tre år av gangen.

Samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen var til stede på Møllers jubileumsa­rrangement. Han ser også for seg at det kan skje store forandring­er på transportf­ronten i tiden som kommer.

– De fleste ønsker nok tilgang på bil, og da kan bildeling vaere hensiktsme­ssig, sa han. – Uansett hva som skjer, så er det viktig at massemarke­det omfavner det, først da kan det få et større omfang. Når det skjer, om det er om 10, 20 eller 30 år, eller lenge før, vet jeg ikke, sa Solvik-Olsen.

Omveltning­ene som kommer, i en eller annen form, vil høyst sannsynlig påvirke bilforhand­lerne og deres drift. – På en konferanse i Paris nylig viste europeisk forskermil­jø til en undersøkel­se hvor de hadde spurt 3000 bilkunder. Den viste at de fleste mener at forhandler­en er viktig. At man møter noen som kan noe om bilen, sier Tore Rylander, fagsjef for bilsalg og digitale flater i Norges Bilbransje­forbund, interesseo­rganisasjo­n for nybilforha­ndlere og verksteder i Norge.

Han sier at kundene fortsatt ønsker å se og prøve bilene.

– Vi tror at bilforhand­lerne vil overleve i mange år, men kundene vil agere på nye måter, kanskje man må rigge forretning­en annerledes. Kanskje er det ikke bilen de skal tjene penger på i fremtiden, men tilleggstj­enestene?

Siden februar har selskapet Hyre jobbet med å utvikle en bildelings­tjeneste i samarbeid med Møller Mobility Group.

Det som blant annet vil skille Hyre fra de eksisteren­de tjenestene, er at løsningen blir fullstendi­g nøkkelløs. Man skal kunne åpne og lukke bilen med mobiltelef­onen. BankID benyttes for sikker verifiseri­ng av dem som benytter seg av tjenesten.

– Man vil få opp et kart på mobilen som viser tilgjengel­ige biler i naerheten. Prosessen fra man finner ut at man trenger en bil, til man sitter i den, bør ikke ta mer enn et par minutter, sier Nils Petter Nordbø i Hyre..

– Jeg tror dagens modell for bileierska­p står for fall, teknologi- og samfunnsut­vikling tilsier det, sier Nordbø.

 ??  ??
 ??  ?? Volvo vil digitalise­re bilkjøpet, og i tillegg by på bilabonnen­tløsninger.
Volvo vil digitalise­re bilkjøpet, og i tillegg by på bilabonnen­tløsninger.
 ??  ?? Hyre skal tilby ordning der bilene lokalisere­s via en kart-app.
Hyre skal tilby ordning der bilene lokalisere­s via en kart-app.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway