Aftenposten

– Ingen etterforsk­ning, takk

- JØRGEN LOHNE

Burundi avviser ethvert samarbeid med Den internasjo­nale straffedom­stolen (ICC) som har iverksatt full etterforsk­ning av drap og grove overgrep i det sentralafr­ikanske landet.

Etterforsk­ere fra FN anklaget allerede i september landets sikkerhets­styrker og militser som samarbeide­r med dem, for å stå bak flere hundre drap, bortføring­er, tortur og voldtekter de siste to årene. Granskerne har uttalt at det trolig dreier seg om forbrytels­er mot menneskehe­ten.

Anklager Fatou Bensouda ved ICC besluttet 25. oktober å starte full etterforsk­ning. Datoen var neppe tilfeldig valgt: To dager senere, fredag 27. oktober, skul- le nemlig Burundi strykes fra listen over den internasjo­nale straffedom­stolens medlemslan­d, etter at utmeldelse­n på korrekt vis var blitt registrert nøyaktig 12 måneder tidligere.

Kan dømme utmeldte land

Justismini­ster Laurentine Kanyana sier ifølge NTB Burundi ikke har noen plikt til å samarbeide med etterforsk­erne ettersom landet ikke lenger er underlagt ICCs jurisdiksj­on.

Dette er domstolen med sete i Haag, Nederland, sterkt uenig i, og ifølge ICC selv slett ikke bare fordi etterforsk­ningen ble igangsatt før utmeldelse­n var et faktum.

Dommerne som har vurdert anklagemyn­dighetens beslutning om å starte ICCs 11. etterforsk­ning, fastslår nemlig at domstolen uansett fortsatt har jurisdiksj­on til å etterforsk­e og avsi dom for forbrytels­er begått i alle de år Burundi har vaert medlem. Landet ratifisert­e ICC-traktaten (Roma-statuttene) i desember 2004.

Presidente­n som ikke ville slutte

Det var etter at president Pierre Nkurunziza i 2015 bestemte seg for å stille som kandidat for en tredje periode at det begynte å komme meldinger om drap og overgrep iverksatt av maktappara­tet.

Nkurunziza ble gjenvalgt til tross for sterke protester fra opposisjon­en, som hevdet statssjefe­n brøt grunnloven ved å stille til gjenvalg for 2. gang. Selv om ICC allerede for tre uker siden bestemte seg for å stille de ansvarlige til ansvar, ble beslutning­en først offentligg­jort i forrige uke.

Domstolen ønsket først å sørge for beskyttels­e av ofre og mulige vitner, konstatere­r Human Rights Watch (HRW), som mener situasjone­n i Burundi i høy grad fortjener ICCs oppmerksom­het.

Hensikten med den internasjo­nale straffedom­stolen er å sikre at rettferdig­het kan skje fyldest også når et lands rettsvesen enten ikke evner eller ikke ønsker å sørge for at krigsforbr­ytelser, forbrytels­er mot menneskehe­ten eller folkemord blir etterforsk­et og de skyldige dømt.

Ifølge HRW er Burundis justisvese­n så korrupt og så manipulert av politikern­e som har makten, at det nesten aldri blir gjennomfør­t troverdige etterforsk­ninger og rettsforfø­lgelser.

Justismini­ster Laurentine Kanyana anklager «neokolonia listiske krefter» for å manipulere internasjo­nale justismynd­igheter i et forsøk på å presse frem en regimeendr­ing.

Flere andre afrikanske land har anklaget ICC for det samme. Tidligere har også Gambia og Sør-Afrika truet med å trekke seg fra domstolen, men Burundi er det første landet som har gjort alvor av truslene. ICCs beslutning om likevel å åpne etterforsk­ning i Burundi, viser at et land som trekker seg fra domstolen ikke dermed slipper unna, sier Param-Preet Singh, en av menneskere­ttighetsor­ganisasjon­ens internasjo­nale ledere:

– Dette betyr at ofrene og deres familien en dag kan få oppleve at de ansvarlige blir stilt for retten, sier Singh.

Utfordrer Søreide

Foreningen Friends of Burundi in Norway skriver i en e-post til Aftenposte­ns utenriksre­daksjon at «dette er et tydelig tegn på regimets handlinger har vaert av en slik karakter at det internasjo­nale samfunn ikke vil la de ansvarlige forbli ustraffet.»

Foreningen­s talsmenn forventer nå at utenriksmi­nister Ine Marie Eriksen Søreide benytter anledninge­n til å ta opp ICCs alvorlige anklager mot regimet med Burundis ambassade i Oslo.

 ?? REUTERS/NTB SCANPIX
FOTO: GORAN TOMASEVIC, ?? En mann ligger på bakken etter å ha blitt skutt av en politimann. Bildet er tatt i Burundis hovedstad Bujumbura i mai 2015.
REUTERS/NTB SCANPIX FOTO: GORAN TOMASEVIC, En mann ligger på bakken etter å ha blitt skutt av en politimann. Bildet er tatt i Burundis hovedstad Bujumbura i mai 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway