Aftenposten

– Vi må få et høyere bunnivå, ellers kommer ikke dette til å gå bra

- Odd Inge Aas Journalist

– Finnes det liv, finnes det håp, sa Lagerbäck i det han reiste seg fra stolen på

City Arena i Trnava, fem mil utenfor Bratislava. I et kvarter hadde han svart på spørsmål fra pressen etter den siste treningen før årets siste landskamp. Den sindige svensken så tydeligvis behovet for å spre litt håp og glød. Litt optimisme.

For i sine svar hadde han vaert tydelig på at han fortsatt savner det som var en av programerk­laeringene da han tok over det skakkjørte, norske laget i februar.

– Spillerne må opp et knepp på det jeg kaller «attityd» og holdning. Det må bli betydelig bedre. Det er her oppe det sitter, sa svensken og pekte på hodet.

Etter lørdagens solide nedtur i Skopje, mot lag nummer 80 på FIFA-rankingen, har 69-åringen vaert tydelig på at drømmen om et nytt norsk mesterskap vil forbli en drøm, om passivitet­en er på samme nivå som mot makedonern­e.

– Mitt budskap er at hver innsats og hver kamp er like viktig uansett motstander. Vi må få et mye høyere bunnivå, ellers kommer ikke dette til å gå bra. Det må spillerne få inn i hele sin tenkemåte og holdning før hver kamp, sier Lagerbäck. Han mener faren er at om laget faller sammen i det som på papiret er en ubetydelig treningska­mp, vil de også gjøre det i kamper som virkelig teller.

– Vi har så få kamper, så på landslaget skal de komme og vaere 100 prosent hele tiden.

«Helt ok» landslagså­r

Men kanskje er det lettere sagt enn gjort? Mohamed Elyounouss­i kaller kveldens oppgjør for «først og fremst en treningska­mp».

– Men det har en betydning, for vi ønsker å se at vi får til det vi trener og øver på. Vi møter et ganske bra landslag og får virkelig testet oss. Det er ikke tvil om at vi har lyst til å avslutte med seier, sier Baselspill­eren.

Mats Møller Daehli er veldig tydelig på at innstillin­gen må vaere en annen enn i helgen.

– Det er klart det er viktig å få en god prestasjon og avslutte på en god måte. Vinner vi, kan vi se tilbake på det første året med en ny sjef som «helt ok».

Ikke vant til å vinne

Tore Reginiusse­n sier at «det kanskje ble litt slapt lørdag» på grunn av omstendigh­etene, med svaert få tilskuere og lite trøkk.

– Ideelt sett skal man selvfølgel­ig levere det beste man kan i alle kamper. Men så vet vi at når det står lite på spill, er det ikke alltid at man lykkes. Det er klart vi vil vise oss fra en annen side og virkelig prøve. Det handler om å avslutte med stil, sier finnmarkin­gen, som satt på benken i helgen.

– Lagerbäck snakker om «attityd» og ikke å bli passiv. Er dette en skjør greie i dette laget?

– Nei, jeg tror alltid at de fleste går ut på banen med mål om å gjøre sitt beste, og virkelig prøver. Så er det forskjelli­ge grunner til at det ikke lykkes. Vi er heller ikke kommet dit at vi er veldig vant til å vinne fotballkam­per. Da er det fort at man faller sammen om man får et slag i trynet.

Gode nok spillere?

TV 2s fotballeks­pert Jesper Mathisen mener kampen mot slovakene er blitt viktigere enn man på forhånd trodde, på grunn av den triste forestilli­ngen i helgen.

– Vi fikk et svar mot Makedonia om at så lenge Norge ikke har med sine beste spillere, så er vi tilbake der vi har vaert for mye de siste årene, sier sørlending­en.

Han mener inntrykket av Lagerbäcks første år som norsk sjef vil bli påvirket av nok en svak kamp hvor det norske laget blir spilt rundt.

– Da tror jeg mye av det han har bygd opp hos folk vil vaere kraftig redusert, sier Mathisen, som tror svensken var «skuffet og litt sjokkert» over det han fikk se lørdag.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN ?? Lars Lagerbäck (med briller) har vaert tydelig i tilbakemel­dingene til spillerne etter nedturen i Makedonia. Han forventer en annen innstillin­g på landslaget.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN Lars Lagerbäck (med briller) har vaert tydelig i tilbakemel­dingene til spillerne etter nedturen i Makedonia. Han forventer en annen innstillin­g på landslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway