Aftenposten

«Han har mye karisma og positivite­t, han er kreativ og krevende»

- ROAR LYNGØY

Representa­nter fra Aukra-samfunnet håper intenst at 64-åringen fører Danmark til VM.

I kveld spilles returkampe­n mellom Danmark og Irland i VM-playoffen. Første kamp endte 0–0 i Parken.

Åge Hareide mener Danmark vil vaere så godt som sikret VM-spill om laget hans scorer i Dublin.

– Det vil vaere nok for oss hvis vi scorer, for de scorer ikke to mål ofte. Det har også Martin O’Neill (Irlands landslagss­jef) sagt, og jeg vet at han har det i bakhodet. Irland har ikke produsert så mange målsjanser i noen av de kampene jeg har sett, sier Hareide, ifølge NTB.

Danmark går til VM ved alle uavgjortre­sultater som inneholder mål.

– Det har en veldig stor betydning at vi vet at det trolig vil vaere nok om vi scorer én gang. Det visste vi ikke før den første kampen. Vi skal score ett mål, og det vet vi at vi er i stand til. Det er styrken vi har. Scorer vi mål, så kan vi nesten med garanti si at vi kommer til VM, mener Hareide.

Danmarks forrige VM-sluttspill var i 2010. Et sluttspill vil vaere et av de største høydepunkt­ene på Hareides meriterte trener-CV.

Heies på i Aukra

I mai 2013 kom meldingen om at Åge Hareide var ansatt som daglig leder i Aukra Naeringsfo­rum. Hareide var blitt fotballpen­sjonist.

– Fotballen er definitivt lagt på hyllen, uttalte han etter en lang og begivenhet­srik karrière.

Men det ble en kort pause. Åtte måneder senere ble Hareide ansatt som trener i Malmö, som han ledet til seriegull og Champions League. Så kom henvendels­en fra det danske fotballfor­bundet om jobben som landslagss­jef.

– Åge kjenner jeg godt, sier Bernhard Riksfjord, mangeårig ordfører i den styrtrike gasskommun­en Aukra på kysten av Romsdal.

Han har også bakgrunn som fotballdom­mer og kretsleder, for å nevne noe, og har derfor møtt Hareide i mange sammenheng­er.

– Jeg dømte ham (Åge) noen ganger da han spilte for Molde. Det er mange gode historier der. Før en kamp sa Åge til meg at «OK, Bernhard, når jeg roper «frispark», så dømmer du frispark», forteller Aukraordfø­reren og ler.

Aukra kommune har rundt 3600 innbyggere og er mest kjent for ilandførin­gen av gass fra Ormen Lange-feltet.

Hareide var 59 år gammel da han i 2013 ble leder for Aukra Naeringsfo­rum, og som styremedle­m var Riksfjord med på å ansette den mangeårige fotballtre­neren.

– Hele Norge heier på Danmark

– Da Åge søkte, så vi på ham som en stor ressurs. Han har mye karisma og positivite­t, han er kreativ og krevende. Nå ble det et kortvarig opphold for ham i Aukra Naeringsfo­rum, så han fikk ikke tid til å sette skikkelig fotavtrykk, sier Riksfjord.

– Hva tenker du om at han forsvant tilbake til fotballen så fort?

– Fotballen er jo et sirkus, så jeg forsto ham veldig godt da han fikk muligheten i Malmö. Alle her synes det er stas om han nå leder Danmark til VM. Jeg tror hele Norge heier på Danmark og Åge.

– Hva vil du si er Hareides store styrker?

– Han er en offensiv og positiv person som stort sett har lykkes. Han er samlende og får med seg folk. Og han får ut det beste av folk, skryter Aukra-ordføreren.

– Ble ikke sure

Ivar Helge Hollen var styreleder i Aukra Naeringsfo­rum da Hareide ble ansatt der i 2013. Han hevder at han overhodet ikke ble sur da Hareide sa opp etter så kort tid.

– Da han fikk muligheten i Malmö, tenkte jeg «yes, for en mulighet!». Jeg heier frem slike som tar sjanser som dette. Vi kunne ikke sette oss ned og bli sure, sier Hollen.

– Vi skulle jo selvsagt hatt Åge med oss videre, for vi laerte mye av ham. På de månedene han var der fikk han faktisk gjort utrolig mye. Han sparket i gang flere ting og hadde planene klare. Åge er god på systematik­k og planleggin­g, og han har mye energi, sier Hollen.

I kveld er Aukra-folket enige: Åge Hareide fortjener sitt første VM-sluttspill noensinne. Han klarte det aldri med Norge, men er altså én kamp unna med Danmark. Første kampen endte 0–0.

– Det vil vaere litt av en bragd for Åge dersom han nå fører Danmark til fotball-VM, sier ordfører Riksfjord.

– Dette er spennende. Det er Åge vel unt hvis han klarer dette, sier Ivar Helge Hollen.

 ?? FOTO: STIG B.HANSEN ?? Åge Hareide er én kamp unna å ta Danmark til fotball-VM. Han får bare skryt fra Aukra, der han var fotballpen­sjonist i syv-åtte måneder før fotballen igjen kallet.
FOTO: STIG B.HANSEN Åge Hareide er én kamp unna å ta Danmark til fotball-VM. Han får bare skryt fra Aukra, der han var fotballpen­sjonist i syv-åtte måneder før fotballen igjen kallet.
 ??  ?? Bernhard Riksfjord er ordfører i Aukra, en av Norges rikeste kommuner. Han kjenner Åge Hareide godt gjennom mange år i fotballen.
Bernhard Riksfjord er ordfører i Aukra, en av Norges rikeste kommuner. Han kjenner Åge Hareide godt gjennom mange år i fotballen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway