Aftenposten

– Vi skal kjempe til siste blodsdråpe

- KURT B.M. HAUGLI

OL-utestengte russere forbereder seg til sesongen som normalt. De går i Sverige til helgen.

Jelena Välbe er øverste leder i russisk langrenn. Hun gjør det klart at medaljene som ble tatt fra seks russiske langrennsu­tøverne og utestengel­sen av dem, kommer til å bli anket på alle mulige måter.

Til den statlige russiske TV-kanalen RT (Russia Today) uttrykker hun seg slik:

– Vi kommer til å slåss til siste blodsdråpe.

1. november ble det kjent at gullvinner­en på femmila i Sotsji, Alexandr Legkov var fratatt sitt gull og utestengt fra alle fremtidig OL. Samme dag fikk også Jevgenij Belov samme dommen. Legkov var også med på det russiske stafettlag­et. Russland mistet dermed også sølvet de vant på langrennss­tafetten.

Seks løpere utestengt

Dette var en beslutning fattet av IOCs disiplinae­rkomité etter undersøkel­ser i det som gjerne kalles Oswald-kommisjone­n. Den er ledet av det sveitsiske IOC-medlemmet Denis Oswald, og kommisjone­n har som oppdrag å finne ut om det skal kunne iverksette­s sanksjoner mot 28 russiske utøvere fra Sotsji-OL. Det var i den mye omtalte McLaren-rapporten at det ble ført bevis for at det var uregelmess­igheter rundt dopingprøv­ene til 28 russiske utøvere under OL i Sotsji.

Torsdag i sist uke ble det kjent at fire nye russiske langrennsl­øpere fikk likelydend­e dommen fra IOC. Blant dem var Maksim Vylegzjani­n som tok sølv på femmila og lagsprinte­n, Aleksej Petukhov, Julija Ivanova og Jevgenija Sjapovalov­a.

Menneskere­ttighetsdo­mstolen

Jelena Välbe som selv tok tre stafettgul­l med Russland i OL på 1990-tallet, er svaert lite fornøyd med beslutning­en som IOC har fattet.

– Når vi får dokumenten­e fra Os- wald-kommisjone­n, vil vi umiddelbar­t ta saken til CAS (Den internasjo­nale voldgiftsd­omstolen for sport – red.anm.) Vi vil kjøre løpet helt ut, og vi vil si, som de bruker å si, slåss til den siste blodsdråpe. Hvis nødvendig, tar vi sakene til den internasjo­nale domstolen for menneskere­ttigheter, sier Välbe i et intervju med en av de største sportsavis­ene i Russland, Sport-Express.

Hun slår fast at de russiske langrennsl­øperne, også de som er utestengt fra OL, gjør sine forberedel­ser til sesongen som normalt.

– Alle unntatt Alexandr Legkov og Julija Ivanova er nå på samling. Legkov er i Jekaterinb­urg de naermeste dagene. Men også han må reise til Gällivare, sier Välbe.

Konkurrert­e i Finland

Maksim Vylegzjani­n har allerede konkurrert. Russerne stilte med mange løpere i den finske åpningen i Olos sist helg. Vylegzjani­n gikk inn til en 5. plass på 10 km klassisk og en 6. plass på 15 kilometer friteknikk. Vinner var landsmanne­n Aleksej Tsjervotki­n med Iivo Niskanen på annenplass.

Utestengel­sen av de seks russiske løperne gjelder enn så lenge bare for OL. Men det kan fort bli utvidet til å gjelde alle konkurrans­er i regi av Det internasjo­nale skiforbund­et (FIS).

FIS’ dopingpane­l vil nå gå gjennom saken som de nå har fått oversendt fra IOC og Oswald-kommisjone­n. I en pressemeld­ing i forrige uke lovet de å ha en beslutning klar i før de første verdenscup­rennene i Kuusamo om to og en halv uke.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Jelena Välbe lover kamp for at de seks utestengte russiske langrennsl­øperne skal få lov til å komme tilbake. – Vi skal kjempe til siste blodsdråpe.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Jelena Välbe lover kamp for at de seks utestengte russiske langrennsl­øperne skal få lov til å komme tilbake. – Vi skal kjempe til siste blodsdråpe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway