Aftenposten

– Medarbeide­re kom gråtende inn på kontoret

Da TV 2 ble startet i 1992, var kanalen dominert av eldre menn i ledelsen og yngre kvinner som jobbet under dem.

- ANDERS VEBERG ØYSTEIN ALDRIDGE

Ubalansen i kjønn og alder preget arbeidsmil­jøet, forteller tidligere ansatte.

I helgen delte Aleksander Schau, kjent fra blant annet NRK og TV2, på Twitter en lang rekke konkrete historier om seksuell trakasseri­ng og direkte overgrep.

TV2 bekreftet at det har vaert flere tilfeller av seksuell trakasseri­ng i kanalen, noe som har ført til at fire personer har fått sparken.

I går snakket Aftenposte­n med flere tidligere og nåvaerende TV2-ansatte som kjenner til problemer med seksuell trakasseri­ng i kanalen, men som ikke vil uttale seg.

Beskriver uheldig machokultu­r

I 2012 ga de to tidligere TV2-journalist­ene Kari Birkeland og Mette Anthun ut romanen Emmas Avec om den mannsdomin­erte kulturen i den fiktive kanalen TV1.

Der var historiene inspirert av tiden i TV 2.

– Mye av det vi så og hørte, var drøyt. Det var en bedrift der mange unge damer fikk jobb og middelaldr­ende menn var ledere, sier Anthun, som var med fra oppstarten i 1992. Hun jobbet i TV 2 i 17 år og så en lang rekke situasjone­r av typen Aleksander Schau også delte i helgen.

– Det var ingen kultur for å varsle. Hvor skulle man gjøre det? Vi snakket oss kollegene imellom og ristet på hodet, så gikk man videre, forteller Anthum.

Flere kvinnelige ledere i dag

Hun bekrefter at hun kjenner til alvorlige historier fra TV 2.

– Ble du overrasket da du så det Aleksander Schau delte lørdag kveld?

– Både ja og nei. Ja, fordi TV 2 har fått så mange flere kvinnelige ledere og er blitt mer kjønnsbala­nsert, nei fordi noe av den gamle kulturen kan henge igjen i veggene, sier Anthun.

Også Kari Birkeland er kritisk til dårlig kjønnsbala­nse fra tiden da hun jobbet i TV 2.

– I en kultur der menn tradisjone­lt har sittet med makten, og fortsatt gjør det, er det grobunn for en del av de tingene som nå kommer opp, sier Birkeland.

– Tøffeste jeg har vaert gjennom

Oppfatning­en av at det har vaert problemati­sk i TV2, deler hun med Kristin Helle-Valle, som også jobbet i kanalen i ti år fra oppstarten.

– Det er vel noe av det tøffeste jeg har vaert gjennom, sier HelleValle, som i dag er direktør ved Litteratur­huset i Bergen, om de første årene.

Førstelekt­or Turid Øvrebø ved Høgskulen i Volda har forsket på kjønnspers­pektivet ved oppstarten av TV2 i 1992. Hun fant at 1 av 3 som ble ansatt i TV2 ved oppstart, var kvinner. Kvinnene var i snitt 10–15 år yngre enn de nyansatte mennene, ifølge Øvrebø.

– De skapte en usunn kjønnskult­ur fra start, noe som var helt unødvendig. De hadde mange gode søkere og kunne valgt likestilli­ng. Det er mulig dette henger igjen i dag, sier Øvrebø.

Skjaersild­en

Det var spesielt vanskelig i oppstarten der ingen visste hva de gjorde og mange hadde spisse albuer. For Helle-Valle var starten i TV2 som å reise tilbake i tid.

– Jeg er glad for å ha vaert igjennom skjaersild­en, men jeg ser også hvor svak ledelsen var, sier HelleValle.

Hun forteller om konkrete situasjone­r og at medarbeide­re kom

m De skapte en usunn kjønnskult­ur fra start, noe som var helt unødvendig. De hadde mange gode søkere og kunne valgt likestilli­ng.

q Turid Øvrebø, førstelekt­or, Høgskulen i Volda

gråtende inn på kontoret hennes, og at hun følte hun ikke ble tatt på alvor av ledelsen.

Det var alfahanner som møttes og høy sigarførin­g, ifølge Helle-Valle, som ikke ble overrasket da hun så historiene Aleksander Schau delte lørdag kveld.

– Slik jeg opplever det, har jenter tatt det som en selvfølge at vi må beskytte oss og holde menn unna, uten at de blir støtt.

Fornøyd med ledelsen

Stein Akre er nestleder i redaksjons­klubben i TV 2 og har vaert tillitsval­gt i tre år. Han kjenner ikke til hva som skjedde før, utenom de sakene han arvet da han gikk inn klubben.

– Noe av det Schau snakker om, er saker flere år tilbake, uten at det gjør saken bedre. Jeg tror TV 2 som organisasj­on er bedre, og jeg er fornøyd med hvordan de har tatt tak i dette nå, sier Akre. Han kjenner til personalsa­ker også i sin periode, men han kan ikke uttale seg om hvorvidt dette er de samme sakene som Schau tok opp lørdag kveld.

– Er det lett nok å si ifra i TV 2? – Det kan ikke jeg vite, det må vaere opp til dem som sier ifra. Uansett har vi rutiner. I utgangspun­ktet skal du si ifra til naermeste overordned­e og følge tjenesteve­i. Så kan du velge å få bistand av tillitsval­gte. Vi har nok alltid hatt slike rutiner, men ikke vaert like flinke til å følge dem. Nå er det blitt mer presisert internt at dette er måten vi gjør ting på.

Får ros for å ha tatt grep

Medieforsk­er Turid Øvrebø synes det virker som om TV2 har håndtert sakene med seksuell trakasseri­ng godt.

Det eneste hun har innvending­er mot, er at historiene ikke har kommet ut tidligere.

– TV2 burde gitt sine ansatte tydelig beskjed om hvordan de har håndtert de ulike episodene. Slik forsikrer de sine ansatte om at de ikke trenger å vaere redde for å si fra. Det kan igjen gjøre at terskelen for å trå over streken blir høyere. Isteden virker det som om de har forsøkt å holde det hemmelig, sier Øvrebø.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAJA KORSVOLD ?? Kristin Helle-Valle omtaler de ti årene hun jobbet der som «skjaersild­en».
FOTO: KAJA KORSVOLD Kristin Helle-Valle omtaler de ti årene hun jobbet der som «skjaersild­en».
 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? Kari Birkeland og Mette Anthun (t.v.) skrev i 2012 en bok inspirert av den mannsdomin­erte kulturen i TV 2.
FOTO: ARVE HENRIKSEN Kari Birkeland og Mette Anthun (t.v.) skrev i 2012 en bok inspirert av den mannsdomin­erte kulturen i TV 2.
 ??  ?? Stein Akre er nestleder i redaksjons­klubben i TV 2. Han er fornøyd med hvordan ledelsen har tatt tak i disse sakene.
Stein Akre er nestleder i redaksjons­klubben i TV 2. Han er fornøyd med hvordan ledelsen har tatt tak i disse sakene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway